Nauji skoniai: ką pirkėjai turi žinoti apie miltus?
Įprasti kvietiniai miltai yra kasdienybė daugelyje virtuvių, tačiau vis dažniau pirkėjai atsigręžia į alternatyvias miltų rūšis. Jos ne tik paįvairina kasdienį valgiaraštį, bet ir suteikia daugiau naudingų maistinių medžiagų. Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai dalijasi įžvalgomis apie tai, kodėl verta išbandyti žirnių, grikių, avižų ar kukurūzų miltus ir kaip juos pritaikyti kulinarijoje.
Valgiaraščio paįvairinimui – žirnių miltai
Mitybos specialistai pastebi, kad sveiko maisto tendencijos neaplenkia ir šios maisto kategorijos, o prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič siūlo prisiminti rečiau vartojamas, tačiau ne mažiau dėmesio vertas miltų rūšis.
Kodėl verta išbandyti dar neragautus miltus?
„Nebijokite eksperimentuoti, nes puikūs pyragai, keksiukai, tortai, sausainiai ar blynai gali būti paruošiami iš įvairių rūšių miltų. Pavyzdžiui, grikių ir avižių miltai ne tik praturtinti skaidulinėmis medžiagomis, bet juose taip pat gausu vitaminų, jie yra gerai virškinami ir tinka įvairiuose kepiniuose. Lygiai taip pat galite naudoti žirnių, ryžių ar kukurūzų miltus, kurie dažniausiai būna pagaminti iš šlifuotų grūdų ir turi didelį privalumą – juose nėra glitimo“, – pasakoja N. Juchnevič.
Kepyklų vadovė išskiria žirnių miltus, iš kurių, pasak jos, galima pasigaminti pačių įvairiausių patiekalų.
„Daržovės, apvoliotos žirnių miltuose, iškepa kur kas skanesnės, o ypač paprikos ir žiediniai kopūstai. Žirnių miltai taip pat tinka pagardinti bei sutirštinti sriubas, padažus ir įvairias košes. Norėdami nustebinti savo artimuosius ar mažiausius šeimos narius, vietoje įprastinių rytinių blynų galite išbandyti receptus pusryčiams su žirnių miltais – jie praturtins jūsų kasdienį valgiaraštį skoniu ir maistine verte“, – neabejoja N. Juchnevič.
Populiariausios miltų rūšys
Prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė teigia, kad šiuo metu Lietuvos gyventojams yra siūloma dešimtys skirtingų rūšių miltų. Tarp populiariausių – grikių, ryžių, kukurūzų, avižų ir ypač speltos miltai.
„Įprastų – kvietinių ir ruginių miltų yra suvartojama vis mažiau, tačiau auga žmonių susidomėjimas sveikesnėmis alternatyvomis. Pastebėjome, kad pirkėjai vis drąsiau išbando ryžių, grikių, kukurūzų ir avižų miltus, o jų paklausa padidėjo nuo 20 iki 50 proc. Taip pat ženkliai auga pilno grūdo miltų pardavimai. Manau, kad tai lemia įprasto požiūrio į miltus pokyčiai, nes šiuolaikinis pirkėjas siekia kokybės ir vis dažniau atkreipia dėmesį į produkto maistinę vertę“, – sako B. Čaikauskaitė.
Prekybos tinklo atstovės teigimu, populiariausi šalyje parduodami miltai yra aukščiausios rūšies, iš kurių ženkliai išsiskiria speltų miltai.
„Speltos miltai yra itin mėgstami, nes spelta yra senovinė, beveik nepakitusi kviečių veislė, o pirkėjai vertina tradicijas. Įvairių pyragų ir kitų miltinių patiekalų mišiniai puikiai tinka tiek šventiniams, tiek kasdieniams patiekalams. Be to, daugelis renkasi miltus, kurie yra ne tik sveiki, bet ir ekonomiškai patrauklūs“, – sako Berta Čaikauskaitė.
Miltų pasirinkimas pagal patiekalą
Kepyklų vadovė N. Juchnevič siūlo besirenkant miltus savo virtuvei, nepamiršti atkreipti dėmesį ir į tai, ką ruošiamasi gaminti. Pasak konditerės, skirtingi miltai skirtingai veikia ruošiamą patiekalą.
„Jei norite kepti bandeles, prisiminkite, kad geriausią rezultatą pasieksite naudodami tik aukščiausios rūšies kvietinius miltus. Ruginiai miltai labiausiai tinka kepti juodą duoną ir lietinius blynus, tačiau dėl savo stambaus grūdo netinka konditeriniams gaminiams. Pastaruoju metu populiarėja kukurūzų miltai, kurie yra mažai kaloringi, todėl tinka žmonėms, netoleruojantiems kitų grūdų produktų. Šie miltai gana universalūs ir yra vartojami košėms, blynams, pyragams ir ypač tinka apvoliojant produktus prieš gruzdinimą“, – sako N. Juchnevič.
Bene populiariausias tradicinių miltų pakaitalas – intensyvesnio skonio ryžių miltai. Konditerės teigimu, juose yra gausu baltymų ir krakmolo, todėl jie tinka gaminti pyragus, blynelius ir desertus, kurie iškepti būna ypač traškūs ir gardūs.
Vietoje džiūvėsėlių – migdolų ir kokosų miltai
Pakeisti tradicinius miltus galima pasirenkant ir kiek originalesnį variantą – migdolų arba kokosų miltus.
„Migdolų miltai tinka apvolioti kepamą vištieną, žuvį ar įmaišyti į mėsos kukulius. Tokie variantai dažnai pateikiami daugelyje sveikesnių vakarienių receptuose ar šventinių patiekalų receptuose kaip gardi alternatyva tradiciniams duonos džiūvėsėliams – taip galite atrasti naujų skonių savo virtuvėje ir suteikti patiekalams traškumo bei maistingumo“, – sako N. Juchnevič.