Antroji šventinių apsipirkimų banga: labiausiai šluoja vaisus ir daržoves

2016-12-29
Antroji šventinių apsipirkimų banga: labiausiai šluoja vaisus ir daržoves

„Šventiniu laikotarpiu gyventojai paprastai linkę susiplanuoti du didesnius apsipirkimus – vieną prieš Kūčias ir Kalėdas, kitą – prieš Naujųjų metų sutikimo šventę. Didžiausias pardavimų augimas metų pabaigoje fiksuojamas gruodžio 31 dieną“, – sako prekybos tinklo IKI Viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.

 

Jei per Kūčias ir Kalėdas lietuviai labiau paiso tradicijų ir renkasi daugiau Kūčių stalui įprastos silkės, kūčiukų, tradicinių patiekalų ingredientu tampančių aguonų, tai prieš Naujųjų sutikimą pastaraisiais metais pirkėjai ypatingą dėmesį skiria vaisiams ir daržovėms, mėsai ir įdomesnėms jūros gėrybėms bei konditerijos gaminiams.

 

„Vaisių ir daržovių prieš Naujuosius metus lietuviai kiekvienais metais nuperka vis daugiau. Noriai perkami ne tik tradiciškai gyventojų pamėgti bananai, mandarinai ar vynuogės, bet ir ananasai, mangai, avokadai, įvairių rūšių mažieji pomidoriukai, švieži prieskoniniai augalai bei salotų mišiniai“, – pažymi B. Čaikauskaitė.

 

Kita prieš Naujuosius metus stebima tendencija – augantis šviežių konditerijos gaminių poreikis. Žmonės vis labiau linkę juos pirkti jau paruoštus nei gamintis patys namuose.

 

„Mūsų prekybos tinklo pagamintų tortų pardavimai prieš Naujuosius metus išauga maždaug 14 kartų. Populiariausias gyventojų pasirinkimas – tortas su maskarponės sūriu. Taip pat labai mėgiami vaisiniai tortai. Be tortų prieš šventes ženkliai išauga ir kitų konditerijos gaminių – pyragų, vyniotinių, pyragaičių – paklausa“, – sako B. Čaikauskaitė.

 

Nors prieš Naujuosius gyventojai renkasi daugiau mėsos ir jos gaminių, tačiau žuvis po Kūčių ir Kalėdų, panašu, jiems taip pat dar nebūna atsibodusi. Prekybos tinklo duomenimis, populiariausiu pirkėjų pasirinkimu iš žuvies asortimento išlieka lašiša, upėtakis, karpis ar menkė. 

 

Vis tik, B. Čaikauskaitės teigimu, lietuviai šventiniam stalui vis dažniau renkasi ir išskirtinius bei gurmaniškus produktus – karališko krabo kojas, aštuonkojus, omarus, austres, sepijas ir krevetes.

 

„Be to, pastebime, kad taupydami laiką pirkėjai vis dažniau renkasi iš anksto paruoštus produktus – marinuotus žuvies pjausnius, salotas. Pavyzdžiui, populiariausių salotų pradavimai prieš šventes išauga net 7 kartus“, – pažymi B. Čaikauskaitė.

 

Prekybos tinklo atstovė taip pat išskiria Naujųjų metų sutikimo šventei artėjant dažniau perkamus sūrius, užkandžius, traškučius, vytintos mėsos gaminius, šaldytus ledus didelėse pakuotėse, konservuotus žirnelius, alyvuoges, kukurūzus, saldumynus, džiovintus vaisus ir riešutus. Šie produktai lietuvių pirkinių krepšeliuose paskutinėmis metų dienomis taip pat atsiduria gerokai dažniau.