Gardūs ir sveiki desertai – misija įmanoma
Nesvarbu, koks metų ar paros laikas ir nuotaika – skanaus deserto norisi visada. Tačiau kasdien valgydami miltinius ir daug cukraus turinčius patiekalus galime prisišaukti įvairius negalavimus. Todėl gaminant desertus vertėtų atkreipti dėmesį į jų sudėtį. Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pataria, kuo pakeisti įprastus kepinių ingredientus, kad mėgstami desertai būtų sveikesni bei tokie pat gardūs.
Linai ir ispaninis šalavijas vietoje kiaušinio
Daugelis saldžių kepinių neįsivaizduojami be kiaušinių, kurie sujungia visus skirtingus produktus į vientisą masę. Tačiau kiaušinius, kaip ir daugelį kitų ingredientų, galima pakeisti augaliniais produktais. Ne vieną kiaušinio alternatyvą galima pasiskolinti iš šiuolaikinės veganų virtuvės.
Pasak V. Juodkazienės, veganai vietoje kiaušinio desertuose dažniausiai naudoja ispaninio šalavijo, kitaip chia, arba linų sėklas. Jos ne tik atlieka jungiamąją funkciją, bet ir suteikia kepiniams švelnų riešutų skonį. Taip pat, praturtina patiekalą skaidulomis, Omega-3 riebiosiomis rūgštimis ir kitomis naudingomis medžiagomis.
„Vieną kiaušinį pakeisite trimis valgomaisiais šaukštais ispaninio šalavijo arba linų sėklų. Tačiau prieš jas naudojant kepiniuose, leiskite sėkloms išbrinkti trečdalyje stiklinės vandens. Palikite jas brinkti maždaug 15 minučių, kol sėklų konsistencija su vandeniu primins baltymus. Tokia kiaušinio alternatyva labiausiai tinka kepant sausainius, blynus, keksiukus, vaflius ar duoną“, – sako V. Juodkazienė.
Sviestą pakeiskite avokadu
Avokadas pažįstamas daugeliui sveikuolių – jis valgomas vienas, puikai dera salotose, iš jo gaminami padažai ir gardinami sumuštiniai. Tačiau pasak V. Juodkazienės, šis vaisius puikiai dera ir saldžiuose kepiniuose.
„Avokadas konditerijoje laikomas sveikesne sviesto, pagaminto iš gyvūlinių riebalų, alternatyva, nes jame yra net 35 procentai augalinių riebalų, padedančių palaikyti gerą žarnyno mikroflorą. Taip pat, jis praturtina desertus baltymais, angliavandeniais, vitaminais ir kitomis naudingomis medžiagomis, nepakeisdamas patiekalo skonio“, – pasakoja maisto ekspertė.
Natūralus saldiklis – bananai
Turbūt nerastume geresnio natūralaus cukraus pakaitalo nei bananai. Jie ne tik pasaldina kepinius, bet ir suteikia jiems savito skonio bei aromato. Be to, bananai yra puikus skaidulų šaltinis, todėl sumažina pilvo pūtimą ir padeda kontroliuoti apetitą.
„Norint natūraliai pasaldinti desertus, rekomenduoju naudoti gerai prinokusius bananus, nes jie savyje turi sukaupę daugiausiai cukraus. Skaičiuojama, kad 100 gramų sunokusių bananų yra 13,5 gramų cukraus. Šių vaisių cukruose yra daug gliukozės, kuri yra lengviau pasisavinama ir greičiau suteikia energijos nei pridėtinis cukrus. Be to, natūrali gliukozė nesukelia nuovargio jausmo jai išsiskaidžius“, – sako maisto ekspertė.
Pupelės „suriša“ taip pat, kaip miltai
Iš pirmo žvilgsnio nepamainomą produktą kepiniuose – miltus – galima pakeisti pupelėmis arba avinžirniais. Šių ankštinių daržovių masė padeda „surišti“ visus deserto ingredientus. Tokia miltų alternatyva yra turtinga skaidulomis ir baltymais, be to, neturi gliuteno, todėl tinka ir netoleruojantiems kvietinių produktų.
„Pupelės ir avinžirniai geriausiai tinka drėgnuose šokoladiniuose kepiniuose, pavyzdžiui, šokoladainyje, angliškai vadinamame „brownie“. Esu tikra, kad svečiai net neįtars, jog pyrage vietoje miltų naudojote pupeles arba avinžirnius, nes jie yra neutralaus skonio. Norint išgauti geriausią pupelių konsistenciją reikėtų jas naudoti vos tik išvirtas. Sutrynus vėliau, jų masė nebebus tokia vientisa ir puri“, – ptaria V. Juodkazienė.
Graikiškas jogurtas vietoje grietinės
Nors graikiškas jogurtas turi mažiau riebalų nei grietinė, jų užtenka, kad pridėtų reikalingos tirštos konsistencijos kepiniams. Šis jogurtas gali būti naudojamas ne tik kaip grietinės, bet ir kitų riebalų – grietinėlės, aliejaus, sviesto alternatyva.
„Graikiško jogurto sudėtyje esančios gyvosios jogurto bakterijos gerina virškinimą, o dėl baltymų gausos jis neretai pavadinamas „supermaistu“. Šio jogurto galima drąsiai įmaišyti į visus tešlos gaminius, iš jo ruošiami net ir gaivieji gėrimai. Tai be galo universalus produktas, kuris tikrai nesugadins ruošiamų desertų skonio“, – sako V. Juodkazienė.
„Iki“ maisto ekspertė pateikia keletą sveikų desertų receptų.
Avokadų ir kakavos sausainiai
Jums reikės:
- 2 prinokusių avokadų
- 2 prinokusių bananų
- 4 kiaušinių
- 125 ml kokosų aliejaus
- 250 g rudojo cukraus
- 250 g pilno grūdo kvietinių miltų
- 250 g kakavos miltelių
- Druskos
Paruošimas:
Bananus ir avokadus nulupkite, išimkite avokadų kauliukus ir juos perpjaukite pusiau. Visus ingredientus sudėkite į elektrinį trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Iš gautos tešlos suformuokite sausainius ir įdėkite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 35–40 minučių, kol sausainiai gražiai paruduos.
Pupelių šokoladainis
Jums reikės:
- 125 g avižinių dribsnių
- 400 g virtų arba konservuotų raudonųjų pupelių
- 4 v. š. medaus
- 50 ml kokosų aliejaus
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 2 v. š. kakavos
- 1 a. š. cinamono
Paruošimas:
Avižinius dribsnius sudėkite į elektrinį trintuvą ir susmulkinkite iki miltų tekstūros. Tuomet į trintuvą dėkite pupeles, kepimo miltelius, sirupą, kokosų aliejų, kakavą, cinamoną ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Smulkinkite tol, kol tešloje neliks pupelių gabalėlių. Gautą masę sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą indą ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25 minutes.