Į dirbtinius saldiklius lietuviai žiūri vis nepatikliau

Į dirbtinius saldiklius lietuviai žiūri vis nepatikliau

2017-05-08

 

Gydytojos dietologės Daivos Pipiraitės teigimu, maisto pramonėje šiandien naudojami labai įvairūs dirbtiniai saldikliai ir jų poveikis sveikatai gali skirtis, tačiau visų jų funkcija yra panaši – suteikti maistui saldų skonį, tačiau nepridėti papildomų kalorijų. Vis tik tai nereiškia, kad maistas su dirbtiniais saldikliais būtinai leidžia nepriaugti svorio.

„Bet kokie saldikliai – dirbtiniai ar natūralūs – nėra naudingi siekiantiems sumažinti antsvorio, cukrinio diabeto ar širdies ligų riziką. Visų pirma dirbtiniai saldikliai gali pakeisti žmogaus skonio pojūčius. Šios medžiagos yra daug kartų saldesnės už cukrų, todėl reikia labai mažo jų kiekio, kad būtų stimuliuojami skonio receptoriai. Pripratus prie tokio intensyvaus pojūčio ilgainiui galima imti nebejusti mažiau saldaus, bet žmogui naudingo maisto – vaisų, daržovių – skonio“, – sako D. Pipiraitė.

Dėl to, anot dietologės, valgant daug saldiklių turinčių maisto produktų gali imti mažėti žmogaus organizmui naudingo maisto suvartojimas. Toks maistas tiesiog nebeatrodys skanus.

„Be to, vartojant daug maisto, kuris savo sudėtyje turi saldiklių, gali pradėti atrodyti, kad visas saldus maistas nėra kaloringas, dėl to nesąmoningai jo gali būti imama valgyti daugiau ir taip priaugama svorio. Yra duomenų, kad žmonės, geriantys gėrimus su saldikliais dažniau yra nutukę, negu tie, kurie šių gėrimų negeria. Tyrimai rodo, kad saldikliams gali atsirasti ir priklausomybė“, – sako D. Pipiraitė.

Vis tik dietologė pažymi, kad, jei dirbtinių saldiklių savo sudėtyje turintis maistas vartojamas ne per dažnai, o tik retkarčiais, problemų žmogui dėl to kilti neturėtų. Tuo metu nuolatinis ir dažnas tokių produktų vartojimas gali turėti neigiamų pasekmių sveikatai.

Prekybininkų atstovai tikina, kad gyventojai šiandien iš tiesų stengiasi mažinti dirbtinių saldiklių suvartojimą, juos vertina vis atsargiau ir yra labiau linkę rinktis gaminius be jų. Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad pirkėjai jau nuolat teiraujasi, ar parduotuvėse parduodamų konditerijos gaminių sudėtyje yra dirbtinių saldiklių ir bendrai labiau domisi produktais, iš kurių jie pagaminti.

„Visiems mūsų parduotuvėse ruošiamiems gaminiams naudojame tik aukštos kokybės žaliavas, o konditeriniuose gaminiuose dirbtinių saldiklių esame visai atsisakę, nepaisant to, kad šie yra pigesnis cukraus pakaitalas. Visuomet siekiame, kad mūsų gaminiai maistiniu požiūriu būtų kuo naudingesni. Pastebime, kad mūsų pirkėjai tai vertina ir noriai renkasi konditerijos gaminius be saldiklių“, – sako N. Juchnevič.