Spurgos – visuotinai dievinamas desertas, netgi turintis savo dieną. Pirmąjį birželio penktadienį pasaulyje minima spurgų diena, kuomet nepasimėgauti šiuo skanėstu būtų nuodėmė. „Iki“ konditeris Thierry Lauvray sako, kad spurgomis gardžiuotis galima ir be didelių išlaidų, ir be sąžinės graužaties – pavyzdžiui, pasigaminti jų iš pigių bananų ir iškepti orkaitėje.
Ar lietuviai – spurgų tauta?
Iš Prancūzijos į Lietuvą prieš porą dešimtmečių gyventi persikėlęs tinklo konditeris pastebi – lietuviai gerokai didesni smaližiai nei desertais garsėjantys prancūzai. Tad nenuostabu, kad ir spurgos dažnai atsiduria pirkinių krepšeliuose, sako „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė.
„Lietuviai išties mėgsta įvairovę konditerijos skyriuje. Tarp bandelių populiariausi yra kruasanai, tačiau dažnas nepraeina ir pro spurgas. Populiaru purios, drėgnos varškės spurgos – daugeliui jos iškart siejasi su nerūpestinga vaikyste, kai tokias kepdavo mama ar močiutė. Pirkėjai mėgsta ir klasiką – mielines spurgas su įvairiais įdarais. Tačiau pastaraisiais metais vis daugiau širdžių užkariauja amerikietiško stiliaus „donut“ spurgos – jų glaistų, skonių, pagardų įvairovei sunku atsispirti. Lietuvių meilė spurgoms net ir mūsų konditerius įkvėpė birželio mėnesio naujieną – spurgytes su šokolado ir lazdynų riešutų įdaru“, – sako G. Kitovė.
Norite spurgų namuose? Griebkite bananus
Jei spurgų dieną namuose norisi patiems įsijausti į konditerio vaidmenį, tai padaryti bus nesunku turint gerą receptą, drąsina Th. Lauvray. Konditerija išties yra menas, kurio gudrybių galima mokytis visą gyvenimą, tačiau net ir pradedantiesiems nesunkiai pavyks palepinti artimuosius.
„Daugeliui dar nuo mažumės įstrigęs vaizdas – puodas karšto aliejaus spurgoms, nuo kurio vaikams liepdavo laikytis toliau. Jame spurgos gražiai iškepa, tačiau kartu ir prisigeria riebalų, o neretai tenka ir valyti jų aptaškytą virtuvę. Tačiau spurgos auksinę viliojančią spalvą įgaus ir orkaitėje – bus ir sveikiau, ir mažiau darbo. Nereikės stovėti prie puodo ir ilgai tvarkytis“, – sako „Iki“ konditeris.
Spurgų tešlą taip pat galima paruošti palankesnę sveikatai – naudokite bananus. Ne vienas jau įgudęs iš šių tarp pirkėjų populiariausių vaisių kepti aromatingą, drėgną duoną ar gardžius keksiukus. Šis nebrangus produktas gali įsikūnyti ir į spurgytes – tereikės kelių priedų.
Th. Lauvray pataria – kadangi šių spurgyčių pagrindas bananai, geriausia naudoti juos labai gerai sunokusius, su rudomis dėmėmis. Tokie, pasak tinklo konditerio, yra natūraliai saldesni, turi daugiau drėgmės, tad ir kepinys pavyks skanesnis, nereikės dėti cukraus.
„Mėgstantiems sveikesnius desertus, gera mintis namuose visuomet turėti bananų – jie tiks ne tik kepiniams, bet juos galima ir pagrilinti kepsninėje arba iš jų paruošti sveikus ledus. Tiesiog sušaldykite jų gabaliukus, o tuomet sutrinkite galingoje kokteilinėje ar virtuviniame kombaine. Labai paprasta ir skanu, o jei norėsite – galėsite pagardinti ir priedais, tokiais kaip riešutinis sviestas, šokolado gabalėliai ar uogos“, – idėja dalijasi Th. Lauvray.
Sveikos bananinės spurgytės
Porcijos: 14 spurgyčių
Gaminimo laikas: 25 min.
Reikės: 3-4 bananų, 30 ml avokadų arba rapsų aliejaus, 110 g miltų, 9 k kepimo miltelių.
Gaminame: