Griliai negęsta ir žiemą: 3 Amerikos ir Viduržemio jūros šalių įkvėpti receptai mėsos mėgėjams

Recipe

Nors šaltukas vis labiau spaudžia – nereiškia, kad negalime pasimėgauti ant grilio ruoštais ypatingo skonio patiekalais. Juk ant žarijų galima ruošti pačius įvairiausius patiekalus: pradedant blynais, sriubomis ir baigiant ypatingo skonio mėsa, kuri yra vienas mėgstamiausių kepsninėje ruošiamų patiekalų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai – maisto ruošimu ant grilio mėgaujasi ir žiemą, o šaltuoju metų laiku pirkėjai ištikimi lieka tradicinei kiaulienai.

„Mėsos produktai tarp pirkėjų paklausūs yra ištisus metus. Nepriklausomai nuo metų laiko, populiariausia mėsa – kiauliena. Tiesa, žiemą daugiau susidomėjimo sulaukia smulkinta mėsa. Lietuviai taip pat ypatingai mėgsta ir vištieną, jautieną, veršieną, kurių gausų asortimentą esame paruošę. Nors šiltuoju metų sezonu tinklo pirkėjai renkasi daugiau ant žarijų kepti skirtos mėsos, susidomėjimas ja išlieka ir žiemą“, – teigia V. Budrienė.

Naudingi eksperto patarimai

Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, sako, kad žiemą grilinant mėsą ar kitus mėgstamus ingredientus galioja tos pačios taisyklės, kaip ir šiltuoju metų sezonu. Visgi, nedidelės, eksperto išduodamos gudrybės, grilyje ruošiant maistą, padės sukurti tobulo skonio patiekalus, kurie užkariaus artimųjų ar svečių širdis.

„Grilius žmonės naudoja visais sezonais, žinoma, spaudžiant šaltukui tai daroma kiek rečiau, tačiau pastebime, kad gyventojai nelinkę kepsninių uždaryti ir žiemą. Šaltuoju metų laiku norisi sotesnio maisto, todėl ant grilio kepama įvairiausios rūšies mėsa ar jos gaminiai: kepsniai, dešrelės, taip pat ant jo dažnai atsiduria ir įvairiausios daržovės. Be to, kepsninėse gaminami netgi troškiniai ar verdamos sriubos. Ir nors kiekvienas grilio meistras turi savų paslapčių ir mėgstamų prieskonių, reikėtų atkreipti dėmesį ir į detales, kurios yra būdingos šaliai, iš kurios kilęs receptas“, – sako G. Bačkovas ir dalijasi keliais patarimais, kuriais vadovaujantis pagaminsite nepaprasto skonio ant žarijų ruoštus patiekalus.

Grotelės. Kaskart panaudojus grilį, būtina kruopščiai išvalyti ir švariai nuplauti groteles bei visus grilio įrankius. Prie grotelių ar įrankių prikepę likučiai gali sugadinti net aukščiausios kokybės mėsos skonį.

Druska. Jeigu kepate nemarinuotą mėsą, pasūdykite ją kepdami. Druska linkusi gerti drėgmę, todėl užberkite jos tik tuomet, kai mėsa jau bus beveik iškepusi – taip ji išliks sultinga.

Marinavimas. Mėsą stenkitės supjaustyti vienodo dydžio ir storio gabalėliais – jie ne tik tolygiau marinuosis, bet ir keps. Marinatą paruoškite likus bent kelioms valandoms iki kepimo, o jeigu turite galimybę, užmarinuokite mėsą iš vakaro.

Įrankiai. Svarbiausia, kepdami grilyje nenaudokite šakutės. Jei mėsą subadysite, iš jos išbėgs visos sultys ir kepsnys, kuris galėjo būti neatsispiriamai gardus, taps sausas bei sunkiai įkandamas. Įsigykite specialiai griliui skirtas žnyples ir naudokite tik jas.

Temperatūra. Prieš kepdami, mėsą kurį laiką palaikykite kambario temperatūroje. Ji iškeps kur kas tolygiau ir skaniau, jei nepatirs staigaus temperatūrų skirtumo.

Vartymas. Grilyje kepamą mėsą stenkitės apversti tik vieną. kartą viso kepimo metu. Mažiau vartoma mėsa iškepa tolygiau, o jos paviršiuje susiformuoja gardi plėvelė, suteikianti kepsniui unikalų skonį. Kai manote, kad jau laikas apversti mėsą, suimkite ją žnyplėmis ir atsargiai pakelkite. Jei ji limpa prie grotelių, dar kelias minutes pakepkite ir tik tuomet apverskite.

Patiekimas. Grilyje keptą mėsą norisi valgyti iškart, vos tik nuimate ją nuo grotelių, tačiau neskubėkite. Ką tik iškepusią mėsą įvyniokite į foliją, palaukite apie 20 minučių ir tik tuomet patiekite. Per šį laiką mėsoje tolygiai pasiskirstys sultys ir kepsnys bus maloniai minkštas.

Vištiena. Jei vištieną kepate su odele, gausiai ištepkite ją sviestu ar aliejumi. Papildomas riebalinis sluoksnis užtikrins, kad mėsa neprarastų savo riebalų ir neišsausėtų.

