Greita ir pigu, o valgys visi: sūriu užkepti kiaulienos kepsniai ant grilio su itin pavasarišku garnyru

Recipe

Nors pavasarį Lietuvoje gamta pristabdė ir kai kur vėl šyla radiatoriai, pačią maloniausią šilumą suteiks užkurtas grilis ir ant jo paruošta vakarienė. Pigi ir lengvai paruošiama kiauliena – dažniausias variantas svarstant, ką pasigaminti kepsninėje, pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Šašlykai, dešrelės ar paprasčiausi kepsniai vargu ar gali pabosti, tačiau verta jiems suteikti ir šiek tiek daugiau charakterio. Pakaks visų mėgstamo sūrio, pavasariškų smidrų ir gaivių petražolių.

Lietuviai vis dažniau grilina vištieną, pamėgę ir jautieną, dairosi žuvies ar net veganiškų alternatyvų. Tačiau kiauliena visgi yra žanro klasika ir niekada nepraranda populiarumo, sako G. Kitovė.

„Šviežios mėsos skyriuje kiaulienos nuperkama daugiausiai, pardavimai kasmet netgi nuosekliai auga. Ši mėsa nebrangi, ją galima greitai ir nesudėtingai paruošti, dėl subtilaus skonio lengva leistis į plačius eksperimentus virtuvėje ir išbandyti skirtingus patiekalus. Kiaulieną dažniausiai renkasi ir tie, kurie ieško vis dažniau į pirkinių krepšelius keliaujančių jau pagamintų, griliui paruoštų gaminių – nuo šviežiai kimštų dešrelių iki marinuotų šašlykų“, – kalba G. Kitovė.

Sukantiems galvą, kaip su vienu patiekalu įtikti visiems šeimos nariams, „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška siūlo paprastą, nebrangų, bet labai skanų receptą – kiaulienos kepsnius su sūriu.

„Sūriu užkeptas kepsnys – patiekalas, kurį daugelis mėgsta nuo vaikystės, jį valgo ir jaunas, ir senas. Jį labai lengvai ir nebrangiai galima paruošti šiek tiek gurmaniškiau. Vietoj fermentinio sūrio naudokite mocarelą – ji suteiks patiekalui autentiško itališko skonio ir maloniai išsilydys. Po ja galite paslėpti ploną kumpio riekelę, tarp mėsos ir sūrio įterpti pomidorų. Labai derės ir bazilikas, tačiau jo geriau nekepkite, o papuoškite patiekalą jau po kepimo – termiškai apdorojamas bazilikas praranda didžiąją dalį savo aromato ir skonio“, – pataria maisto gamybos žinovė.

Skanaus kepsnio paslaptis – šviežia, kokybiška mėsa. Kurią kiaulienos dalį kepsniui rinktis? „Iki“ mėsos technologas Vitold Fedaravičius sako, kad tinka ne viena rūšis – tik šiek tiek skirsis kepimas. Svarbiausia rinktis kokybišką, maksimaliai šviežią ir lietuvišką kiaulieną, kuri į parduotuvių lentynas atkeliauja per trumpiausią įmanomą laiką.

„Kepsnius paruošite iš įvairios mėsos. Sprandinė – sultinga, su nedideliais riebalų intarpais, kurie neleidžia mėsai išdžiūti. Ji išlieka minkšta ir skani net ilgiau kepant. Nugarinė – liesesnė dalis su nedideliu riebalų kiekiu, minkšta ir tinkama trumpai kepti ant stipriai įkaitinto grilio. Mentė, lyginant su nugarine, turi šiek tiek daugiau riebalo. Todėl nereikės jaudintis, kad ją perkepsite. Mentę kelioms minutėms ilgiau palikę ant ugnies jos nesugadinsite, nes sausa taip greitai ji netampa. Išpjova – pati minkščiausia ir liesiausia kiaulienos dalis, idealiai tinka greito kepimo patiekalams. Jos būtina neperkepti, nes dėl mažo riebumo gali greitai išdžiūti“, – patarimais dalijasi V. Federavičius.

