3 įdomybės apie morkas: kodėl jos oranžinės, kaip atgaivinti praradusias tvirtumą ir su kuo derinti ypač traškiose salotose

Recipe

Traški, sultinga ir natūraliai saldi morka – kaip stebuklinga oranžinė burtų lazdelė. Ji ne tik vitaminų bomba, bet ir nepamainomas ingredientas virtuvėje. Šias daržoves galima kepti, virti, troškinti, grilinti, bet jau pasirodžiusias pirmąsias pavasarinio derliaus morkytes skaniausia naudoti salotomis. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, nors šių pigių daržovių galima nusipirkti ištisus metus, naujo derliaus gėrybės išsiskiria ypatingu skoniu ir švelniu aromatu, tad jas verta valgyti žalias, termiškai neapdorotas. 

Morkos oranžinės yra tik kelis šimtus metų

„Morka yra tokia įprasta, kad dažnai net pamirštama, kiek naudos ji duoda sveikatai. Neatsitiktinai morkos yra vienas pirmųjų vaikams duodamų ir senjorams rekomenduojamų kietų patiekalų. Švelnaus skonio, turtingos vitaminų ir mineralų, lengvai virškinamos – tai lobis. Jos teigiamai veikia regėjimą ir odos būklę. Tai puikus beta karotino ir kitų antioksidantų šaltinis, jose taip pat yra daug kalio, kalcio ir magnio“, – pasakoja „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. 

Kinai morkas laiko vienu iš aštuonių vertingiausių maisto produktų, prancūzės sako, kad tai geriausia ir pigiausia grožio priemonė, o portugalai mėgsta morkų... uogienę. Pasaulyje žinomos dešimtys šios daržovės veislių: baltos, geltonos, violetinės ir juodos, tačiau didžiausia žvaigždė, žinoma, yra oranžinė.

Įdomu tai, kad morkos ne visada buvo oranžinės. Nors jos kaip maisto šaltinis naudojamas daug amžių, laukinės daržovės buvo baltos ir geltonos, o sodinamos – violetinės. Šiandien mums žinomos oranžinės morkos buvo pradėtos auginti ir populiarinti Nyderlanduose tik XVII amžiuje. Tai įvyko tuometinio karaliaus botanikų dėka – jie išvedė tokią veislę norėdami pagerbti Vilhelmą I Oranietį. Būtent dėl jo oranžinė spalva yra nacionalinė Nyderlandų spalva, o šios spalvos morkos iki šiol dominuoja ant mūsų stalų.

Perkant įvertinkite lapus

„Morkos dėl savo universalumo ir geros kainos yra vienos perkamiausių daržovių – jau daug metų nesitraukia iš populiariausiųjų penketuko. Dėl to jos yra ir viena laukiamiausių šviežio pavasarinio derliaus naujienų, tad pirkėjams stengiamės pasiūlyti jų kiek įmanoma anksčiau. Ypač mėgstami šviežių morkyčių su lapais ryšulėliai – neišleidus nė euro į namus galima parsinešti šiek tiek artėjančio pavasario“, – sako V. Budrienė.

Būtent lapai padės parduotuvėje išsirinkti ir skaniausias morkas, pataria V. Budrienė. Ieškokite jų tvirtų, su lygia odele ir įvertinkite lapus. Jie neturi būti sausi ar sudžiūvę, būti gražios žalios spalvos. Sveiki, švieži lapai daug pasakys ir apie pačios daržovės šviežumą. 

Jie, beje, irgi yra valgomi, tačiau kartūs. Nedideliais kiekiais juos drąsiai naudokite salotose arba ruoškite pesto. Venkite morkų, kurios yra sutrūkinėjusios ar minkštos, arba tų, kurių viršus žalias – jos bus mažiau saldžios. Beje, mažesnės morkos paprastai būna saldesnio skonio nei didelės. 

Triukas, kaip sugrąžinti tvirtumą pavytusioms morkoms

Morkos yra viena iš tų daržovių, kurias visi mėgstame dėl jų traškumo ir saldumo. Be to, tai daržovė, kurią namuose galima laikyti labai ilgai. Jei tik tai darome teisingai. 

„Morkų galiojimo laikas yra ilgas, tačiau vis tiek svarbu jas laikyti tinkamai. Jeigu pirkote jas maišelyje, palikite morkas jame ir dėkite į šaldytuvo daržovių stalčių. Tuo tarpu pirkus jas su lapais, namuose reikėtų pašalinti didžiąją jų dalį – palikite tik apie 3 cm. Sudėkite į maišelį, palikite atidarytą ir laikykite šaldytuve. Jos bus skanios ir traškios iki mėnesio“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Jeigu morkos visgi suminkštėjo, tapo nebe tokios tvirtos, tačiau jokių kitų sugedimo požymių nesimato, neskubėkite jų mesti. Naudokite jas sriuboms, troškiniams, apkepams, košėms. 

Taip pat galite sugrąžinti jų tvirtumą. Kaip ir kiti vaisiai bei daržovės, morkos mėgsta vandenį, ir jis atgaivins gležnas morkas. Tiesiog pripildykite indą vandens, sudėkite į jį morkas ir įdėkite į šaldytuvą valandai. Jei morkos suglebo dėl to, kad šiek tiek išdžiūvo, šis būdas gali padėti atkurti jų traškumą – jos turėtų būti tokios pat sultingos ir tvirtos, kaip ir tada, kai parsinešėte jas iš parduotuvės, pataria daržovių žinovė.

Be majonezo ar grietinės – ypač traškios morkų salotos

Morkos puikiai tinka virtuvėje, nes suteikia skonio ir spalvų patiems įvairiausiems patiekalams. Jas galima valgyti žalias arba termiškai apdorotas. Kepta ji yra sveikesnė alternatyva keptoms bulvytėms, o morkų pyragas – tikra skonio poezija. O morkų salotos – tikra klasika, tačiau ją galima atrasti iš naujo ir šiek tiek patobulinti.

„Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo padėti į šalį majonezą ar grietinę ir pasigaminti mažiau kaloringas salotas. Dar daugiau traškumo joms suteiks ir dar keli papildomi recepto ingredientai: salierai, obuoliai ir riešutai.

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: 450 g morkų, 3 obuolių, 2 salierų stiebų, 1 apelsino sulčių, ½ apelsino žievelės, ryšulėlio petražolių, druskos, alyvuogių aliejaus, 60 g graikinių riešutų.

Gaminame:

  1. Morkas ir obuolius sutarkuokite – arba burokine tarka, arba pjaustykle šiaudeliais. Salierų stiebus supjaustykite riekelėmis, susmulkinkite petražoles.
  2. Apelsinų sultis sumaišykite su tarkuota žievele, aliejumi, pagardinkite druska.
  3. Daržoves sudėkite į didelį indą, tada apibarstykite graikiniais riešutais ir apšlakstykite padažu. Patiekite iš karto.