3 skirtingos tobulo mėsainio idėjos: nuo klasikos iki sveikuoliškos versijos

Recipe

Kas gali būti geriau už tobulai iškeptą mėsainį? Tai vienas patiekalų, kurį gaminant galima pasitelkti fantaziją: gardinti mėgstamais sūriais, daržovėmis, pirktiniais ar pačių pasigamintais padažais. Be to, jų gali būti pačių įvairiausių: pagamintų iš kiaulienos, vištienos, kalakutienos, netgi veganiškų – paruoštų su ankštinių ar kitų daržovių paplotėliu. Visgi, dažniausiai mėsainiai gaminami iš jautienos. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad jautiena ir veršiena – populiariausios raudonosios mėsos rūšys, nusileidžiančios tik kiaulienai, o žiemos sezoną parduodama daugiau smulkintos, ir mėsainiams tinkančios mėsos.

Gaminamas iš įvairiausių ingredientų

„Jautiena dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose, būtent dėl šios priežasties esame paruošę platų jos asortimentą: nuo smulkintos, iš kurios galima gaminti mėsainius, iki brandintos jautienos, tinkančios kepsniams. Be to, siūlome ir ekologiškos jautienos, nuolat bendradarbiaujame su vietiniais augintojais, kurių produkciją pirkėjai vertina itin palankiai“, – teigia V. Budrienė.

Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, sako, kad nors mėsainiai daugelį metų buvo laikomi greitųjų restoranu patiekalu, šiuo metu egzistuoja pačių įvairiausių šio patiekalo versijų. Mėsainiai gaminami iš kokybiškos mėsos, gardinami įvairiausiomis daržovėmis, naminiais padažais, gaminami naudojant daugiau ingredientų, mėsą keičiant žuvimi ar augalinio pagrindo paplotėliais.

„Fantazijai, su kuo pasigaminti mėsainius ir ką prie jų patiekti, ribų nėra. Nors mėsainiai nuo pat atsiradimo tradiciškai tiekiami su skrudintomis bulvytėmis, prie šio patiekalo patiekti galima ir įvairiausias salotas, populiariausios iš jų – kopūstų, dar vadinamos „coleslaw“. Prie mėsainių galima valgyti svogūnų žiedus, saldžiąsias bulves ar cukinijų traškučius. Visgi, svarbiausia mėsainio dalis – ne priedai ir garnyrai, o paplotėlis, todėl norint pasigaminti sultingą jautienos mėsainį, pirmiausia svarbu tinkamai išsirinkti mėsą“, – teigia G. Bačkovas.

Eksperto patarimai, kaip išsikepti sultingą paplotėlį

Pasak G. Bačkovo, ruošiant bet kokį jautienos patiekalą svarbu žinoti, kokią jos dalį pasirinkti. Ne išmintis ir maltinukas. Tradiciškai maltiniams paruošti naudojama mentė. Jautienos papilvė taip pat tinka mėsainių paplotėliams. Šios dalies mėsa pasižymi ypač sultinga tekstūra ir aromatu. Antrekotas ir nugarinė – dar kelios jautienos dalys, kurios tiks malimui.  

Taip pat ekspertas dėmesį siūlo atkreipti į maltinuko paruošimą – prieš kepimą jį reikėtų lengvai apibarstyti druska bei patepti aliejumi. Vieną mėsainio pusę jis siūlo kepti kelias minutes, kol ji sutvirtės, ir tuomet apversti bei kepti, kol iškeps taip, kaip mėgstate. Skaniausia jautienos maltinuką iškepti vidutiniškai – taip jis išliks minkštas ir sultingas. Dar viena svarbi taisyklė kepant mėsainius – maltinuką apversti tik vieną kartą. Taip jis neišsausės.

„Kepimo metu maltinuko daug nevartykite ir nespauskite, nes prarasite viduje besikaupiančias sultis ir iškeptas maltinukas bus sausas. Prieš pradedant mėsą kepti svarbu įsitikinti, kad keptuvė arba kepsninė yra pakankamai įkaitinta. Dar vienas svarbus dalykas – pagamintus maltinukus prieš kepant šiek tiek palaikyti šaldytuve. Kepsnius reikėtų kepti kambario temperatūros, bet ruošiant maltinukus geriausia juos pašaldyti. Taip kepant mėsa nesubyrės ir išliks sultinga“, – teigia ekspertas.

