Gegužės 31 d. bus apie du dalykus, kuriuos dievina visi – pasivaikščiojimus ir šaltibarščius. Taip taip, supratote teisingai – trečius metus iš eilės vyksiančio, ko gero, ryškiausio Vilniuje Šaltibarščių festivalio proga IKI kviečia dalyvauti „IKI šaltibarščių ėjimo varžybose“. Renginio metu jūsų laukia ne tik margaspalvis 15 000 žingsnių (10,5 km) ilgio maršrutas, bet ir prizai bei daugybė nuotykių festivalyje. Susitikime pasipuošę, nes aprangos kodas – šaltibarščiai!
Skaniausių šaltibarščių receptą žinome kiekvienas, bet kiekvienam jis – skirtingas. Su kiaušiniais ar be? Ar reikia ridikėlių? O ar įdėti grietinės? Gal mineralinio? IKI kviečia pasidalinti savo skaniausių šaltibarščių receptu – drauge sukurti skaitmeninę šaltibarščių receptų knygą „ŠaltibarštIKI enciklopedija“ – ir laimėti prizus.
Balsuokite už labiausiai patikusį, o gegužės 31 d. 10 populiariausių ir daugiausiai palaikymo sulaukusių receptų bus apdovanoti 50 Eur vertės IKI dovanų kortelėmis!
Balsavimą už gardžiausius šaltibarščių receptus pradėsime gegužės 19 d.
Jūratė
Tarkuoti šaltibarščiai
Jums prireiks: 3 vnt. trumpavaisiai agurkai, 400 g tarkuotų marinuotų burokėlių, 8 vnt. raudonųjų ridikėlių, pusė skiltelės česnako, 1 nepilnas arbatinis šaukštelis druskos, smulkinti krapai, kefyras 1,5 l. (galima naudoti šaltibarščių kefyrą, galima ir paprastą).
Gaminimo eiga: Paimkime 3 l talpos indą, kad viskas tilptų ir per kraštus nebėgtų 🙂
Agurkų žievelę rekomenduoju nulupti, bet jei patinka su žievele, galima ir su ja. Agurkus ir ridikėlius tarkuojame per stambesnę („burokinę”) tarką, iškrečiame burokėlius, sutriname česnaką, įdedame druskos, viską išmaišome. Pilame kefyrą ir dar kartą išmaišome. Beriame krapus. Skanaus 🙂
Balsavo: 22
Jurgita
Šaltibarščiai
Jums prireiks: Kefyras 2,2%
Virti burokėliai
Švž.agurkai
Virti kiaušiniai
Šv.laiškai,krapai
Druska ,pipirai juodieji malti,Vegetos prieskoniai!!!
Gaminimo eiga: Pirmiausiai susitarkuoju burokėlius per burokinę tarką, juos šiek tiek pamarinuoju su druska, cukrumi ir actu 9%, tada supilu kefyrą, supjaustau kiaušinius, agurkus, visus žalumynus, tada reikia šalto vandens, kad gautųsi ne per tiršti, o tada jau skaniname prieskoniais,mano pagrindinis kurį dedu pačiame gale tai yra Vegetos prieskoniai, jie suteikia šaltibarščiams išskirtinį skonį, pabandykite tikrai verta juos pasidaryti, mano grįžę vaikai, jau dabar suaugę, visada prašo, kad juos pagaminčiau❤️
Balsavo: 35
Henrikas
šaltibarščiai su kiaušiniu
Jums prireiks: Reikės:
1 litras kefyro (geriausia riebumo ~2.5–3.5%)
2 vidutiniai virti burokėliai (tarkuoti arba smulkiai pjaustyti)
3–4 virti kiaušiniai
3–4 švieži agurkai
Keli šaukštai grietinės (nebūtina, bet daro šaltibarščius švelnesnius)
Krapų (gausiai!)
Druskos ir pipirų pagal skonį
Svogūnų laiškų (nebūtina, bet labai tinka)
Šlakelis citrinos sulčių arba acto (jei norisi ryškesnio skonio)
Virtų bulvių patiekimui šalia.
