Ant griliaus kepta žuvis bei jūros gėrybės: patarimai, kaip tinkamai jas paruošti

Recipe

Žuvį ar jūros gėrybes ant grilio paruošti – greita ir paprasta. Svarbiausia, tinkamas marinavimas ir tiksliai atitaikytas kepimo laikas, mat didžiausias iššūkis, ruošiant šios kategorijos produktus – jų neperkepti. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad didelį ant grilio gaminti paruoštos žuvies ir jūros gėrybių pasirinkimą galima rasti ir parduotuvėse. Anot jos, kepsninių sezonui įsibėgėjant, šie produktai susilaukia vis didesnio susidomėjimo.

„Kalbant apie grilio patiekalus – lietuviai neapsiriboja vien tik mėsos gaminiais. Būtent dėl šios priežasties, ruošiant naują griliui skirtų gaminių asortimentą į jį įtraukėme net kelių rūšių žuvies bei jūros gėrybių: nuo šamo filė tailandietiškame marinate iki ypatingai paruoštų lašišų filė kepsnių ar krevečių. Žinoma, pirkėjams siūlome platų žuvies ant ledo pasirinkimą. Pradedant doradomis ir baigiant juodaisiais paltusais. Be to, plečiant asortimentą, kiekvieną mėnesį pirkėjams pristatoma vis nauja mėnesio žuvis. Pavyzdžiui, balandžio mėnesį pirkėjai gali paragauti raudonosios menkės“, – teigia V. Budrienė. 

Kepdami, per daug nevartykite

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad žuvį ar jūros gėrybes kepti kepsninėje ilgai netrunka. Pavyzdžiui, žuvies pjausniams, priklausomai nuo dydžio, iškepti užtenka vos 7–8 min, o jeigu pasirinkote kepti visą žuvį, pavyzdžiui, doradą, ją iškepti užtruks šiek tiek ilgiau, apie 20 min. Tam, kad žuvis prie grotelių nepriliptų – prieš kepant, jas šiek tiek patepkite aliejumi.

„Jeigu esate įsigiję ne žuvies filė, o visą žuvį – rekomenduojama ją kepti su visa galva ir uodega, kad žuvis išliktų sultingesnė. Dar vienas svarbus dalykas – kepant žuvį, jos dažnai nevartykite, tai padaryti užtenka vieną kartą. Kitaip žuvis gali ne tik subyrėti, bet ir greičiau išsausėti. Žinoma, prieš kepant įvairiausios rūšies žuvį, svarbu ją tinkamai išmarinuoti. Pavyzdžiui, žuvį marinate laikyti reikėtų 15–60 min., o jūros gėrybėms, pavyzdžiui, krevetėms, užtenka ir pusvalandžio“, – sako V. Juodkazienė. 

Paruoškite tinkamą marinatą ir garnyrą

Pasak jos, žuvį bei jūros gėrybes marinuoti galima labai paprastai – tiesiog reikėtų sumaišyti kokybišką alyvuogių aliejų, citrinų sultis ir įvairiausias šviežias žoleles: rozmariną, čiobrelį, petražoles. Dar vienas itin paprastai pagaminamas marinatas, puikiai tiksiantis prie mėgstamos rūšies žuvies – gaminamas iš ingredientų, kuriuos neretai rasime bene kiekvienoje virtuvėje. Tereikės dubenyje sumaišyti kelis šaukštus garstyčių, citrinos sultis, medų ir alyvuogių aliejų. Į gautą marinatą sudėti žuvies gabalėlius ir juos pamarinuoti apie pusvalandį. Jeigu mėgstate dar intensyvesnius skonius – pasigaminkite marinato su miso pasta. Jam prireiks miso pastos, kelių šaukštų cukraus, šlakelio ryžių acto, tarkuotos imbiero šaknies, sojų padažo ir šlakelio sezamų aliejaus. Šis marinatas puikiai tiks tiek ruošiant baltą, tiek raudoną žuvį.

„Žinoma, tam, kad atskleistų geriausią savo skonį, prie žuvies svarbu priderinti ir garnyrą. Prie baltos žuvies puikiai tiks jūsų mėgstami žalumynai, ypač špinatai, gražgarstės ir petražolės, žinoma, bulvės, ryžiai, daržovės bei pikantiški majonezo pagrindo padažai. Tuo tarpu raudonos žuvies skonį geriausiai atskleis mėtos, kaparėliai, raudonėliai, pomidorai, žalieji svogūnėliai bei citrinos“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi keliais receptais su aštuonkoju ir doradomis.

Ant grotelių keptas aštuonkojis

Jums reikės:

1 kg aštuonkojo

3 skiltelių česnakų

1 žaliosios citrinos

3 g šviežių kalendros lapelių

šlakelio ypač tyro alyvuogių aliejaus

žiupsnelio raudonėlio

žiupsnelio druskos

žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Puode užvirkite vandenį, tuomet tris kartus į verdantį vandenį pamerkite bei ištraukite aštuonkojo čiuptuvus ir tik tuomet juos pilnai panardinkite į puodą. Aštuonkojus virkite apie 40 minučių atvirame puode ant vidutinės kaitros. Tuomet nupilkite vandenį, čiuptuvus perplaukite po bėgančiu vandeniu, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir apibarstykite išspaustais česnakais. Palikite marinuotis kambario temperatūroje apie 30 minučių. Čiuptuvus supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, išdėliokite ant kepimo grotelių, dar kartą apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite vartydami apie 5 minutes. Prieš patiekdami, apšlakstykite citrinos sultimis, apibarstykite prieskoniais ir papuoškite mėgstamomis šviežiomis žolelėmis – čia ypač tiks kalendros.

Ant grilio keptos dorados su daržovėmis

Jums reikės: 

2 doradų

20 cm ilgio cukinijos

1 raudonosios paprikos

2 vid. dydžio mėlynųjų svogūnų

6–8 ridikėlių

6–8 pievagrybių

1 citrinos

Marinatui:

½ a. š  druskos

½ a. š pipirų

2-3 šviežio šalavijo lapelių

1 šakelės šviežio peletrūno

1 citrinos

1 skiltelės česnako

2–3 v. š rapsų aliejaus

Gaminame:

Išdorokite žuvį, ją nuplaukite bei nusausinkite. Į dubenį suberkite grūstus 5 rūšių pipirus, druską, smulkiai sukapotus šalavijo, peletrūno lapelius, česnaką, įpilkite aliejaus. Viską gerai išmaišykite. Marinatu įtrinkite žuvį. Palaikykite ją šaldytuve apie valandą, tada kepkite apie 15–20 minučių. Daržoves nuplaukite, išvalykite ir supjaustykite gan stambiais gabalėliais. Jas gerai išmaišykite su prieskoniais ir suverkite ant bambukinių iešmelių, išmirkytų šaltame vandenyje. Kepkite apie 10 minučių uždaroje kepsninėje su grotelėmis.