Sriuba – patiekalas, be kurio dažnas lietuvis neįsivaizduoja tradicinių lietuviškų pietų. Tai lengvas, skanus ir šildantis maistas, pasižymintis teigiama nauda medžiagų apykaitai. Gardžios sriubos nesunkiai pagaminamos, turi mažai kalorijų, o svarbiausia – šių patiekalų įvairovė begalinė.

IKI siūlo namuose pasigaminti ne tik tokias tradicines sriubas, kaip burokėlių, žirnelių, kopūstų ar rūgštynių, bet ir šiek tiek paeksperimentuoti su ingredientais. Čia pateikti įdomūs sriubų receptai, kurie leis patirti dar neragautus skonius, pajusti malonius aromatus ir kaip reikiant nustebinti savo šeimos narius.

Ar sriubą valgyti sveika?

Sriuba – tradicinis lietuvių ir kai kurių kitų kultūrų patiekalas. Pastaruoju metu apie sriubą buvo galima išgirsti įvairių nuomonių, esą tai menkavertis maistas, nesuteikiantis organizmui jokios naudos. Nepaisant to lietuviai vengia laužyti tradicijas ir šį patiekalą vis tiek labai vertina.

Tiesa ta, kad sriuba nėra gydantis maistas, tačiau ji labai paįvairina mūsų maisto racioną, padeda suvartoti reikiamą dienos skysčių normą ir net gali pagreitinti medžiagų apykaitą. Be to sriubos verdamos iš pačių įvairiausių ingredientų, todėl leidžia kaskart atrasti naujus skonius.

 

Sriubos nauda organizmui:

  • Lengvas virškinimas. Virtas maistas visada lengviau virškinimas nei keptas. Sriubas gali valgyti net ir sunkūs ligoniai, nes jos ypač lengvai virškinamos ir gerai pasisavinamos.
  • Nedidelis kalorijų kiekis. Sriuba suteikia sotumo, nepaisant mažo kalorijų kiekio. Patiekalas puikiai tinka besilaikantiems dietos, svarbu negardinti jos labai riebiais priedais.
  • Palaikomas reikalingas skysčių kiekis organizme. Tradiciškai sriubą sudaro 1/3 tirščių ir 2/3 vandens.
  • Organizmas papildomas visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis. Verdant sriubą, naudojame įvairius mėsos ir daržovių produktus, todėl gauname reikalingą kiekį angliavandenių, baltymų, riebalų ir vitaminų.
  • Paprasta ir pigu pagaminti. Receptų pasirinkimas labai platus, o produktų kainos nedidelės.

 

Norite išvirti skanią ir sveiką sriubą? Pasinaudokite šiais patarimais:

  • Visi ingredientai turi būti švieži ir gerai nuvalyti.
  • Sriubos skoniui didelę įtaką turi produktų pjaustymo būdas.
  • Produktus į sriubą reikia dėti atitinkama tvarka.
  • Geriausias metas pagardinti sriubą druska – iki virimo pabaigos likus kelioms minutėms.
  • Gamindami sriubą, nuolat ragaukite, sekite konsistenciją ir tikrinkite, ar nieko netrūksta.

 

Gaminkite gardžias sriubas kartu su IKI!