G. Bačkovas dalijasi ir trimis išskirtinio mėsainių receptais, kuriuos lengvai pasigaminsite ir namuose.

Sveikuoliškas veršienos mėsainis su saldžiąja bulve vietoje bandelės

Jums reikės:

500 g veršienos faršo

1 kaimiško kiaušinio

2 didelių saldžiųjų bulvių

6 salotų lapų

1 paprikos

½ nedidelės žaliosios cukinijos

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Faršą sudėkite į dubenį, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos bei pipirų ir viską išmaišykite. Paruoštą mėsą 10 minučių įdėkite į šaldytuvą. Saldžiąsias bulves nuplaukite ir supjaustykite 3 cm storio griežinėliais. Papriką supjaustykite plonomis juostelėmis, o cukiniją – plonais griežinėliais. Iš atvėsusio faršo suformuokite paplotėlius – kepdama mėsa susitraukia, todėl juos darykite 2 cm didesnius nei bulvių griežinėliai. Supjaustytas daržoves išdėliokite ant folijos lakštų, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite druskos bei pipirų, sandariai suvyniokite į foliją ir kepkite grilyje, kol apskrus. Šalia išdėliokite mėsos paplotėlius ir kepkite, kol šie įgaus auksinį atspalvį. Kai viskas iškeps, suformuokite mėsainius: ant saldžiosios bulvės griežinėlių dėkite po salotos lapą, veršienos paplotėlį, šiek tiek paprikos bei cukinijos ir uždenkite kitu saldžiosios bulvės griežinėliu.

Jautienos mėsainis su mėlynuoju sūriu

Jums reikės:

600 g smulkintos jautienos

4 bandelių

Kelių šaukštelių garstyčių

Kelių trintų česnako skiltelių

Saujos kapotų svogūnų laiškų

Kiaušinio

Šlakelio vandens

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Nedidelio indelio trupinto mėlynojo pelėsinio sūrio

Mėgstamo padažo (tinka pomidorų, barbekiu ir pan.)

Kelių salotų lapų

Gaminame:

Maltą jautieną, garstyčias, trintas česnako skilteles, smulkiai kapotus svogūnų laiškus, kiaušinį, vandenį ir druską su pipirais labai gerai suminkykite. Įtrupinkite ten pat sūrį ir atsargiai įmaišykite. Suformuokite keturis kotletus. Kepkite ant kepsninės grotelių, kiekvieną pusę po 5 min. Jei neturite kepsninės, mėsainio maltinukus galite kepti ir grilio keptuvėje. Ant bandelės puselės dėkite maltinuką, mėgstamo padažo ir kelis salotų lapus.

Klasikinis amerikietiškas mėsainis

Jums reikės:

6 vnt. bandelių

900 g kapotos jautienos

3 vnt. pomidorų

6 riekelių čederio sūrio

150 g gūžinių salotų

2 vnt. raudonųjų svogūnų

2 vnt. marinuotų agurkų

3 valg. šaukšt. pomidorų padažo

3 valg. šaukšt. aliejaus

Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Pirmiausia nuplaukite ir susmulkinkite salotas, tuomet griežinėliais supjaustykite pomidorus. Nulupkite ir 3–4 mm griežinėliais supjaustykite svogūnus. Taip pat griežinėliais supjaustykite ir marinuotus agurkus. Dubenyje jautieną sumaišykite su prieskoniais ir žiupsniu druskos. Suformuokite 6 bandelės dydžio maltinukus Svogūnus pakepkite keptuvėje, pabarstykite druska ir pipirais bei sudėkite į lėkštę. Maltinukus kepkite keptuvėje po 3–5 minutes iš abiejų pusių. Bandeles perpjaukite per pusę ir viršutinę jų dalį ištepkite pomidorų padažu, o apatinę – majonezu. Ant apatinės bandelės dalies paskirstykite salotų ir dėkite svogūnų. Ant jų uždėkite maltinuką, tada čederio sūrio riekelę, pomidorų ir marinuotų agurkų griežinėlį. Užvožkite viršutinę bandelės dalį ir ragaukite.