Velykos – tai metas, kai ant mūsų stalų karaliauja tradiciniai kepiniai. Tačiau jei norite nustebinti artimuosius kuo nors ypatingu, verta pasižvalgyti į kitas šalis arba į naujausias skanėstų madas. „Iki“ konditeris Thierry Lauvray siūlo išbandyti ir išsisaugoti 3 idėjas, kurios ilgam išliks artimųjų atmintyje – žaismingus zuikučius, karta iš kartos Italijoje kepamą pynę su margučiais ir naujausią mados klyksmą Dubajaus šokolado stiliaus pyragą.
Velykos yra džiaugsmo, spalvų ir skanaus maisto laikas, todėl būtinas šventės elementas yra ir desertai, pastebi Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Nepasitikintys savo jėgomis ar tiesiog norintys sutaupyti laiko parduotuvėje renkasi konditerių jau paruoštus puošnius tortus, pyragus ir pyragėlius, tačiau populiaru kepimu užsiimti ir namuose.
„Lietuvių orkaitės namuose jau dirba – augantys konditerinių kepimo priedų, sausainių, sviesto, kitų kepiniams reikalingų produktų pardavimai rodo, kad daugelis jau repetuoja velykinius gardėsius namuose. Vieni laikosi tradicijų ir kliaujasi laiko patikrintais desertų receptais, tačiau populiaru išbandyti ir šiuo metu madingus skonio akcentus ar tiesiog įdomesnę techniką. Pavyzdžiui, pirkėjai išties noriai patys pigiau namuose atkartoja beprotiškai populiarių Dubajaus stiliaus šokoladą su pistacijų pasta ir „kataifi“ tešla. Juk nereikia išleisti daug, kad kepinys atrodytų originaliai. Nuolaidų kepinių priedams netrūksta, tad galima tiesiog pakeisti glajaus spalvą arba įdomiau supinti tradicinę tešlą – ir įprastas pyragas alsuos pavasariu bei Velykomis“, – sako G. Kitovė.
Th. Lauvray pasakoja, kad svarstant, kokiu skanėstu palepinti artimuosius, dažnas atsigręžia į sūrio pyragą, nes jį sugadinti jį labai sunku. Paprasti produktai, kuriems dažnai taikomos akcijos, nesunki gamyba ir burnoje tirpstantis rezultatas – nieko keisto, kad jis labai mėgstamas kepti namuose ir tiesiog eilinį savaitgalį. Tačiau per Velykas Th. Lauvray siūlo šį skanų kepinį paversti tikru šedevru, kuriam neatsispirs niekas.
„Dubajaus stiliaus šokolado manija apėmusi visą pasaulį ir artimiausiu metu tikrai neatslūgs. Įprastus sūrio pyrago ingredientus papildžius tik 3 priedais – aromatingu pistacijų kremu, traškia „kataifi“ tešla ir sezamų pasta „tahini“, namuose atkartosite pasauliniu fenomenu tapusią tendenciją. Kiekvienas kąsnis bus tikras malonumas, o šventinis stalas suspindės elegancija“, – sako „Iki“ konditeris.
Jeigu norite, kad šventinis kepinys atrodytų išskirtinai efektingai – pasiskolinkite idėją nuo italų Velykų stalo. Pasak Th. Lauvray, ši šventė Italijoje neapsieina be pintos velykinės duonos (Pane di Pasqua), kuri gaminama vos iš kelių visiškai nebrangių ir daugelio namuose turimų produktų.
„Lengva ir puri saldi duona yra puikaus skonio – ji skani viena pati, su puodeliu arbatos ar kavos. Tačiau saldumas nėra viską užgožiantis, todėl riekelę jos galima patepti sviestu su prieskoniais, žolelėmis, ir turėsite pačią skaniausią riekę prie virto kiaušinio. Tačiau neabejotinai itališkos velykinės duonos svarbiausias akcentas – įspūdinga išvaizda, nes tešla apipinami patys margučiai. Galite rinktis – arba daryti individualias pynes kiekvienam margučiui, arba supinti vieną didesnę duoną, kuri bus svarbiausias stalo akcentas“, – pasakoja „Iki“ konditeris.
O jeigu artimieji yra ne tortų, pyragų, o sausainių gerbėjai – paprasčiausius cinamoninius sausainiukus tiesiog susukite kita forma. Mažai išlaidų, kelios gudrybės – ir vaišių stalą papuošite nuotaikingais velykiniais kiškiais.
Madingasis velykinis Dubajaus stiliaus sūrio pyragas
Reikės: pagrindui: 150 g sausainių, 70 g sviesto; sūrio masei: 1 kg trintos varškės, 200 g cukraus, 2 šaukštų bulvių krakmolo, 4 kiaušinių, 2 šaukštelių vanilės ekstrakto, 200 ml 30 % grietinėlės; Dubajaus stiliaus šokoladui: 180 g „kataifi“ tešlos, 80 g sviesto, 200 g pistacijų kremo, 150 g pieniško šokolado, 2 šaukštų „tahini“ pastos, 50 g nesūdytų pistacijų.
Gaminame:
Įspūdinga itališka velykinė pynė su margučiais
Reikės: 400 g miltų, 4 šaukštų cukraus, 1 šaukštelio druskos, 7g aktyvių sausų mielių, ½ puodelio (150 ml) pieno, 2 šaukštų sviesto, 2 didelių kambario temperatūros kiaušinių; taip pat: 6 žalių kiaušinių (dažytų arba paprastų), 1 kiaušinio ir 1 šaukšto pieno glazūrai.
Gaminame:
Velykiniai zuikučiai iš šaldytos tešlos
Reikės: 1 kg šaldytos sluoksniuotos tešlos, 3 šaukštų sviesto, 2 šaukštų cukraus, 1 šaukštelio malto cinamono, 1 šaukšto šalto vandens. Tepamo sūrio „uodegėlėms“: 85 g tepamo kreminio sūrio, 2 šaukštų sviesto, 115 g cukraus pudros, 1 šaukštelio gryno vanilės ekstrakto, žiupsnelio druskos. Arba galite „uodegėlėms“ naudoti po mažą zefyriuką.
Gaminame: