Instagrameris Andrius Šimulynas išdavė slapčiausius grilio patarimus: išbandykite receptus

Recipe

Saulėta diena šią vasarą – nedažnas malonumas. Kai nelyja, kiekviena proga užkurti kepsninę, mėgautis kepimo procesu ir ką tik pagamintu maistu yra ypatinga. „Orų nepakeisime, tačiau galime prie jų prisitaikyti“, – sako Andrius Šimulynas, savo patiekalų magija instagrame kasdien pritraukiantis tūkstančius sekėjų. Prekybos tinklo „Iki“ ambasadorius įsitikinęs, kad šiandien kiekvienas gali lengvai rasti kepimui jau paruoštų kokybiškų ir nebrangių produktų. Tereikia išsirinkti.

„Šią vasarą kepsninės Lietuvoje čirška ne vien savaitgaliais – grilio mėgėjai pačirškinti mėsytę stengiasi vos išlindus saulei, kad ir po darbo – pasimėgauti sultinga mėsa, šašlykais, kepsniais, šonkauliukais, dešrelėmis ar gardžiai apskrudusiomis daržovėmis. „Grill Party“ produkcija yra šviežia ir visiškai paruošta kepsninei, o pasirinkimas toks, kad nenusibos visą vasarą – galima atrasti vis ką nors naujo, žaisti skoniais ir įvairiais deriniais. Viskas ko reikia – užkurti ir įkaitinti kepsninę“, – teigia Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Pasak jos, maistas yra viena iš patirčių, ryškiai nuspalvinančių vasarą. O kepsninėje patiekalus galima gaminti ir labai ilgai, ir labai greitai – svarbu nuspręsti, kaip norite praleisti laiką. 

Sultingos mėsos paslaptis – šiek tiek „poilsio“

Kad kepimas ant grotelių pavyktų sklandžiai ir rezultatas nudžiugintų, A. Šimulynas siūlo kelis esminius patarimus. 

„Mėsai reikia šiek tiek pailsėti. Skirtumą pajusite iškart“, – sako skanaus turinio instagrame kūrėjas. Pasak Andriaus, keptai mėsai visada reikia leisti „pailsėti“ bent 5–10 minučių (kuo didesnis mėsos gabalas, tuo ilgiau). Šio „poilsio“ metu sultys pasiskirstys tolygiai, tad tekstūra ir skonis bus dar malonesni.

Taip pat jis siūlo į kepsninės draugiją priimti termometrą. „Net ir geriausi grilio meistrai naudoja termometrus mėsai – tai tiksliausias būdas užtikrinti, jog jūsų steikas bus tobulos temperatūros, o vištienos krūtinėlė niekada neperkeps. Jei kepate vištienos šlauneles ar troškinate kiaulieną, jis nėra būtinas, bet jei nenorite perkepti savo brangios jautienos išpjovos, termometras labai pravers. Puikiai veikia tiek laidiniai, tiek su „bluetooth“ jungtimi“, – dėsto „Iki“ ambasadorius. 

Daugiau skonio natų

Kepti galima ne tik cukinijas, pomidorus ar baklažanus. A. Šimulynas (@andriushim) rekomenduoja ant grilio trumpam užmesti perpjautą citriną, laimą ar net apelsiną. Kepant jie paskleidžia karamelės ir švelnaus dūmo natų, tinka žuviai ir vištienai.

Kad žuvis ir daržovės tolygiai apskrustų ir nepriliptų, aliejų geriausia užpilti tiesiai ant jų, o ne tepti groteles. Tačiau groteles (ypač ketaus) aliejumi verta švelniai aptepti, kai kepimas baigsis ir jos atvės – tai apsaugos nuo rūdijimo.

Mediniai iešmeliai nesudegs, jeigu prieš kepimą bus bent 30 minučių mirkomi vandenyje. „Jeigu planuojame ilgesnį kepimą, tuomet rinkitės plonus metalinius iešmelius“, – pataria A. Šimulynas. 

Kita grilio meistro gudrybė – dviejų zonų kepimas. Pasak jo, visada patogu žarijas laikyti vienoje grilio pusėje, o kitą palikti kepimui ant netiesioginės kaitros. „Karštoje pusėje kepate, skrudinate, o kitoje galite troškinti, palengva pasiekti norimą temperatūrą nesudeginant. Arba tiesiog šiltai laikyti maistą iki patiekimo. Dažnai vėsiosios pusės grilio aukšte laikau burgerių ir dešrainių bandeles, garnyrus bei jau iškepusią mėsą“, – dalijasi A. Šimulynas. 

Smagūs ir įsimintini eksperimentai – BBQ dešrainis ir gyros su šlaunelių mėsa

Šią vasarą @andriushim siūlo atrasti būtent dešrainius. Užteks trumpos valandėlės be lietaus prie kepsninės ir netrukus pražys nauji skoniai. 

BBQ dešrainių su „Grill Party” dešrelėmis receptas

• „Grill party“ dešrelės

• Dešrainių bandelės

• BBQ padažas

• Rūkytos šoninės juostelės

• Marinuoti agurkėliai

• Smulkinti svogūnai

• Bulvių traškučiai

Šis gamtoje atrastas receptas sukurtas eksperimentuojant su tuo, ką turėjau po ranka. Apvyniojame dešrelę su šonine ir kepame ant grilio, kol apskrus. Į bandelę dedame BBQ padažo, dešrelę ir pagardiname agurkėliais ir svogūnais. Ant viršaus – dėl tekstūros ir papildomo sūrumo – trupinti bulvių traškučiai – ypač tinka grietinės ir svogūnų skonio.

Graikiško gyros su šlaunelių mėsa receptas

• „Grill party” marinuotų šlaunelių mėsa

• Pita arba lavašas

• Bulvytės

• Pomidorai ir agurkai

• Graikiškas jogurtas

• Citrinų sultys

• Alyvuogių aliejus

• Raudonasis svogūnas

• Druska bei pipirai

• Krapai

• Česnako skiltelė

Šlaunelių mėsą apkepame iki kol gražiai apskrus ir paliekame šiltai. 

Pasigaminame „tzatziki“ padažą:

Sutarkuojame mažą agurką ir nusunkiame sultis. Jį sudedame į graikišką jogurtą kartu su šaukštu citrinų sulčių, šaukštu alyvuogių aliejaus, tarkuota česnako skiltele bei druska, krapais ir pipirais. Pašildome pitą ar lavašą ant grilio, dedame padažo, smulkintos mėsos, pomidorų bei agurkų gabaliukų, krūvą bulvyčių, o ant viršaus – raudonojo svogūno pusžiedžių bei citrinos sulčių. Viską suvyniojame ir mėgaujamės!