Gaminimo eiga: Gaminimas:
1. Paruošk daržoves: burokėlius sutarkuok ar supjaustyk, agurkus – smulkiais šiaudeliais ar kubeliais.
2. Supjaustyk kiaušinius – kubeliais ar griežinėliais.
3. Į dubenį dėk visus ingredientus: burokėlius, agurkus, kiaušinius, krapus, svogūnų laiškus, šaukštą ar du grietinės.
4. Užpilk kefyru, išmaišyk. Pagardink druska, pipirais, citrinos sultimis.
5. Leisk pastovėti šaldytuve bent 30 min., kad visi skoniai „susidraugautų“.
6. Patiek su karštomis virtomis bulvėmis.
Balsavo: 28
Jurgita Urbeliene
šaltibarščiai su keptu kiaušiniu
Jums prireiks: Ingredientai (2–3 porcijoms):
• 500 ml kefyro (šalto)
• 150 ml gazuoto mineralinio vandens
• 2 virti burokėliai (tarkuoti arba smulkinti)
• 3 maži švieži agurkėliai (tarkuoti arba smulkinti)
• 5 ridikėliai (griežinėliais)
• 2 šaukštai krapų
• 2 šaukštai svogūnų laiškų
• Druska, pipirai, 1 šaukštelis citrinos sulčių
• 1 keptas kiaušinis vienai porcijai
• Virtos bulvės su lupena (patiekimui)
• Šlakelis alyvuogių aliejaus (papuošimui)
Gaminimo eiga: Gaminimas:
Sumaišyk kefyrą su mineraliniu, sudėk daržoves ir žalumynus. Pagardink druska, pipirais ir citrina. Gerai išmaišyk, atšaldyk. Patiekiant uždėk keptą kiaušinį, šlakelį alyvuogių aliejaus ir bulvių šalia. Skanaus!
Balsavo: 9
Santa
Latviški šaltibaščiai
Jums prireiks: 0,5 l marinuotų burokėlių, 0,5 l kefyro, 300 g dešros, pusės ilgavaisio agurko, 2 virtų kiaušinių, 100 g ridikėlių, svogūnų laiškų, krapų, 2 šaukštų grietinės, 1 šaukštelio krienų, 0,5 šaukštelio garstyčių, druskos, cukraus, maltų pipirų.
Gaminimo eiga: Agurkus sutarkuokite lazdelėmis, ridikėlius supjaustykite plonais griežinėliais, svogūnus ir krapus susmulkinkite, o dešrą supjaustykite kvadratėliais. Burokėlius su visu marinatu sumaišykite su krienais, garstyčiomis, kefyru ir grietine. Sudėkite supjaustytas daržoves, mėsą ir žoleles. Jeigu sriuba per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens. Paragaukite ir pagal skonį įberkite druskos, cukraus ir maltų pipirų. Patiekite su virtu kiaušiniu, rieke duonos.
Balsavo: 11
Monika
Žemaitiški šaltibarščiai
Jums prireiks: Litras kefyro
Stiklinė pieno
5 smulkiavaisiai agurkai
Naminiai marinuoti burokėliai
Svogūnų laiškų ryšulėlis
Krapų ryšelis
Gerai druskos
5 kiaušiniai
Gaminimo eiga: Kiaušinius išvirti kietai, smulkiai supjaustyti.
Nulupti agurkėlius – supjaustyti
Krapus ir laiškus – labai smulkiai
Viską maišyti – kefyras, pienas, burokėliai, druskytė, žalumynai.
Kiaušinį patiekti atskirai.
Šalia – bulvės su lupyna.
Balsavo: 34
Marija
Pajūrietiški
Jums prireiks: Kefyras
Grietinė
Burokėliai
Svog.laiškai
Ridikėlis
Salota
Gerai druskos
Gaminimo eiga: Viską supjaustyti ir sumaišyti.
