Hero
Dainius
Jaučio žandai
su šakninių daržovių garnyru

Jums prireiks

2 kg išvalytų jaučio žandų, Druska ir pipirai pagal skonį, 2–3 v. š. alyvuogių aliejaus, Ryšulėlis čiobrelių, 2 citrinžolės stiebeliai, 1 česnako galva, Keletas lauro lapų, 1 poras, 2 morkos, 3 svogūnai, ½ butelio raudono vyno, ½ st. cukraus, 4 v. š. druskos, 1 v. š. pipirų

Bulvių košei:

1 kg bulvių, 300 g sūdyto sviesto, 100 ml šilto pieno, 1 a. š. wasabi pastos

Garnyrui:

2 spalvoti burokėliai, ½ poro, 1 pastarnokas, 1 ropė, 200 ml česnakinio arba alyvuogių aliejaus, 5 skiltelės česnako, 2 saujos kopūsto lapų, Druska

Gaminimo eiga

Jaučio žandus išvalome, pabarstome druska ir pipirais, apkepiname įkaitintame ketaus puode su aliejumi.
Dedame čiobrelius, citrinžolę, per pusę perpjautą česnaką su lukštais, lauro lapus, supjaustytą porą, stambiai pjaustytas morkas ir svogūnus.
Užpilame vynu, beriame cukrų, druską ir pipirus. Įpilame tiek vandens, kad apsemtų žandus. Kepame 200°C orkaitėje apie 3,5 val.
Nuskustas bulves išverdame, nukošiame, dedame kambario temperatūros sviestą, supilame pieną, wasabi pastą ir sutriname.
Šaknines daržoves bei porą supjaustome stambiai, užpilame česnakiniu aliejumi, pabarstome druska ir pipirais. Kepame 200°C orkaitėje 30 min. Kopūsto lapus blanširuojame 3 min.
Padažui likusį sultinį sutriname ir paverdame, kol sutirštės, paskaniname rozmarinu.

Dainius
Mėsainis

Jums prireiks

1 sviestinė bandelė, 190 g brandintos jautienos, Žiupsnelis druskos ir pipirų, 1 v. š. aliejaus, Čederio sūris, 2 salotos lapai, 2 griežinėliai pomidoro

Padažui:

2 v. š. majonezo, 1 v. š. BBQ padažo, ½ česnako skiltelės

Gaminimo eiga

Iš mėsos formuojame paplotėlį, pabarstome druska ir pipirais, apkepame aliejuje.
Apverčiame, dedame čederio sūrio gabalėlį ir kepame, kol sūris išsilydys.
Padažui trintą česnaką sumaišome su majonezu ir BBQ padažu.
Bandelę patepame padažu, dedame salotos lapus, pomidorą ir mėsos paplotėlį. Patiekiame su gruzdintomis bulvytėmis.

Julija
Vištienos
Tikka Masala

Jums prireiks

Vištienai:

400 g vištienos šlaunelių mėsos, 400 g natūralaus jogurto, 5 česnako skiltelės, sutarkuotos, 1 v. š. tarkuoto imbiero, 1 a. š. maltos paprikos, 1 a. š. ciberžolės, 1 a. š. garam masalos, Druskos pagal skonį

Padažui:

1 a. š. kumino sėklų, 1 a. š. kalendrų sėklų, Keli gvazdikėliai, Kelios kardamono ankštys, 1 v. š. maltos paprikos, 1 v. š. ciberžolės, 1 a. š. aitriųjų paprikų, 1 v. š. garam masalos, 1 v. š. cinamono, 1/2 a. š. malto muskato riešuto, 1 v. š. alyvuogių aliejaus, 1 v. š. sviesto, 1 didelis saldus svogūnas, smulkintas, 1 visa česnako galvutė, sutarkuota, 2-3 skard. konservuotų pomidorų, 2-3 v. š. pomidorų pastos (nebūtina, bet rekomenduojama), 200 ml riebios grietinėlės, 2 v. š. cukraus, Sultinio arba vandens pagal poreikį

Naan duonai:

2 st. kvietinių miltų, 1 a. š. sausų mielių, 2 v. š. cukraus, 120 ml drungno vandens arba pieno, 3-4 v. š. kefyro arba jogurto, 1/2 a. š. jūros druskos, 3 v. š. ištirpinto sviesto, 1/2 kiaušinio

Padažui:

1/2 st. natūralaus skysto jogurto, Druskos pagal skonį, Žiupsnis malto kumino, 1 smulkiai supjaustytas agurkas, Saujelė smulkintų mėtų, 3-4 v. š. alyvuogių aliejaus

Agurkams:

1 v. š. gochugaru (korėjietiškų čili dribsnių) arba smulkinto šviežio čili, 2-3 agurkai, supjaustyti, 2 v. š. žuvų padažo, 2 v. š. sojos padažo, 1 a. š. rudojo cukraus, 3 v. š. skrudintų sezamų sėklų aliejaus, Saujelė svogūnų laiškų

