Neįprasta forma slepia ir kitokį skonį – išpopuliarėję plokštieji persikai tiks ir į desertus, ir į salotas

Recipe

Saldūs, kvapnūs ir sultingi persikai yra vieni skaniausių vasaros sezono vaisių. Šalia tradicinių, vis dažniau lietuvių akį patraukia ir plokštieji, pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Jie ypač pamėgti vaikų, mat nuo įprastų persikų skiriasi ne tik išvaizda, bet ir skoniu.

„Pirkėjai šiltąjį sezoną gausiai renkasi kaulavaisius ir be galo mėgsta persikus. Jie pasižymi gera kaina, o yra labai universalūs – yra ir skanus, sultingas užkandis, ir gardus priedas salotose, košėse, desertuose. Vis daugiau žmonių atranda, kad persikai puikiai tinka ir griliui – pakepti ant grotelių virsta greitu ir sveiku desertu, tikru vasaros hitu“, – sako G. Kitovė.

Vilioja ir išvaizda, ir saldumu

Pasak tinklo atstovės, jau kelerius metus stebima ir nauja tendencija – ryškiai auga plokščiųjų persikų „Paraguayo“ populiarumas, ypač per akcijas. Nuo tradicinių jie skiriasi neįprasta, kiek suplota forma.

„Kai kurie juos pavadina „ufonautais“, nes forma primena skraidančią lėkštę, kitiems jie – „spurgos“. Plokščiuosius persikus ypač mėgsta šeimos su vaikais, nes šie vaisiai ne tik patrauklūs savo išvaizda, skanūs, bet juos ir patogu kąsti“, – populiarumo priežastis įvardija G. Kitovė.

Jai antrina „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė – plokštieji persikai išties yra dar saldesni už tradicinius, todėl mėgstami smaližių.

„Baltos spalvos plokščiųjų persikų minkštimas pasižymi didesniu saldumu, šie vaisiai turi lengvą migdolų prieskonį. Verta žinoti, kad plokštieji persikai nėra kažkaip specialiai žmogaus sukurti ar genetiškai modifikuoti. Šie vaisiai nuo seno natūraliai auga Kinijoje, o pastaraisiais amžiais išplito po pasaulį. Šiuo metu priskaičiuojama apie 20 plokščiųjų persikų rūšių“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Persikai ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai. Nors apie 90 proc. jų sudaro vanduo, tad juose maža kalorijų, tačiau reikalingų organizmui medžiagų netrūksta. Šviežių vaisių žinovė vardija, kad plokščiuosiuose persikuose gausu vitamino C, skaidulų, vitamino A ir beta karotino. Šios rūšies persikai taip pat pasižymi antioksidantų gausa, todėl juos verta įtraukti į kasdienį racioną.

Kai atsivalgysit šviežių – kepkit ant grotelių

Plokštieji persikai – saldūs ir kvapnūs, todėl daugelis jais tiesiog mėgaujasi vienais. Dėl šių savybių jie puikiai tinka įvairiuose desertuose, atkreipia dėmesį „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė.

„Plokštieji persikai bus labai skanūs pyraguose, keksiukuose. Šviežiais vaisiais galima skaninti naminius vaflius, blynus, rytinius avižinius dribsnius ar kitą košę, kokteilius, jie bus sveikas priedas prie ledų ar pudingo. Plokštieji persikai tiks ir kaip ingredientas skaniose, gaivinančiuose salotose. Galite jų pripjaustyti kartu su kitais vaisiais – pvz., bananais, arbūzais, uogomis, ir pagardinti citrinos sultimis, jogurtu arba medumi. Arba patiekti sotesnėse – derinkite su špinatų lapais, agurkais, vytintu kumpiu, įvairiais sūriais nuo mocarelos ir buratos iki mėlynojo pelėsio“, – idėjomis dalijasi J. Tamoševičienė.

Nepaprastai skanu persikus ir pakepti ant grilio – tuomet dar labiau išryškėja natūralus jų saldumas bei sultingumas. Apskrudusi ir traški odelė puikiai kontrastuos su puriu minkštimu, o dūmo aromatas suteiks įmantrumo.

„Juos pakepti ant grotelių – kaip dukart du. Perpjaukite per pusę, išimkite kauliuką, tuomet lengvai patepkite aliejumi ar sviestu ir po kelias minutes pakepkite iš abiejų pusių. Tačiau galite dar ir paskaninti mėgstamais priedais. Pavyzdžiui, pabarstyti cukrumi arba patepi medumi – tuomet vaisiai gražiai karamelizuosis. O jeigu norite pikantiškiau – pabarstykite aitriųjų paprikų milteliais“, – pataria „Iki“ kulinarijos šefė.

Taip iškepti plokštieji persikai bus labai skanūs su vasarinių ledų porcija, plakta grietinėle – galite dar ir pabarstyti smulkintais riešutais, cinamonu, pridėti šviežios mėtos lapelį. Tačiau neapsiribokite tik desertais – J. Tamoševičienė ragina derinti keptus persikus su mėsa, žuvimi, įvairiausių rūšių sūriais. Pavyzdžiui, ji kviečia išbandyti salotas su vištiena.

Keptų plokščiųjų persikų salotos su vištiena

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 5 plokščiųjų persikų, 500 g šviežios viščiukų broilerių filė, 100 g mažųjų špinatų, 125 g šilauogių, 1 raudonojo svogūno, 100 g ožkų sūrio, 1 šaukšto medaus, 2 šaukštelių garstyčių, 20 ml alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Vištienos filė apibarstykite druska bei pipirais ir iškepkite ant grotelių – svarbu neperkepti, kad mėsa neišsausėtų, tad kiekvieną pusę kepkite apie 5 minutes. 
  2. Į didelį dubenį sudėkite špinatus, plonais griežinėliais supjaustytą svogūną ir šilauoges. Atskirame dubenėlyje sumaišykite medų, garstyčias ir alyvuogių aliejų. 
  3. Mėsai beveik iškepus, šalia ant grotelių sudėkite persikų puseles, prieš tai jas lengvai patepus aliejumi. Kepti persikai ir patys bus itin skanūs, ir pagardins vištieną, kepdami greta. 
  4. Galiausiai vištieną susmulkinkite nedideliais gabalėliais ir kartu su keptais persikais sudėkite į dubenį. Viską apliekite medaus ir garstyčių padažu, pagardinkite ožkų sūriu ir skanaukite!