Gegužės 31 d. bus apie du dalykus, kuriuos dievina visi – pasivaikščiojimus ir šaltibarščius. Taip taip, supratote teisingai – trečius metus iš eilės vyksiančio, ko gero, ryškiausio Vilniuje Šaltibarščių festivalio proga IKI kviečia dalyvauti „IKI šaltibarščių ėjimo varžybose“. Renginio metu jūsų laukia ne tik margaspalvis 15 000 žingsnių (10,5 km) ilgio maršrutas, bet ir prizai bei daugybė nuotykių festivalyje. Susitikime pasipuošę, nes aprangos kodas – šaltibarščiai!
Skaniausių šaltibarščių receptą žinome kiekvienas, bet kiekvienam jis – skirtingas. Su kiaušiniais ar be? Ar reikia ridikėlių? O ar įdėti grietinės? Gal mineralinio? IKI kviečia pasidalinti savo skaniausių šaltibarščių receptu – drauge sukurti skaitmeninę šaltibarščių receptų knygą „ŠaltibarštIKI enciklopedija“ – ir laimėti prizus.
Siųskite savo šaltibarščių receptą, balsuokite už labiausiai patikusį, o gegužės 31 d. 10 populiariausių ir daugiausiai palaikymo sulaukusių receptų bus apdovanoti 50 Eur vertės IKI dovanų kortelėmis!
Balsavimą už gardžiausius šaltibarščių receptus pradėsime gegužės 19 d.
Gabrielė
Sakyk ką nori, baba, skysti šaltibai geriausi
Jums prireiks: Kefyras – 0,9 l (arba 900 g)
Pienas – 0,5–0,6 l (pagal pageidaujamą tirštumą)
Konservuoti burokėliai – 570 g (su sultimis)
4 trumpavaisiai agurkai
Švieži krapai – pagal skonį (apie 1/2 ryšelio)
Svogūnų laiškai – nepagailint, bent 1 ryšelis (ar daugiau)
Druska – pagal skonį
Gaminimo eiga: 1.Agurkai:
Nuplauk agurkus ir smulkiai supjaustyk.
2.Krapai ir svogūnų laiškai:
Nuplauk ir smulkiai sukapok tiek krapus, tiek didelį kiekį svogūnų laiškų – jie svarbus skoniui, tad negailėk.
3.Burokėliai:
Supilk konservuotus burokėlius su jų sultimis (nebent labai saldžios – tuomet dalį nupilk). Jei reikia – pasmulkink.
4.Maišymas:
Į dubenį sudėk visus daržovių ingredientus, žalumynus. Gerai išmaišyk.
5.Skystis:
Supilk kefyrą, tada pieną – pagal norimą tirštumą. Viską maišyk, kol taps vientisa sriuba.
6.Pagardinimas:
Įberk druskos pagal skonį. Išmaišyk ir paragauk – jei trūksta ryškumo, dėk dar druskos.
7.Patiekimas:
Patiekiama su karštomis bulvėmis – tinka tiek su lupenom, tiek be jų, pagardintomis sviestu ir, jei nori – papildomai krapais.
Balsavo: 14
Lina
Babos pavasariniai
Jums prireiks: 480 g. konservuotų burokėlių
900 g kefyro (2,5 proc. riebumo)
3 vnt. šviežių trumpavaisių agurkų
3 vnt. kietai virtų kiaušinių
Saujelės smulkintų šviežių arba šaldytų krapų
Žiupsnelio druskos, pipirų
10–12 vnt. bulvių
Gaminimo eiga: Dubenyje sugrūskite smulkintus krapus ir svogūnų laiškus su druska bei pipirais ir porai minučių atidėkite į šalį. Tuo metu gabalėliais supjaustykite agurkus ir kietai išvirtus kiaušinius, juos sudėkite į puodą. Čia supilkite gerai atšaldytą kefyrą, konservuotus burokėlius, suberkite su prieskoniais anksčiau sugrūstas žoleles. Viską išmaišykite, paragaukite. Jei reikia, sriubą papildomai pasūdykite, atskieskite arba patirštinkite. Puodą pastatykite į šaldytuvą. Po poros valandų gerai atšalusią sriubą tiekite su išvirtomis arba keptomis šviežiomis bulvėmis.
Balsavo: 14
Kęstutis
Latviški šaltekai
Jums prireiks: 0,5 l marinuotų burokėlių
0,5 l kefyro
300 g dešros
pusės ilgavaisio agurko
2 virtų kiaušinių
100 g ridikėlių
svogūnų laiškų
krapų
2 šaukštų grietinės
1 šaukštelio krienų
0,5 šaukštelio garstyčių
druska, cukrus, malti pipirai
Gaminimo eiga: Agurkus sutarkuokite lazdelėmis, ridikėlius supjaustykite plonais griežinėliais, svogūnus ir krapus susmulkinkite, o dešrą supjaustykite kvadratėliais. Burokėlius su visu marinatu sumaišykite su krienais, garstyčiomis, kefyru ir grietine. Sudėkite supjaustytas daržoves, mėsą ir žoleles. Jeigu sriuba per tiršta, latviai įpila šiek tiek vandens. Paragaukite ir pagal skonį įberkite druskos, cukraus ir maltų pipirų. Patiekite su virtu kiaušiniu, rieke duonos ir, jei reikia, dar grietinės
Balsavo: 14