Duonos mados egzistuoja: šiemet mažiau mielių, daugiau grūdų
Be to, anot N. Juchnevič, pastaruoju metu itin didėja pirkėjų susidomėjimas visa šviežiai parduotuvėse kepta duona, kurios per praėjusius metus nupirkta 54 proc. daugiau nei metais anksčiau.
„Visų rūšių duonos suvartojimas praėjusiais metais augo, tačiau ryškiausia tendencija – auganti šviežios, parduotuvėse keptos duonos paklausa. Taip pat labai aiškiai matome, kad lietuviai ieško maistiniu atžvilgiu vertingesnių duonos gaminių ar pritaikytų specifinei mitybai. Pavyzdžiui, populiarėja veganiški kepiniai. Ypač dažnu pirkėjų pasirinkimu tapo duona ar batonai be mielių bei 5-7 grūdų ar pilno grūdo duona“, – sako N. Juchnevič.
Pasak jos, augančią šviežios parduotuvėse keptos duonos paklausą daugiausiai lemia tai, kad žmonės vis labiau linkę nusipirktus duonos gaminius suvartoti iš karto, tam tikros rūšies duoneles pirkti specialiai vienam ar kitam namuose ruošiamam patiekalui pagardinti. Be to, į parduotuves pirkėjai užsuka dažniau nei anksčiau, todėl nesiekia kasdieniais produktais apsirūpinti ilgesniam laikui, o verčiau renkasi kuo šviežesnius gaminius.
Prekybos tinklo IKI atlikto tyrimo duomenimis, didžioji dalis (54 proc.) lietuvių nusipirkti duonos į parduotuves užsuka keletą kartų per savaitę, 35 proc. – mažiausiai kartą per septynias dienas.
N. Juchnevič pabrėžia, kad augantis įvairesnių duonos gaminių poreikis skatina parduotuvių asortimentą papildyti vis naujais unikalių receptų kepiniais.
„Siekiame plėsti tiek iš tiekėjų gaunamos, tiek savo pačių parduotuvėse kepamos duonos asortimentą. Per praėjusius metus jis reikšmingai padidėjo, o lentynas papildė tokie šviežiai kepami gaminiai kaip batonėlis su kanapių sėklomis, duonos su ispaninio šalavijo sėklomis ir linų sėmenimis, burnočio sėklomis, daigintais rugiais, vynuogių kauliukų miltais, taip pat duonos be mielių iš ruginių miltų, batonai be mielių. Pirkėjai juos renkasi išties noriai, todėl kepiniai lentynose ilgai neužsibūna“, – pabrėžia N. Juchnevič.
Anot prekybos tinklo atstovės, didesnio nei tikėtasi pirkėjų dėmesio sulaukė ir specialūs duonos receptai, kurti veganams ir siekiantiems vartoti daugiau baltymų. Pirmuoju atveju maistingų medžiagų specialaus recepto veganiškam batonėliui suteikia avižų dribsniai, saulėgrąžos, sėmenys, obuoliai, kviečių gemalai, moliūgų bei sezamo sėklos. Prekybos tinklo parduotuvėse kepamoje baltymais praturtintoje duonoje dominuoja sojų dribsniai, kviečių sėlenos, saulėgrąžos, sėmenys ir sezamai.
„Naujus duonos receptus stengiamės kurti atsižvelgdami į pastebimas tendencijas, sekame miltų gamintojų pristatomas naujoves, nagrinėjame pasiūlą užsienio rinkose, dalyvaujame aktualiose šios kategorijos gaminiams skirtose konferencijose“, – sako N. Juchnevič.