Patiekti su bulvėmis ir heku – rūkyta žuvimi su smulkintais svogūnais ir geru majonezu. Valgyti prisikandant 👍👍
Balsavo: 8
Karolis
ŠALTIBARŠČIAI SU BATATAIS
Jums prireiks: 1l kefyro
Stiklainis burokėliu
Svogūnų laiškų
Krapų
1 ilgavaisis agurkas
Druska su trumais
Batatai
Citrininiai pipirai
Čili
Rūkyta paprika
Gaminimo eiga: Šaltibarščių ingredientus tradiciškai sumaišyti: agurkus, svogūnų laiškus, krapus supjaustyti smulkiai, aplieti kefyru ir indeliu burokų. Pagardinti druska su trumais.
Batatus sumaišyti su prieskoniais (citrinpipiriai, paprika, čili, čiut aliejaus) ir kepti karšto oro gruzdintuvėje arba orkaitėje.
Saldžios bulvės su aštriais prieskoniais gerai dera su šaltais šaltibarščiais.
Balsavo: 14
Irma
Šaltibarščiai
Jums prireiks: 1l. Kefyro 2.5riebumo
1vnt. Kėdainių marinuotų šaltibarščių burokėlių.
2 virti kiaušiniai
2 žali agurkai
Ryšulėlis svogūnų laiškų, krapų.
Druska, pipirai.
Gaminimo eiga: Kefyrą suplakame, supilame į dubenį. Sudedame marinuotus burokėlius, sutarkuojame agurkus, supjaustytus kiaušinius, sudedame supjaustytus krapus su svogūnų laiškais. Įbereme druskos ir juodųjų pipirų. Viską išmaišome ir dedame į šaldytuvą, kad atvėstų
Balsavo: 20
Gitana
Šalta sriuba
Jums prireiks: Šaltibarščių burokėliai, šaltibarščių kefyras, krapai, agurkas, svogūnų laiškai, kiaušinis, druskos
Gaminimo eiga: Viską susmulkinti, supilti burokėlius ir kefyrą
Pateikti su bulvėmis
Balsavo: 104
Vytautas
Vasaros atgaiva
Jums prireiks: 3 vidutinio dydžio burokėliai
500 ml natūralaus kefyro (geriausia riebesnio)
200 ml natūralaus graikiško jogurto
100 ml šalto virinto vandens (reguliuoti tirštumą)
1 agurkas (smulkiai pjaustytas)
2 šaukštai šviežių krapų
2 šaukštai šviežių mėtos lapelių (nebūtina)
1 valg. š. obuolių acto
1 šaukštelis druskos
½ šaukštelio cukraus
Šviežiai malti juodieji pipirai
50 g ožkos sūrio (užbarstyti ant viršaus)
1 virintas kiaušinis kiekvienai porcijai (keturi kiaušiniai)
1 šaukštas alyvuogių aliejaus + 1 šaukštas smulkintų krapų (krapų aliejui)
Gaminimo eiga: 1 Kepti burokėliai:
Burokėlius nuplauk, suvyniok į foliją ir kepk orkaitėje 180 °C temperatūroje apie 60 minučių, kol suminkštės.
Atvėsink, nulupk ir sutarkuok stambia tarka.
2 Krapų aliejus:
Sumaišyk 1 šaukštą alyvuogių aliejaus su smulkintais krapais ir palik 10 min. pastovėti. Galima ir sutrinti blenderiu.
3 Šaltibarščių pagrindas:
Į dubenį supilk kefyrą, jogurtą ir šiek tiek šalto vandens.
Įmaišyk keptus burokėlius, smulkintą agurką, krapus, mėtą, actą, druską, cukrų ir pipirus.
Viską gerai išmaišyk ir palaikyk šaldytuve bent 1–2 valandas, kad skoniai susijungtų.
4 Patiekimas:
Supilk į lėkštę ar dubenėlį.
Įdėk per pusę perpjautą virintą kiaušinį.
Užbarstyk trupinto ožkos sūrio ir užlašink krapų aliejaus.
Balsavo: 20
Sandra
Šaltibarščiai
Jums prireiks: Kiaušiniai 5 vnt., agurkai 5vnt. Krapai. Šaltibarščių kefyras 1 maišelis. Pasukos 1-2 stiklinės. Svogūnų laiškai. Stiklainis burokėlių koncervuoti. Druska. Pipirai
Gaminimo eiga: Išvirti kiaušinius juos atvėsinti, supjaustyti agurkus,krapus,svogūnų laiškus kiaušnius. Visus ingridentus sudėti į dubenį sumaišyti ir valgyti, skanaus.
Balsavo: 6
Sonata
La šaltibarščių sriuba
Jums prireiks: 1l rūgpienio, 1l pieno, 500g virtų burokėlių, 0,5vnt šviežio ilgavaisio agurko, 3vnt virtų kiaušinių (jei mažesni, tada 5vnt), svogūnų laiškų, krapų, druskos/acto pagal skonį.
Gaminimo eiga: Pilame rūgpienį, pieną, sutarkuojame burokėlius, agurką supjaustom, virtus kiaušinius taip pat supjaustom, svogūnų laiškus ir krapus susmulkiname ir dedame į indą su rūgpienio ir pieno mišiniu, viską gerai išmaišome, pagal skonį įdedame druskos, acto, jei norisi skysčiau – įpilti dar pieno, rūgštumą reguliuoju su actu. Ir pastatome į šaldytuvą, kad atvėstų, juk skaniausi šalti 😊 patiekti su virtomis bulvėmis arba bulvių koše😊
Balsavo: 10
Diana
Šaltibarščiai Žemaitiškas ”šmakalas”
Jums prireiks: 2l kefyro, 2vnt sūdytos silkės, 1vnt svogūno, 1 pundelis svogūnų laiškų, 1 pundelis krapų, du žiupsneliai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimo eiga: 1. Silkę apkepame sausoje keptuvėje arba ant grilio. Silkę nulupame, nukauliname ir susmulkiname.
2. Svogūną ir žalumynus smulkiai supjaustome.
3. Į puodą supilame kefyrą ir sudedame silkę, svoguną, žalumynus. Pagardiname pipirais.
4. Šaltsriubė turi pastovėti bent pusvalandį ir subręsti. Valgome su virtomis bulvėmis, kurios išverda su lupena. Skanaus 🙂
Balsavo: 10
Gitana
Šaltibarščiai su bulvėmis ir grybais
Jums prireiks: Marinuotų burokėlių, agurkas, svogūnų laiškai, krapai, druskos, šaltibarščių kefyras, kiaušinis
Gaminimo eiga: Susmulkinti visus produktus, supilti kefyrą ir burokėlius
Puošti kiaušiniais ir krapais, patiekti su bulvėmis ir keptais grybais.
Balsavo: 46
Justinas
Šaltibarščiai kitaip 🙂
Jums prireiks: • Kefyras šaltibarščių (arba paprastas).
• Agurkai.
• Burokėliai.
• Mairūno žolelės.
• Obuolių Actas.
• Druska.
• Juodieji pipirai (kvapnieji).
• Svogūno.
• Krapai.
Gaminimo eiga: Pirmiausia burokėlius išsivirti, jeigu natūraliai užauginti pas jūsų.
Bet jeigu pirkti iš parduotuvės, jau virti ir supakuoti, tuomet nuplaukite po šaltu vandeniu ir tik tada pradėkite gaminti šios nuostabios vasaros atgaivos.
Pirmiausia – burokėlius supjaustyti kubeliais arba juostelėmis, arba sutarkuokite (priklauso nuo to kaip jums labiau patinka). Supjaustytus burokėlius įdėkite į atskirą indą ir truputį 2-4 v.š užpilkite burokėlius su obuolių actu, pamirkti apie 15min, kad taptų švelnesni ir minkštesni. Sekantis žingsnis, kol burokėliai atlieka savo funkcijas… Į kitą indą supjaustikite agurkus, krapus, svogūną, įdėkite druskos (pagal skonį) ir pipirų (pagal skonį).
Išimkite burokėlius iš obuolių acto, tik pasistenkit geriau nuvarvinti likusį actą nuo burokėlių, ir burokėlius sudėti į bendrą šaltibarščių masę. Užpilkite šaltibarščių kefyru (arba paprastu – jeigu nenorite daug riebumo). Išmaišykite ir palikite pastovėti 2-3 valandas, tai jie taps daug skanesni.
Prie to pačio rekomenduočiau įberti Mairūno žolelių – skonis taps skanesnis.
Balsavo: 9
Raimonda
Rūžavieji šaltibarščiai
Jums prireiks: 2l kefyro, 3 trumpų agurkų, 3 kiaušinių, 0.3kg marinuotų burokėlių, svogūnų laiškų, krapų, palei skonį druskos, cukraus, pipirų ir šaukštą acto.
Gaminimo eiga: Išsiverdame kiaušinius. Susipjaustome agurkus, krapus, svogūnų laiškus, kiaušinius dedame į dubenį. Sudedami burokėlius, supilame kefyrą, dedame druską, cukrų, pipirus ir actą. Viską gerai išmaišyti. Patiekiama su karštomis bulvėmis. Skanaus!
Balsavo: 10
Brigita
Sriuba „Rožinė mūza”
Jums prireiks: 2 Žemaitijos Šaltibarščių kefyro pakelių, 2 šaukštai grietinės 30%, pakuotė virtų burokėlių, svogūno laiškai, švieži agurkai 7 vnt., virti kiaušiniai 2 vnt., krapai, druska
Gaminimo eiga: Supilti du pakelius kefyro, porą šaukštų grietinės, virtus, sutarkuotus burokėlius, pjaustytus agurkus, druskos pagal skonį. Viską išmaišyti. Ant viršaus įdėti pjaustytus virtus kiaušinius kartu su pjaustytais svogūnais ir krapais. Puikiai dera keptos orkaitėje bulvių skiltelės. Ir skanauti!
Balsavo: 13
Eglė
Patys skaniausi Eglės šaltibarščiai
Jums prireiks: – Žemaitijos pieno šaltibarščių kefyras 1l ;
– Mažas indelis gritinėlės;
– Virti burokėliai (3 vnt. sutarkuoti);
– Didelis šviežias agurkas, supjaustytas gabalėliais;
– 1 marinuotas agurkėlis;
– Krapai, svogūnų laiškai (pagal skonį);
– Druska, cukrus, pipirai;
– Kiaušiniai;
– Bulvės.
Gaminimo eiga: Į gaminimo indą supjaustome žalumynus ir agurkus, dedame druskos, pipirų ir šiektiek cukraus, viską vos patrinam, kad išsiskleistų žalumynų kvapas. Tuomet įtarkuojame burokėlius. Viską užpilame grietinėle, kefyru, išmaišome, pilame vandenį. Šaltibarščiai turi būti skystesni, nei įprastai, bei švelnaus skonio.
Svarbu: burokėlius tarkuoti, o agurkus pjaustyti.
Bulvės ir kiaušiniai – pagal skonį.
Balsavo: 8
Viktorija
Šaltibarščiai niam niam
Jums prireiks: Marinuoti burokėliai, virti kiaušiniai, kefyras, krapai, svogūno laiškai, kefyras, šaukštas grietinės, agurkas
Gaminimo eiga: Viską sudėkite į puodą ir išmaišykite, o tada – niam niam!
Balsavo: 9
RENATA
Šaltibarščių kokteilis
Jums prireiks: Kefyras, marinuoti burokėliai, krapai, agurkas, svogūnų laiškai, min.vanduo „vytautas”, druska, citrinpipiriai, citrinos griežinėliai papuošimui😊
Gaminimo eiga: Pilame kefyrą, dedame marinuotus burokėlius, pjaustome agurką, krapus, svogūnų laiškus po to dedame druską, citrinpipirius, pilame šiek tiek mineralinio pagal norimą tirštumą. Patiekiame taurėse , puošiame citrinos griežinėliu🍸🍋
Balsavo: 75
Emilija
Patys skaniausi Šaltibarščiai
Jums prireiks: 500 ml kefyro (geriausia natūralaus, riebesnio)
1 mažas virtas burokėlis (arba 150 g marinuotų burokėlių)
2–3 virti kiaušiniai
2 vidutiniai agurkai
Sauja šviežių krapų
2–3 švieži svogūnų laiškai
Druska pagal skonį
Juodieji pipirai (nebūtina)
100 ml šalto vandens (jei norisi skystesnės konsistencijos)
Patiekimui:
Virtos bulvės su lupena
Šlakelis grietinės (nebūtina)
Gaminimo eiga: 1. Paruošk burokėlius: Jei naudoji šviežius – išvirk, atvėsink ir nulupk. Sutarkuok smulkiai arba supjaustyk plonomis juostelėmis.
