Veganiškos mitybos principai kiekvienais metais užima vis didesnę vietą žmonių virtuvėse ir širdyse. Kai šios mitybos laikomasi taisyklingai, sveikatai suteikiama neįtikėtina nauda, nes sumažėja rizika susirgti įvairiomis lėtinėmis ligomis. Didžiausia problema pradėjus maitintis veganiškai – atsirinkti išties maistingus, skanius ir nenuobodžius receptus, kuriuos norėsis gaminti vėl ir vėl.

IKI paruošti veganiški receptai leis ne tik atrasti naujus skonius, bet su maistu gauti daug naudingų medžiagų organizmui. Gamindami maistą pagal atrinktus receptus, galėsite būti tikri, kad organizmui netrūks įvairių augalinės kilmės ingredientų, o veganiški patiekalai dar ir pamalonins skonio receptorius.

Kas yra veganiška mityba?

Veganizmą praktikuojantys žmonės griežtai nevalgo mėsos ir visų gyvulinės kilmės produktų. Jų maisto racione nerasite: mėsos, paukštienos, žuvies, vėžiagyvių, jūros gėrybių, pieno produktų, kiaušinių, gyvūninių baltymų, riebalų ir net medaus. Tokie asmenys neretai atsisako ir tam tikros kosmetikos (pavyzdžiui, muilo, jeigu jo sudėtyje yra iš gyvulių gautų medžiagų ) ar drabužių (pavyzdžiui, kailinių).

Valgomi tik augalinės kilmės produktai, todėl labai svarbu tinkamai maitintis ir papildyti organizmą naudingomis maistinėmis medžiagomis. Veganams reikia su maistu gauti tinkamą kiekį baltymų, geležies, kalcio, cinko, Omega – 3 riebalų rūgščių, vitaminų B12 ir D.

 

Kokie produktai laikomi veganiškais?

  • Tofu (sojų varškė)
  • Tempė (fermentuota sojų masė)
  • Seitanas (augalinės kilmės mėsos pakaitalas)
  • Grybai
  • Ankštinės kultūros
  • Grūdinės kultūros
  • Sėklos ir riešutai
  • Daržovės ir vaisiai

Kokią naudą suteikia veganiška mityba, kai jos laikomasi tinkamai?

  • Sumažėja lėtinių ligų rizika. Veganiška mityba ženkliai sumažina riziką susirgti cukriniu diabetu ir širdies bei kraujagyslių ligomis. Tikėtina, kad neteks kankintis ir dėl aukšto kraujospūdžio ar cholesterolio. Augalinis maistas turi daug antioksidantų, kas ir nulemia gerus sveikatos rodiklius.
  • Atsikratoma antsvorio. Veganai paprastai suvartoja mažiau kalorijų už standartinį žmogų, todėl turi ne tik žemesnį KMI, bet ir mažesnį polinkį į nutukimą.

 

IKI kviečia išbandyti veganiškus receptus, net jei šios mitybos principų ir nesilaikote. Visi siūlomi receptai jau patikrinti – gamindami tikrai ilgai neužsibūsite virtuvėje. Turint tiek daug puikių maisto gaminimo idėjų, ant stalo niekada netrūks įdomių patiekalų, kuriais galėsite mėgautis kartu su šeima.

 

Atraskite įdomius skonius kartu su IKI!