Skaniau net už kebabą – vištienos „gyros“ su namine duonele ir dzadzikiu: šis „Ant medinės lentelės“ receptas taps Joninių žvaigžde

Recipe

Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis reiškia, kad grilins visa Lietuva. Norisi šiek tiek išsiskirti ir ant žarijų paruošti ką nors įdomiau, tačiau neišlaidauti? Populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ (AML) autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė siūlo išeitį, rašoma prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai. Pakvieskite šeimą ar svečius į graikiškas atostogas – paruoškite kebabų pusbrolių „gyros“ su vos per kelias minutes pačių pasigaminta duonele ir sveiku padažu.

Nors lietuviai nuo seno puoselėja kepimo ant žarijų tradicijas, šioje srityje tampa vis išradingesni ir norėdami paįvairinti stalą ieško naujų receptų, pastebi Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

„Šiemet orai nėra patys dėkingiausi grilinimui, tad vos pasirodo saulė – lietuvių kepsninės rūkte rūksta. Ant grilio dažnai ruošiami įvairiausi patiekalai ir žmonės kepa žuvį, daržoves ar sūrį, vis dėlto mėsa neužleidžia savo pozicijų. Kiauliena išlieka mėgstamiausia, tačiau matome, kad vištiena kasmet darosi vis populiaresnė. Pirkėjai ieško ne tik gerų kainų, bet ir patogumo, todėl stebime ir  augančią jau marinuotų gaminių paklausą. Taip sutaupant laiko galima paragauti naujų skonių ir daugiau dėmesio skirti priedams, kad nustebintumėte svečius dar neragautu patiekalu“, – sako G.Kitovė. 

Kad daug vargo nebūtų, užtat skonio – su kaupu, K. Pišniukaitė-Šimkienė siūlo Graikijos įkvėptą receptą ant grilio. Nesunkiai ir be didelių išlaidų paruošite tikrą skonių fiestą iš keturių dalių:

„Gyros“. Tai vienas žinomiausių Graikijos virtuvės patiekalų, išpopuliarėjęs ir pasaulyje. Kebabų giminaičiai „gyros“ – ant iešmų suverta ir vertikalioje pozicijoje kepama mėsa. Tačiau įmantrus grilis visai nebūtinas, pažymi AML kūrėja: vištieną galite kepti įprastai, kaip šašlykus. Marinatą rinkitės pagal savo skonį arba taupant laiką rinkitės jau grilinimui paruoštą vištieną.

Naminė duonelė. „Gyros“ paprastai patiekiamos graikiškoje pitoje, tačiau K. Pišniukaitė-Šimkienė siūlo vietoj pirktinės lengvai pasigaminti naminės duonelės. „Šios graikiško jogurto duonelės – tiesiog nepakartojamos! Paruošiamos per kelias minutes vos iš kelių kasdienių ingredientų, gausios baltymų, minkštutėlės ir labai skanios“, – išbandyti šį tą naujo kviečia AML autorė.

Dzadzikis („tzatziki“). Jei mėgstate česnakinį padažą, tai jums patiks ir dzadzikis – dar viena Graikijos kulinarinė pažiba, ypač tinkanti vasaros sezonui. Tai tirštas jogurtinis padažas su šviežiais agurkais, pagardintas česnakais ir negailint aromatą bei skonį suteikiančių šviežių krapų. Verta iškart jo gamintis daugiau, nes jis tiks ne tik prie „gyros“ – į jį mirkykite daržovių lazdeles, traškučius, patiekite prie grilintų daržovių, skaninkite salotas ar rytinį sumuštinį.

Įdaras. O štai čia – kūrybinė laisvė. Į duonelę galite įdėti šviežių salotų ar špinatų, nepamirškite sezono metu ypač sultingų ir kvapnių pomidorų, kvapnių šviežių petražolių. Šiek tiek aštrumo duos raudonasis svogūnas, o jeigu norite jo dar daugiau – įdėkite ir Chalapos ar aitriųjų paprikų. Puikiai derės ir alyvuogės, kurios suteiktų patiekalui dar daugiau graikiško charakterio. Skanu ir įtrupinti šiek tiek fetos, galite įdėti ir kelis lapelius šviežių mėtų. Eksperimentuokite į valias – pavyzdžiui, ant stalo išdėliokite įvairių ingredientų ir leiskite kiekvienam į duonelę susisukti tai, ko jam norisi.

K. Pišniukaitė-Šimkienė dalijasi lengvu ir nebrangiu receptu, kuris puikiai tiks ir vakarėliui, ir kasdienai:

Vištienos „gyros“ su graikiško jogurto duonele ir „tzatziki“

Porcijos: 2

Reikės: duonelėms – 120 g „self rising“ miltų, 150 g graikiško jogurto, 1/2 a. š. druskos, 1/2 a. š. česnako miltelių, alyvuogių aliejaus kepimui, 20 g sviesto, 1 skiltelės česnako; „tzatziki“ – 2 trumpavaisių agurkų, 1 skiltelės česnako, saujelės šviežių krapų, 200 g graikiško jogurto, 1 v. š. alyvuogių aliejaus, 1 v. š. citrinos sulčių, druskos, pipirų; įdarui – 400 g marinuotų vištienos šlaunelių, 1 pomidoro, 1 raudonojo svogūno, šviežių petražolių, konservuotų raudonųjų Chalapos paprikų, jei norisi aštriau.

Gaminame:

  1. Vištieną iškepame grilyje. Iškepusiai vištienai leidžiame pastovėti kambario temperatūroje 10 min., tuomet supjaustome juostelėmis.
  2. Ruošiame „tzatziki“: agurkus sutarkuojame, rankomis nuspaudžiame skystį. Sumaišome su smulkintu česnaku ir krapais, jogurtu, alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, druska ir pipirais.
  3. Ruošiame duoneles: miltus sumaišome su jogurtu ir prieskoniais, šiek tiek paminkome. Stalviršį pabarstome miltais, iškočiojame plonas duoneles ir kepame jas keptuvėje su alyvuogių aliejumi po 2 minutes iš abiejų pusių.
  4. Išlydome sviestą ir sumaišome su smulkintu česnaku ir petražolėmis. Šiuo mišiniu aptepame iškeptas duoneles.
  5. Duonelės centre tepame „tzatziki“, dedame vištienos juosteles, svogūnus, pomidorus, tuomet dar „tzatziki“ padažo ir smulkintų petražolių.
  6. Užlenkiame kraštus ir mėgaujamės.