Dešrelės. Dešreles kepkite tik ant mažos ar vidutinės ugnies, kad neįtrūktų odelė ir neišbėgtų sultys, kuriose slypi svarbiausios skonio savybės. Dar vienas patarimas – prieš kepant dešreles patepti sviestu arba aliejumi. Šitaip jos neprilips prie grotelių.

Daržovės. Dažniausiai grilyje kepamos bulvės arba kukurūzai. Prieš kepdami šias daržoves, gausiai aptepkite jas sviestu ir užberkite mėgstamų prieskonių. Daržoves visuomet kepkite suvyniotas į foliją ant vidutinio stiprumo ugnies.

G. Bačkovas dalijasi ir trimis, skirtingų pasaulio kraštų įkvėptais mėsiškais receptais, kuriuos lengvai pasigaminsite ant grilio.

Grilyje kepta jautienos išpjova su Chimichurri padažu

Jums reikės:

• 2 jautienos pjausnių (kiekvieno apie 400 g)

• 2 a. š. alyvuogių aliejaus

• 2 žiupsnelių druskos

• šviežiai maltų pipirų

• rozmarino šakelės

• 2-3 v. š. alyvuogių aliejaus

Chimichurri padažui:

• 100 ml alyvuogių aliejaus

• 1 citrinos sulčių

• ½ a. š. malto raudonėlio

• ¼ a. š. maltų kmynų

• 1 mažo raudonojos aštraus čili pipiro

• 4 v. š kapotų petražolių

• 2 v. š kapotų žirnių

• 1 žaliosios citrinos sulčių

• 2 žiupsnelių druskos

• šviežiai maltų pipirų

Gaminame:

Lengvai ištepkite abi kepsnių puses alyvuogių aliejumi, apiberkite druska ir pipirais. Mėsą dėkite ant gerai įkaitinto grilio ir kiekvieną kepsnių pusę kepkite apie 4 minutes. Kol mėsa kepa, pabarstykite ją rozmarinu ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Kai kepsniai iškeps, įdėkite juos į įkaitintą lėkštę, uždenkite aliuminio folija ir leiskite atvėsti 5-10 minučių. Kol kepsniai vėsta, paruoškite padažą. Į dubenėlį įpilkite alyvuogių aliejaus, sudėkite visus padažui skirtus ingredientus ir gerai išmaišykite. Su šiuo padažu ir patiekite kepsnius.

Kiaulienos šonkauliukai su barbekiu padažu

Jums reikės:

• 3 kg kiaulienos šonkaulių be odos

Sausam marinatui:

• 1 a. š. druskos

• 1 a. š. rudojo cukraus

• 1 a. š. saldžiosios paprikos

• ½ a. š. „Cayenne“ pipirų

• ½ a. š. cinamono

• ½ a. š. džiovinto imbiero

• ½ a. š. maltos kalendros

Barbekiu padažui:

• 100 ml pomidorų padažo

• 300 g nuluptų pomidorų

• 50 ml „Vusterio“ padažo

• 1 a. š. maltų kmynų

• 3 v. š. rudojo cukraus

• 1 a. š. džiovinto imbiero

• 1 a. š. malto cinamono

• 1 a. š. maltos kalendros

• 1 v. š. maistinio acto

Gaminame:

Kiaulienos šonkauliukus įtrinkite marinato prieskonių mišiniu ir palikite šaldytuve visai nakčiai. Kad pagamintumėte padažą, sumaišykite visus jo ingredientus ir 45 minutes kaitinkite ant silpnos ugnies. Tuo metu įkaitinkite orkaitę iki 150 °C temperatūros. Šonkauliukus sudėkite ant kepimui skirto popieriaus, pusę padažo užpilkite ant mėsos ir uždenkite aliuminio folija. Šonkauliukus taip kepkite apie 2 valandas. Po to ištepkite juos likusiu padažu ir patalpinkite į orkaitę dar vienai valandai. Nuimkite foliją, padidinkite kepimo temperatūrą iki 180 °C ir kepkite dar 15-20 minučių, kol pažadas karamelizuosis.

Vištiena „Al Matonne“

Jums reikės:

• 1 viščiuko (apie 1 kg)

• 2 česnako skiltelių

• 1 citrinos

• 1 v. š. sviesto

• 2 v. š. alyvuogių aliejaus

• 1 a. š. čiobrelių

• 2 a. š. druskos

• šviežių pipirų

Gaminame:

Išpjaukite viščiuko stuburą taip, kad mėsos dalys neatsiskirtų. Delnais spauskite abi viščiuko puses, kad jos prasivertų ir išsiskleistų. Pagardinkite vištą druska, pipirais, įtrinkite grūstu česnaku, čiobreliais ir apšlakstykite citrinos sultimis bei alyvuogių aliejumi. Vidinę mėsos pusę ištepkite sviestu. Padėkite viščiuką odos puse žemyn ant įkaitinto grilio, uždėkite ant jo groteles ir prispauskite plyta ar kitu sunkiu daiktu. Viską uždenkite aliuminio folija. Kepkite viščiuką apie 20 minučių, tada numikite groteles ir plytą, apverskite jį, vėl uždėkite svorį ir kepkite dar 15-20 minučių. Įsitikinkite, kad mėsa gerai iškepė, jeigu reikia, kepkite dar ilgiau. Iškepus patiekite iš karto. Skanaus!