Kiekviena minutė – svarbi: patarimai, kaip tobulai išsivirti kiaušinį

Recipe

Spalio 14-ąją minima Pasaulinė kiaušinių diena, skirta atkreipti dėmesį į jų naudą organizmui, ypatingą skonį ir paprastą paruošimą. Nors kiaušiniai paruošiami lengvai ir greitai, juos lengva pervirti, todėl kiekviena minutė yra svarbi tam, kad juos išvirtume tobulai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad kiaušiniai – be jokios abejonės mėgstamas produktas, o rūpindamasis gyvūnų gerove, prekybos tinklas jau daugiau nei metus kulinarijos gaminiuose nebenaudoja narvuose laikomų vištų kiaušinių.

„Skatiname savo pirkėjų sąmoningą vartojimą ir suvokimą, kad apsipirkimo įpročiai turi poveikį aplinkai. Būtent dėl šios priežasties nuosekliai priimame aplinkai draugiškus sprendimus. Dar nuo 2021-ųjų metų kovo kulinarijos gaminiuose nebenaudojame narvuose laikomų vištų kiaušinių. Pastebime, kad tokius sprendimus palankiai vertina tiek pirkėjai, tiek gyvūnų gerove besirūpinančios organizacijos. Visiškai narvuose laikomų vištų kiaušinių planuojame atsisakyti iki 2025 m.“, – teigia V. Budrienė.

Svarbiausia sekti laiką

Vilma Juodkazienė, „Iki“ atstovė, sako, kad virti kiaušiniai – vienas populiariausių ruošimo būdų. Vis dėlto verdant kiaušinius svarbu sekti virimo laiką, nes pervirti kiaušiniai nėra patys skaniausi.

„Norint išsivirti tobulai minkštų kiaušinių, juos virti reikėtų apie 4 minutes, jeigu kiaušinius mėgstate pusiau kietus –  5 minutes, o jeigu norite kietai virtų kiaušinių, juos virkite apie  8–10 minučių. Tuo tarpu putpelių kiaušiniai verdami ne ilgiau nei 1–2 minutes“, – sako V. Juodkazienė. 

Anot jos, klaida, kurią daro dažnas, virdamas kiaušinius, – į verdantį vandenį juos deda tiesiai iš šaldytuvo. Prieš verdant kiaušinius šiek tiek reikėtų palaikyti kambario temperatūroje. Iš šaldytuvo ištraukto kiaušinio ir verdančio vandens temperatūra stipriai skiriasi, o dėl temperatūrų skirtumo kiaušinių lukštai dažnai įskyla. O jeigu  norite tobulai išvirti kiaušinį be lukšto – tam prireiks 2–4 minučių, priklausomai nuo kiaušinio dydžio. 

„Pirmiausia į vandenį įpilkite šlakelį acto. Kai vanduo užverda, kaitrą reikėtų sumažinti iki vidutinės. Tuomet į nedidelį dubenėlį įmuškite vieną kiaušinį. Švelniai pamaišykite verdantį vandenį, kad puode susidarytų sūkurys. Kiaušinį atsargiai nuleiskite į vandenį ir virkite, kol kiaušinio baltymas bus kietas, o trynys vis dar minkštas“, – pataria V. Juodkazienė.

Išbandykite virimą garuose

Kiek neįprastesnis ir Lietuvoje mažiau naudojamas kiaušinių paruošimo būdas – jų virimas garuose. Verdant kiaušinius garuose užtruksite iki 15 minučių. Pirmiausiai garinimo puode reikėtų užvirti vandenį, sudėti kiaušinius ir juos uždengti dangčiu. Jeigu norite kiaušinius išsivirti minkštai – garuose juos virkite 6 minutes, jeigu norite pusiau kietų kiaušinių – 10 minučių, o jeigu kietų kiaušinių – juos ruoškite 12–15 minučių. Ieškantiems naujų skonių V. Juodkazienė virtus kiaušinius dar ir rekomenduoja pamarinuoti.

