Šiurpiausiai metų nakčiai – teminiai užkandžiai: trys Helovino receptai

Recipe

Šiurpiausią metų naktį  –  Heloviną – bauginančią nuotaiką sukurti padės ne tik kraupios kaukės, dekoracijos, bet ir teminiai užkandžiai, kurie įsimins ir patiks ne tik mažiesiems, bet ir suaugusiems. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, jog jiems susikurti įmantrių receptų ar ilgų valandų praleistų virtuvėje tikrai neprireiks. Svarbiausia – fantazija ir išradingas patiekalų dekoravimas.

„Baisiausią metų naktį daugeliui jau tapo tradicija rengti Helovino vakarėlius, o šventės akcentu puikaii gali tapti teminiai užkandžiai. Ir nors iš pažiūros atrodytų, kad teminiams užkandžiams susikurti reikia daug darbo, pastangų ir pinigų, visks daug paprasčiau. Tereikia pasitelkti fantaziją. Užkandžiams galite įsigyti ir namuose padekoruoti iš anksto jau paruoštų užtepėlių, pavyzdžiui, humuso, krekerių, įdomesnių sūrių. Ir, žinoma, vaisių bei daržovių, kurių pirkėjams siūlome platų asortimentą“, – sako V. Juodkazienė.

Tuo tarpu Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad šalia užkandžių vertėtų pasirūpinti ir dekoracijomis.

„Artėjant Helovinui pirkėjams paruošėme ir ypatingus moliūgus su trafaretiniais lipdukais, kurie padeda išpjauti nepriekaištingą formą pagal pasirinktą paveikslėlį ir sukurti šios šventės dekoraciją“, – sako V. Budrienė.

Paprasti patiekalai – išradingas patiekimas

Maisto ekspertė pabrėžia, kad Helovino akcentas yra patiekalų ir užkandžių patiekimas. Galima gaminti ir naminę picą ar mėgstamus sumuštinius bei išradingai juos papuošti. Pavyzdžiui,iš juodųjų alyvuogių suformuoti „vorus“: perpjaukite alyvuogę per pusę, viena pusę palikite, o kitą susmulkinkite stambiais šiaudeliais – pjaukite puselę išilgai į 3 ar 4 dalis. Pilnoji pusė gali virsti voro pilveliu, o šiaudeliai – kojomis.

Žinoma, per Heloviną reikėtų nepamiršti ir vaisių bei daržovių. Jas taip pat galite patiekti išradingai: įdarytoms paprikoms išpjaustyti veidus ir taip sukurti ne tik žaismingą dekoraciją, bet ir skanų teminį patiekalą. Vietoj įprastų salotų dubenėlio supjaustytas šviežias daržoves – salierų stiebus, morkas, saldžiąsias paprikas ar brokolius galima patiekti lėkštėje, jas išdėlioti skeleto pavidalu ar kitokiomis baugiomis formomis, o šalia pasiūlyti jogurto, grietinės, žolelių padažo arba raudono padažo iš pomidorų tyrės bei bazilikų ar maltų saldžiųjų paprikų. Pastarasis itin tinka dėl savo „kraujo“ spalvos, o patiekti jį galite plastikiniuose švirkštuose, kad būtų dar šiurpiau.

Eksperimentuokite su mėgstamais patiekalais

Kaip teigia V. Juodkazienė, lazaniją arba mėsos ir daržovių apkepus pritaikyti šiai progai taip pat labai paprasta – tiesiog naudokite kontrastingos spalvos padažą, kad ant patiekalo nupieštumėte norimus personažus ar jų veidus. Pavyzdžiui, baltu padažu nupieškite vaiduoklį, o raudonu padažu šoninės arba saldžiosios paprikos gabalėliais pažymėkite akis bei burną. Traškus apkepo paviršius lengvai pavirs į kapinių lauką: trapučius ar sausainius sulaužykite įvairiomis formomis ir susmaigstykite į apkepą lyg antkapius. Netgi galite ant jų užrašyti žodžius ar nupiešti simbolius, kad patiekalas atrodytų baisesnis.

Beje, vienas iš populiarių šios šventės veikėjų – mumijas – pagaminti kur kas paprasčiau nei gali pasirodyti. Saldžiųjų paprikų skilteles, mėsos kukulius ar dešreles apvyniokite plonomis tešlos juostelėmis ir iškepkite. Tokie užkandžiai greitai paruošiami ir atrodo įspūdingai, ypač su nupieštomis ar prilipintomis akimis.

Nepamirškite moliūgo

Anot V. Juodkazienės, ruošiant Helovino šventei skirtą stalą dažnai naudojamas šios dienos simbolis – moliūgas. Vis dėlto išskobtos moliūgų masės neišmeskite. Iš jos galite pasigaminti moliūgų tyrę. Ji dažnai gaminama be papildomų pagardų, tiesiog termiškai apdorojus ir sutrynus moliūgus.

