Ryškusis savojinis kopūstas: 3 receptai, kuriuos verta išbandyti šį pavasarį

Recipe

Ar esate girdėję apie savojinį kopūstą? Ši daržovė itin universali – puikiai tinka tiek salotoms, tiek ruošiant sočius ir maistingus troškinius. Be to, savojiniai kopūstai yra gausūs įvairių vitaminų, tačiau mažai kaloringi.  Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad atėjus kalendoriniam pavasariui lietuvių krepšeliuose pastebimos įvairesnės daržovės, juolab, kad parduotuvių lentynas jau yra pasiekęs šviežias jų derlius iš Pietų.

„Kopūstai, bulvės pomidorai, agurkai ir morkos vis dar sudaro populiariausių daržovių penketuką. Tačiau pastebime, kad mūsų pirkėjai vis dažniau dairosi įvairovės ir naujienų. Pavyzdžiui, vietoje tradicinių, renkasi savojinius kopūstus, taip pat atranda pankolius ar „Romanesco“ žiedinius kopūstus“, – teigia V. Budrienė.

Kuo ypatingas savojinis kopūstas?

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad savojinį kopūstą į savo racioną įtraukti tikrai verta. Ypač pavasarį, kai daugelis savo organizmą bando papildyti kuo įvairesniais vitaminais. Savojiniuose kopūstuose gausu įvairių mikroelementų, vitamino K, C ir B6, todėl jie puikiai tinka imunitetui stiprinti. Be to, šie kopūstai yra ir puikus skaidulų šaltinis.

„Savojiniuose kopūstuose yra daug vandens ir mažai kalorijų. Dėl to jie laikomi figūrai palankiu maisto produktu ir puikiai tinka subalansuotai mitybai. Ypač, jei juos patieksite kaip garnyrą prie pagrindinio mėsos patiekalo arba kaip mėsos pakaitalo sudedamąją dalį“, – sako J. Sabaitienė ir dalijasi patarimais, padėsiančiais atrasti šią daržovę.  

Skinkite ir laikykite tinkamai. Nepaisant savo tvirtos, gal kiek šiurkščios išvaizdos, savojiniai kopūstai – lapinė daržovė, kuri reikalauja ypatingos priežiūros. Juos plauti reikėtų tik prieš gaminimą, o šaldytuve laikyti sausai. Parduotuvėje ieškokite sodriai žalios spalvos kopūsto ir atkreipkite dėmesį, ar ant jo nesimato tamsesnių rudų dėmių, kurios rodytų, kad kopūstai sugedo. Šaldytuve juos galite laikyti ne ilgiau kaip savaitę.

Paruošimas. Dėl išskirtinės jų tekstūros, savojiniams kopūstams reikėtų skirti daugiau dėmesio prieš juos gaminant. Pirmiausia išmeskite išorinius lapus ir pamirkykite visą kopūsto galvą šaltame vandenyje, kad pašalintumėte visus nešvarumus. Tada atskirkite kiekvieną lapą ir kruopščiai nuplaukite. Taip apdorotą kopūstą jau galima pjaustyti ir gaminti.

Skonis. Savojiniai kopūstai yra švelnaus, neutralaus skonio, todėl puikiai dera su daugeliu maisto produktų. Juos galite patiekti tiek su mėsa, tiek su jūros gėrybėmis, jie ypač gerai dera su įvairiausios rūšies žuvimi. Juos taip pat galite patiekti prie sočių kiaulienos patiekalų.

Išbandykite įvairius patiekalus. Savojiniai kopūstai yra labai universalūs. Juos galima tiesiog supjaustyti juostelėmis ir tiekti kaip sultingas salotas. Tačiau, pasak J. Sabaitienės, jie taip pat gali tapti gardžia sriuba arba mėsos suktinukais. Ji dalijasi trimis lengvai paruošiamų patiekalų receptais.