Gaminimo eiga

Naan duonelei drungname vandenyje arba piene ištirpinkite mieles su cukrumi ir palikite pastovėti 15 min.
Sumaišykite miltus su druska. Išplakite kiaušinį, sumaišykite su jogurtu/kefyru ir sviestu.
Supilkite šlapius ingredientus į miltus, suformuokite tešlą. Jei per lipni, įberkite daugiau miltų.
Palikite tešlą kilti 1,5-2 val. uždengtą.
Formuokite 8 rutuliukus, palikite pakilti dar 20 min.
Ištempkite rankomis į apskritimus ir kepkite sausoje, gerai įkaitintoje ketaus keptuvėje.
Apvertus aptepkite tirpdytu sviestu su česnaku.
Dubenyje vištieną išmaišykite su jogurtu, česnaku, imbieru, prieskoniais ir druska.
Palikite marinuotis bent 30 min. (geriausia pernakt).
Tikka Masala padažui sausoje keptuvėje pakepinkite kumino ir kalendrų sėklas, gvazdikėlius, kardamoną, kol pakvimpa. Sutrinkite. Aliejuje su sviestu pakepinkite smulkintą svogūną. Suberkite prieskonius, pakepinkite, kol pakvimpa. Įberkite tarkuotą česnaką ir imbierą, dar pakepinkite. Supilkite konservuotus pomidorus, pomidorų pastą, troškinkite 15 min. Supilkite grietinėlę, suberkite cukrų ir pasūkite, jei reikia, įpilkite sultinio.
Apkepkite vištieną orkaitėje griliaus rėžimu arba ant griliaus keptuvės, kol apskrus.
Supjaustykite gabalėliais ir įmaišykite į padažą.
Patiekiti Su basmati ryžiais, naan duonele, jogurto padažu ir šviežiomis kalendromis.

Liutauras
Traškūs kiaulienos šonkauliai

Jums prireiks

1 kg šonkauliukų

Marinatui:

30 g sojos, 30 g acto, 1 v. š. cukraus, 1 a. š. druskos, 1 kiaušinio baltymas, 3 v. š. vandens, 1 a. š.  kukurūzų krakmolo, 10 g imbiero, žiupsnelis balto pipiro, 5 v. š.  kukurūzų krakmolo , 2-3 skiltelės smulkinto česnako, 20 g raudono čili šviežio smulkinto, 20 g svogūnų laiškų, Aštraus čili aliejaus

Gaminimo eiga

Šonkaulius supjaustome.
Marinatui sumaišome soją, actą, cukrų, druską, baltymus, vandenį, krakmolą, tarkuotą imbierą, pipirus. Į marinatą dedame šonkaulius, išmaišome ir paliekame marinuotis apie 1 val. kambario temperatūroje.
Po to šonkaulius apvoliojame likusiame krakmole. Paliekame dar 30 min pastovėti, kad apdžiūtų.
Aliejų įkaitiname iki +170 C, dedame šonkaulius ir verdame 5 min.
Į dubenį tiesiame popierinį rankšluostį, ant jo dedame šonkaulius.
Kitoje keptuvėje pakaitiname aliejų, čili, česnaką labai trumpai, kad nesudegtų. Nuimame nuo ugnies, dedame smulkintus svogūnų laiškus, šiek tiek druskos.
Tada šonkaulius verdame antrą kartą tik 30 sekundžių.
Išimame iš aliejaus, pilame aliejaus, česnakų mišinį, išmaišome.

Liutauras
Guo Bao

Jums prireiks

1 st. acto, 200 g cukraus, 1/2 citrinos, Druskos pagal skonį

250 g kiaulienos nugarinės be kaulo, 1/3 a. š. sodos, ½ a. š. druskos, 20 g balto sauso vermuto

Žiupsnelis baltojo pipiro, 4 v. š. bulvių krakmolo, 600 ml vandens, 1 v. š. aliejaus

30 g imbiero, 1/2 baltos poro dalies, 1-2 skiltelės česnako

Gaminimo eiga

Krakmolą sumaišome su vandeniu ir leidžiame krakmolui nusėsti. Tada nupilame vandenį.
Į puodą pilame actą, cukrų, spaudžiame citrinos sulčių. Užvirus verdame, kol išgaruos acto kvapas.
Ant maistinės plėvelės dedame mėsą. Padaužome, suploniname ir supjaustome plačiomis juostelėmis.
Į dubenį pilame vermutą, dedame druską, sodą, pipirus, mėsą ir išmaišome. Paliekame pastovėti 15-20 min.
Imbierą, porą supjaustome smulkiais šiaudeliais, česnaką riekutėmis.
Mėsą tolygiai sumaišome su krakmolu, dar paliekame pastovėti.
Įkaitiname aliejų iki +160 C, po vieną gabaliuką dedame mėsą, verdame kol gražiai apskrus. Stengiamės, kad nesuliptų. Pabaigoje padidiname temperatūrą iki +190 C.
Į paruoštą padažą ir užvirtą padažą dedame porus, imbierą, česnaką ir druskos. Paruoštą padažą pilame ant mėsos.