Geriausias moliūgų skonis atsiskleidžia ne juos išvirus, o iškepus orkaitėje: moliūgus tereikia apšlakstyti alyvuogių aliejumi, žiupsneliu druskos ir jam iškepus – sutrinti. Gauta tyre galite pagardinti galite humusą, jos įmaišyti į keksiukus ar iškepti gardų ir Amerikoje šią dieną ypatingai mėgstamą moliūgų pyragą. Naminė moliūgų tyrė taip pat puikiai tiks blynams. Ir, žinoma, trintai moliūgų sriubai. Moliūgų ar įvairiausias kitas kremines sriubas taip pat labai lengva padekoruoti Helovinui – puoškite jas voratinkliais, kuriuos galite nupiešti grietine ar moliūgų sėklų aliejumi.

Išskobus moliūgą reikėtų neišmesti ir jo sėklų. Jas išvalius, nusausinus, apšlaksčius alyvuogių aliejumi, mėgstamais prieskoniais ir apie 10–15 min pakepus orkaitėje  –  gausite traškų ir sveiką moliūgų sėklų užkandį.

V. Juodkazienė dalijasi ir dar trimis paprastai pagaminamais receptais, kurie papuoš Helovino stalą.

Kraupiosios paprikos

Jums reikės:

4 geltonųjų paprikų

1 v. š. alyvuogių aliejaus

25 g susmulkintų svogūnų

150 g maltos veršienos

1⁄4 a. š. džiovintų raudonėlių

1⁄2 a. š. druskos

50 ml vandens

250 g pomidorų be odelės

150 g viso grūdo dalių spagečių

Pagaminimas:

Paprikas nuplaukite, nupjaukite viršūnėles ir išimkite sėklas. Kiekvienai paprikai išpjaukite akis, nosį ir burną. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakepinkite svogūnus, tuomet sudėkite mėsą, kepkite apie 5 minutes ir suberkite raudonėlius, žiupsnelį druskos, supilkite vandenį ir sudėkite pasmulkintus pomidorus. Viską troškinkite apie 20 minučių. Pasūdytame vandenyje pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas išvirkite spagečius, sumaišykite su keptuvėje paruoštu padažu ir įdarykite jais išskobtas paprikas.

Siaubingieji „aštuonkojai“

Jums reikės:

Tešlai:

150 g smulkių miltų

1⁄4 a. š. druskos

70 g sviesto

1–2 v. š. šalto vandens

Įdarui:

2 v. š. alyvuogių aliejaus

25 g svogūnų

150 g vištienos filė

50 g morkų

50 g salierų

1⁄2 a. š. pomidorų pastos

1⁄2 a. š. druskos

100 ml vandens

2–3 juodųjų alyvuogių

Pagaminimas:

Miltus, druską, sviestą ir vandenį sumaišykite, tešlą išminkykite, suvyniokite į foliją ir pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą. Svogūnus ir salierus susmulkinkite, vištieną supjaustykite kubeliais, o morkas – griežinėliais. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, pakepinkite svogūnus, tuomet suberkite vištieną, po kelių minučių – morkas ir salierus. Įberkite druskos, supilkite pomidorų pastą, vandenį ir viską troškinkite apie 15 minučių. Paruoštą įdarą po lygiai paskirstykite į keturis keraminius indelius. Tešlą padalinkite į 4 lygias dalis, kiekvieną gabalėlį plonai iškočiokite ir ties kraštais keliose vietose įpjaukite, suformuodami aštuonkojų „čiuptuvus“. Šiais „aštuonkojais“ uždenkite keraminius indelius ir pašaukite juos į orkaitę, įkaitintą iki 180°C. Kepkite 15–20 minučių. Papuoškite užkandžius supjaustytomis alyvuogėmis, iš kurių „aštuonkojams“ suformuokite akis, nosį ir burną.

Voras stiklinėje

Jums reikės:

150 g maskarponės

2 v. š. medaus

1 a. š. vanilės ekstrakto

1 apelsino sulčių ir tarkuotos žievelės

6–8 sausainių „Damų piršteliai“

100 ml pieno

2 a. š. kakavos

4 apvalių tamsios spalvos sausainių

1 tamsaus šokolado gabalėlio papuošimui

Pagaminimas:

Dubenyje sumaišykite medų, vanilės ekstraktą, tarkuotą apelsino žievelę, pusę apelsino sulčių bei maskarponės sūrį. Viską išplakite iki glotnios kreminės konsistencijos. 1–2 šaukštus kremo sumaišykite su šaukšteliu kakavos, masę supilkite į konditerinį maišelį ir pasilikite dekoravimui. Atskirame inde sumaišykite pieną, likusias apelsino sultis, šaukštelį kakavos ir mišinyje pamirkykite pailgus sausainius.

Į 4 stiklines padalinkite po šiek tiek kremo, ant viršaus suberkite patrupintus sausainius ir viską užklokite likusiu kremu. Į kiekvieną stiklinę įdėkite po 1 apvalų sausainį ir kakaviniu kremu nupieškite voriukams burną bei kojas. Akis suformuokite iš baltojo kremo likučių, o šokoladą sutarkuokite ir paskleiskite voriukams virš galvų. Skanaus!