„Vienas įdomiausių virtų kiaušinių panaudojimų – jų marinavimas sojos padaže. Šis būdas itin populiarus Japonijoje. O tokius kiaušinius pasigaminti labai paprasta: puode užvirkite vandenį, atsargiai sudėkite kiaušinius ir virkite iki norimo kietumo. Kol kiaušiniai virs, dubenėlyje sumaišykite šiltą vandenį, rudąjį cukrų, ryžių actą ir sojos padažą. Išvirtus kiaušinius nulupkite, sudėkite į marinatą ir laikykite šaldytuve apie 3 valandas. Nepamirškite, kad kiaušiniai su kiekviena valanda taps vis sūresni“, – pataria ji ir dalijasi dar kelias receptais su kiaušiniais. 

Traškūs kiaušinių kamuoliukai

Jums reikės: 

5 kiaušinių

3 v. š. maltų džiūvėsėlių

¾ a. š. druskos

¼ a. š. maltų juodųjų pipirų

¼ a. š. šviežių arba džiovintų čiobrelių lapelių

Padažui: 

1 skiltelės česnako

2 v. š. alyvuogių aliejaus

1 v. š. citrinų sulčių

1 v. š. smulkintų šviežių petražolių

Kepimui:

200 ml saulėgrąžų aliejaus

Gaminame:

Yra begalė skirtingų kiaušinių gamybos būdų ir receptų variacijų, tačiau tokio, spėjame, dar nebandėte. Pusiau kietai išvirkite 4 kiaušinius, perliekite juos šaltu vandeniu ir nulupkite. Likusį kiaušinį išplakite, o atskiroje lėkštėje sumaišykite druską ir džiūvėsėlius. Virtus kiaušinius išvoliokite kiaušinio plakinyje, tada džiūvėsėliuose ir merkite juos į gerai įkaitintą saulėgrąžų aliejų. Kamuoliukai apkeps greitai, todėl akylai stebėkite ir, vos tik džiūvėsėlių apvalkalas taps traškus, ištraukite juos iš puodo. Padažą pagaminti dar lengviau: tiesiog susmulkinkite česnaką ir išmaišykite visus ingredientus kartu.

Saulėje džiovintais pomidorais įdaryti kiaušiniai

Jums reikės:

4 virtų kiaušinių

4 gabalėlių saulėje džiovintų pomidorų

2 v. š. majonezo

½v a. š. krienų

žiupsnelio maltų

juodųjų pipirų

žiupsnelio druskos

Gaminame:

Kietai virtus kiaušinius nulupkite, perpjaukite pusiau ir išimkite trynius. Dėkite juos į atskirą dubenį ir išmaišykite su smulkiai supjaustytais saulėje džiovintais pomidorais. Įmaišykite krienus, majonezą, druską bei pipirus ir viską sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Imkite vieną kiaušinio puselę, įdarykite ją paruoštu kremu. 

Vafliai su be lukšto virtu kiaušiniu

Jums reikės:

2 kiaušinių

6 vyšninių pomidorų

15 g špinatų lapų

 šlakelio balzaminio

 acto

 žiupsnelio druskos

 žiupsnelio pipirų

Tešlai:

1 kiaušinio

100 ml pieno

50 g tarkuoto kietojo sūrio

100 g miltų

1 a. š. kepimo miltelių

1 a. š. alyvuogių aliejaus

Gaminame:

1 kiaušinį išplakite su pienu. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įmaišykite į plakinį. Suberkite sūrį, įpilkite alyvuogių aliejaus ir viską gerai išmaišykite. Vaflius iškepkite specialioje vaflių keptuvėje. Puode užvirkite vandenį. Į stiklinę įmuškite 1 kiaušinį. Kai vanduo užvirs, gerai išsukite jį šaukštu, suformuodami sūkurį, ir į sūkurio vidurį supilkite stiklinėje esantį kiaušinį. Virkite apie 2–4 minutes. Taip pat išvirkite ir kitą kiaušinį. Iškepusius vaflius padenkite špinatais, pasmulkintais vyšniniais pomidorais ir užklokite paruoštu Benedikto kiaušiniu. Viską pagardinkite šlakeliu balzaminio acto, druska bei pipirais.