Liutauras
Saldžiarūgštė vištiena
su ananasais

Jums prireiks

Vištienai:

200 g šlaunelių mėsos be kaulo, 2 v. š. sojos, 60 ml vandens, 2 v. š. miltų, 2 v. š. krakmolo, ½ a. š. kepimo miltelių, 1 l aliejaus kepimui

Daržovėms:

1 nedidelis svogūnas, 1 skiltelė česnako, 200 g sunokusio ananaso, 100 g paprikos saldžios nuluptos (žalios), 20 g svogūno laiškų, 30 ml aliejaus

Padažui:

2 v. š. kečupo, 1 v. š. „sriracha“ padažo, 2 v. š. acto, 1 ½ v. š. cukraus, 1 a. š. austrių padažo, 50 ml vandens, ½ a. š. kukurūzų krakmolo, 1/3 a. š. druskos

Gaminimo eiga

Sumaišome padažo ingredientus.
Sumaišome vandenį su krakmolu, soją, miltus, kepimo miltelius.
Stambiais kubeliais smulkiname daržoves: česnaką riekutėmis, svogūnų laiškus piršto dydžio, svogūnus ir ananasą – stambiai supjaustome.
Vištieną supjaustome stambiais kubeliais, apvoliojame krakmolo-miltų mišinyje.
Keptuvėje įkaitiname aliejų iki +180 C ir jame išverdame vištieną.
Kitoje keptuvėje apkepame svogūną, česnaką, ananasą, papriką ir dedame į dubenį.
Į keptuvę pilame padažą, dedame vištieną, apkeptas daržoves ir svogūnų laiškus. Išmaišome.

Liutauras
Garinta žuvis

Jums prireiks

1 didelė sterko filė arba 2 dorados, 30 g imbiero , 6 g kalendros, 30 g laiškinio svogūno, 2 v. š. rapsų aliejaus

Padažui:

2 v. š. sojos, 2 v. š. balto vyno, 2 v. š. vandens, ½ v. š. cukraus

Gaminimo eiga

Žuviai nukerpame pelekus. Abi puses įpjauname rombu, kad geriau sugertų aromatą.
Imbierą supjaustome plonais šiaudeliais, dedame ant žuvies.
Keptuvėje arba puode užverdame vandenį, dedame garintuvą ant jo žuvį.
Gariname 12-14 min. Ant dangčio dedame virtuvinį rankšluostį, kad temperatūra maksimaliai pakiltų.
Padažui svogūnų laiškus pjaustome šiaudeliais, stambiai smulkiname kalendrą. Į puodą pilame soją, vyną, vandenį, beriame cukrų, užverdame ir kaitiname, kol sutirštės.
Atskirai įkaitiname aliejų iki +180-190 C.
Pateikimui ant žuvies dedame svogūnų laiškus ir kalendrą. Pilame įkaitintą aliejų ir pabaigoje padažą.

Liutauras
Bulvės su baklažanais

Jums prireiks

400 g bulvių, 1 vidutinis baklažanas, 1 žalia paprika, 2 skiltelės smulkinto česnako, 1 a. š. krakmolo, 20 g svogūnų laiškų, Aliejus kepimui

Padažui:

2 v. š. sojos, 1 v. š. austrių padažo, 1 a. š. cukraus, 1/2 a. š. krakmolo, 50 ml vandens, 1 ½ a. š. sezamų aliejaus, Druskos pagal skonį

Gaminimo eiga

Baklažanus supjaustome gabaliukais. Į dubenį pilame šalto vandens, beriame saujelę druskos, dedame baklažanus. Paliekame pastovėti.
Padažui sumaišome vandenį su krakmolu, pilame soją, austrių padažą, cukrų, sezamų aliejų. Dedame druskos, jeigu reikia.
WOK keptuvėje įkaitiname aliejų iki +180 C.
Baklažanus nusausiname popieriniu rankšluosčiu, sumaišome su krakmolu. Verdame aliejuje, į keptuvę dedame tik tiek, kiek telpa ant dugno.
Bulves, paprikas supjaustome.
Bulves kepame su trupučiu aliejaus ant vidutinės ugnies, kol suminkštės.
Atskirai kepame paprikas, pabaigoje dedame česnaką, pilame pagamintą padažą. Kaitiname kol sutirštės. Tuomet dedame bulves, baklažanus ir smulkintus svogūnų laiškus, išmaišome.

Liutauras
Ryžiai su kiaušiniu

Jums prireiks

300 g ryžių sushi, 450 ml vandens, 40 g ghee sviesto, 2 kiaušiniai, 1 a. š. druskos

Gaminimo eiga

Ryžius užpilame vandeniu ir užverdame. Kai ryžiai užvirs, puodą uždengiame dangčiu, sumažiname kaitinimą iki minimumo ir neatidengdami verdame 10 min.
Kai ryžiai išvirs, beriame druskos ir išmaišome.
Keptuvėje išlydome sviestą, kiaušinius išplakame. Tuomet pilame juos sviestą, maišydami su mentele, kad pasiskirstytų gabaliukais ir dedame ryžius.