Šalia mėsos – pavasario simbolis ir naujas padažas

„Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška primena, kad skaniam patiekalui svarbu nepamiršti ir garnyro. Pats lengviausias variantas – tiesiog gaivios, traškios salotos, pagardintos lengvu padažu, kad organizmas valgio metu gautų ir vitaminų dozę. 

„Verta ant grilio dėti ne tik mėsą, bet pakepti ir šviežių, trumpai pamarinuotų daržovių: cukinijų, baklažanų, paprikų, grybų, brokolių, svogūnų. Joms nereikia sudėtingų receptų – prieš kepimą tiesiog apšlakstykite aliejumi, pabarstykite mėgstamais prieskoniais, galite įspausti ir česnako skiltelę. Lengvai ant grilio galima pakepti ir vynuoginių pomidoriukų šakelę. Tačiau pavasaris – smidrų metas, todėl tikrai verta pasinaudoti proga jų atsivalgyti iki soties. Ant grilio juos iškepsite kone akimirksniu, ir jie kasdieniam patiekalui suteiks daugiau elegancijos“, – pasakoja E. Semaška. 

Ji rekomenduoja naujam grilio sezonui išmokti ir naują padažą – ypač gaivią, tirštą, aromatingą itališką gremolatą, kuri padės subalansuoti riebesnės mėsos skonį, derės ir prie žuvies, paukštienos, daržovių patiekalų. O ir tiesiog pagyvins patiekalus ryškia spalva bei gaiviu kvapu. Jai tereikia vos kelių ingredientų – smulkintų petražolių, česnako ir citrinos.

Itališki sūriu užkepti kiaulienos kepsniai

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 25 min.

Reikės: 4 šviežių kiaulienos pjausnių (maždaug 2 cm storio), 4 griežinėlių kumpio (nebūtina), 4-8 griežinėlių pomidorų, 4 arba daugiau riekelių mocarelos sūrio, smulkinto šviežio raudonėlio, druskos, pipirų, maltos paprikos, šviežių bazilikų. 

Gaminame:

  1. Įkaitinkite grilį iki vidutinės ugnies ir lengvai patepkite groteles aliejumi. Pabarstykite kiaulienos pjausnius druska ir juodaisiais pipirais. Kepkite ant grotelių, kol mėsa paruduos, atsiras geros grilio žymės ir viduryje nebebus rausva (apie 5-8 min. iš kiekvienos pusės). Mėsos termometras, įkištas į pjausnio vidurį, turi rodyti ne mažiau kaip 63 laipsnius pagal Celsijų.
  2. Ant kiekvieno pjausnio uždėkite kumpio (jei naudojate), pomidorų ir mocarelos sūrio griežinėlių, pabarstykite raudonėliu ir paprika. Kepkite, kol sūris išsilydys, apie 2 min. Prieš patiekdami palikite 5 minutes pastovėti, o tuomet apibarstykite šviežiais baziliko lapeliais.

Garnyrui – grilinti smidrai su itališka gremolata

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 400 g šviežių smidrų, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto itališkų džiovintų žolelių, druskos, pipirų. Itališkam padažui gremolatai: pundelio šviežių petražolių, 2 šaukštelių citrinos žievelės, 1 didelės susmulkintos česnako skiltelės, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Susmulkinkite petražoles ir sumaišykite su likusiais padažo ingredientais, atidėkite.
  2. Nupjaukite apie 1 cm nuo smidrų apatinių dalių, nuplaukite po šaltu vandeniu ir nusausinkite. Sudėkite šparagus ant skardos ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite itališkomis žolelėmis, druska ir maltais pipirais. Rankomis lengvai įmasažuokite prieskonius į smidrus.
  3. Grilyje kaitrą sumažinkite iki žemos. Ant aliejumi pateptų grotelių atsargiai sudėkite smidrus. Uždarykite dangtį ir kepkite po 2-4 minutes iš abiejų pusių.
  4. Atsargiai nuimkite smidrus nuo grotelių ir sudėkite į lėkštę, apliekite paruoštu petražolių padažu. Jeigu norite, galite pabarstyti tarkuotu parmerzanu. Patiekite iš karto.