Savojinių kopūstų salotos su avinžirniais ir avokadais

Jums reikės:

400 g savojinių kopūstų

1⁄2 a. š druskos

200 g virtų avinžirnių

150 g avokadų

2 a. š alyvuogių aliejaus

2 a. š citrinų sulčių

2 v. š petražolių

Gaminame:

Kopūstą nuplaukite, pašalinkite kietąją vidurinę dalį ir supjaustykite jo lapus juostelėmis. Jas sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu, sumažinkite kaitrą ir virkite 1 minutę. Nukoškite kopūstus ir suberkite į dubenį su šaltu vandeniu. Kopūstams atvėsus, juos vėl nukoškite. Tuomet nulupkite avokadą ir supjaustykite jį kubeliais. Nukoštus kopūstus sudėkite į dubenį, suberkite virtus avinžirnius, dėkite avokadų kubelius, apšlakstykite citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi, pagardinkite žiupsneliu druskos ir įberkite petražolių lapelių. Viską gerai išmaišykite ir patiekite.

 Trinta savojinių kopūstų sriuba

Jums reikės:

600 g savojinių kopūstų

100 g  bulvių

80 g svogūnų

1 česnakų skiltelės

1/2 a. š druskos

1/4 a. š maltų pipirų

1/4 a. š tarkuotų muskatų riešutų

700 ml daržovių sultinio

100 ml plakamosios grietinėlės

3 v. š alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Kopūstą nuplaukite, pašalinkite kietąją vidurinę dalį ir supjaustykite jo lapus juostelėmis. Bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite smulkintus svogūnus ir kepkite 2 minutes. Sudėkite česnakus ir bulves, išmaišykite, užpilkite daržovių sultiniu ir virkite 10 minučių. Atidėkite saujelę supjaustytų kopūstų lapų, o likusius suberkite į puodą. Virkite ant vidutinės kaitros dar 10 minučių. Nukaiskite, supilkite grietinėlę ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Puodą grąžinkite ant viryklės, suberkite druską, pipirus, tarkuotus muskato riešutus ir atidėtus kopūstų lapus. Virkite ant vidutinės kaitros dar 1 minutę ir patiekite.

Savojinių kopūstų suktinukai su mėsos ir ryžių įdaru

Jums reikės:

500 g savojinių kopūstų

300 g maltos jautienos

100 g ryžių

100 g smulkintų svogūnų

2 sutrintų česnakų skiltelių

150 ml pomidorų tyrės

1 a. š druskos

1⁄4 a. š maltų pipirų

1⁄2 a. š džiovintų čiobrelių

2 v. š smulkintų petražolių

50 ml alyvuogių aliejaus

200 ml vandens

Grietinės padažui:

250 ml grietinės

1 česnako skiltelės

1 a. š  citrinų sulčių

1 žiupsnelio druskos

1 v. š smulkintų migdolų

Gaminame:

Atskirkite savojinių kopūstų lapus, juos nuplaukite ir sudėkite į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu. Virkite 1 min. ant vidutinės kaitros, tada nukoškite ir perliekite šaltu vandeniu. Leiskite nuvarvėti ir lapams visiškai atvėsti. Paruoškite įdarą. Keptuvėje įkaitinkite pusę alyvuogių aliejaus, sudėkite svogūnus ir kepkite 2 minutes. Suberkite ryžius ir česnakus, maišydami pakepinkite dar minutę. Dabar suberkite maltą mėsą ir maišydami kepkite ant vidutinės kaitros 5 minutes. Pilkite pomidorų tyrę, pagardinkite druska bei pipirais, sudėkite čiobrelius, petražoles ir viską troškinkite 10 minučių. Nuimkite nuo kaitros ir leiskite atvėsti. Į kiekvieno lapelio vidurį dėkite šiek tiek įdaro. Užlenkite du lapo kraštus vidurio link ir susukite. Suktinukus dėkite į gilesnę keptuvę vieną šalia kito, užpilkite vandeniu, uždenkite ir troškinkite 20 minučių ant vidutinės kaitros. Kol laukiate, sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus.  Padažą patiekite su suktinukais.