Šviežia itališka pica nuo šiol – arčiau namų

Šviežia itališka pica nuo šiol – arčiau namų

Pica – bene žinomiausias ir populiariausias itališkas patiekalas, pamėgtas ne tik visame pasaulyje, bet ir Lietuvoje. Ieškantiems tikros nepaprasto skonio picos – turime puikių naujienų! Nuo šiol gardžios, specialioje krosnyje keptos picos bus galima rasti Klaipėdoje įsikūrusioje „IKI Vėtrungė“ parduotuvėje. Čia jūsų laukia net 8 skirtingų rūšių traškios ir gardžios, ką tik ištrauktos plonapadės picos!

Ragaukite ir atraskite savo mėgstamiausią

Įdomūs faktai apie picą

 

Italijos deimantas – pica – šiuo metu bene vienas populiariausių patiekalų visame pasaulyje. Ir nors picos istorija siekia dar senovės romėnų bei graikų laikus, ji išpopuliarėjo ne taip ir seniai.

Picos istorija prasidėjo maždaug prieš 2200 metus. Pagrindinė picos populiarumo priežastis – paprasti ir visiems lengvai prieinami ingredientai. Vis dėlto šis patiekalas galėjo siekti ir dar ankstesnius laikus: plokščius duonos paplotėlius ant įkaitintų akmenų kepė jau senovės egiptiečiai, romėnai ir graikai. Dažniausiai šį patiekalą jie gardindavo šviežiomis žolelėmis arba grybais.

Moderni picos versija, tokia, kokią ją valgome ir mėgstame, dabar atsirado XVIII amžiaus pabaigoje ar XIX amžiaus pradžioje Neapolyje, Italijoje. Originalus receptas dažniausiai priskiriamas Neapolio kepėjui Raffaele Esposito, tačiau istorikai pastebi, kad šio miesto gatvės prekeiviai jau prieš daugelį metų pardavinėjo į picą panašius patiekalus.

Tuo metu pica buvo greitai paruošiamas, nebrangus ir skanus darbininkų patiekalas. Tuomet picą sudarė tokie ingredientai kaip česnakai, druska, aliejus ir sūris. Pomidorai į picą pridėti kiek vėliau.

Legenda pasakoja, kad ikoniškoji pica „Margherita“ pirmą kartą buvo pagaminta 1889 metais, kai Neapolyje lankėsi karalienė Margherita. Picą iškepti buvo pavesta tam pačiam Raffaele Esposito. Jis karalienei nustebinti sukūrė tris skirtingas picas. Iš jų trijų karalienei labiausiai patiko Italijos vėliavos spalvomis nuspalvinta pica su pomidorais, mocarela ir baziliku. Sakoma, kad kaip tik dėl šios priežasties garsioji pica buvo pavadinta karalienės garbei.

Ir nors šiuo metu sutikti žmogaus, kuris nėra girdėjęs apie picą beveik neįmanoma, masinio populiarumo šis ikoniškasis patiekalas sulaukė po Antrojo pasaulinio karo pabaigos. Tuomet pica papilto po visą pasaulį. Iš Europos grįžę JAV kariai, Italijoje paragavę ir pamėgę picą, ėmė jos ieškoti ir gimtinėje.

Vienas svarbiausių picos elementų – padas. Jo tešla gaminama iš itin paprastų, tačiau aukščiausios kokybės ingredientų: miltų, mielių, vandens ir aliejaus. Suminkius tešlą, ji kildinama. To reikia tam, kad tešla taptų vientisesnė ir puresnė. Taip pat svarbu ir labai gerai tešlą išminkyti. O tuomet jau prasideda tikras picų kepėjo menas, kaip ją iškočioti taip, kad padas būtų tobulo skonio. Nuo picos neatsiejamas ir pomidorų padažas bei sūris. Ir, žinoma, itin svarbu ją kepti specialioje picoms kepti skirtoje krosnyje.