2. Supjaustyk daržoves: Agurkus supjaustyk mažais kubeliais arba sutarkuok. Smulkiai supjaustyk svogūnų laiškus ir krapus.
3. Sumaišyk: Į dubenį sudėk burokėlius, agurkus, svogūnus ir krapus. Užpilk kefyru ir gerai išmaišyk. Jei reikia – įpilk šiek tiek šalto vandens, kad šaltibarščiai būtų norimos konsistencijos.
4. Pagardink: Įberk druskos, šiek tiek pipirų, ir dar kartą viską gerai išmaišyk.
5. Įdėk kiaušinius: Virtus kiaušinius perpjauk pusiau ar ketvirčiais, dėk tiesiai į dubenį ar ant viršaus.
6. Atvėsink: Padėk šaltibarščius į šaldytuvą bent 30 minučių, kad skoniai susijungtų ir patiekalas būtų tikrai gaivus.
7. Patiek: Patiek su karštomis virtomis bulvėmis ir, jei norisi – šlakeliu grietinės šone.
Balsavo: 9
Agnė
Šaltibarščiai
Jums prireiks: Kefyras, burokėlis, krapai, agurkas, kiaušinis, svogūnų laiškai, druska, pienas(jei reikia)
Gaminimo eiga: Burokėlius, kiaušinius išvirti. Į puodą pilame kefyrą, dedame tarkuotus burokėlius, agurką. Kiaušinius, krapus, svogūnų laiškus supjaustome. Viską išmaišome, jei reikia įberiame žiupsnelį druskos. Jei gaunasi tirštoka, galima įpilti truputį pieno. Maža paslaptis- viskas auginta savo darže( kefyras, pienas, kiaušiniai taip pat naminiai). Gaunasi tobulas patiekalas!! Skanaus.
Balsavo: 5
Alvydas
Tėčio šaltibarščiai
Jums prireiks: Virti burokėliai, agurkai, svogūnų laiškai, krapai, virti kiaušiniai, ūkininko naminis kefyras, porą šaukštų grietinės, nedaug pieno, pagal skonį įspaust citrinos sulčių, druskos.
Gaminimo eiga: Supjaustom agurkus, svogūnų laiškus, krapus, dedam druskos ir šaukštu patrinu, dedu burokėlius, kefyrą, grietinę, pieną ir išmaišau, tada dedu pjaustytus kiaušinius. Skanaus!
Balsavo: 45
Elzė Jolanta
Gaivūs su riešutais
Jums prireiks: Ingredientai iš akies. Burokėliai virti, avižų pienas be pridėtinio cukraus, krapai, svogūnų laiškai, agurkai, keptas rūkytas tofu kubeliais, skrudinti kedrų riešutai, juodoji Kala namak druska, juodieji pipirai, citrinos sultys, lašelis alyvuogių aliejaus.
Gaminimo eiga: Supjaustome burokėlius, agurkus kubeliais, krapus ir svogūnų laiškus, sudedame į gilų dubenį. Apkepiname kubeliais pjaustytą rūkytą tofu ir kedro riešutus, atvėsiname ir suberiame į gilų dubenį. Šliukštelim avižų pieno, kad apsemtų, įberiam juodos Kala namak druskos, žiupsnelį pipirų. Išspaudžiame citrinos sulčių, šiek tiek, kad sutrauktų. Ir lašelį alyvuogių aliejaus. Skonis tobulas, dėl tofu ir bulvių nereikia.
Balsavo: 5
Algis
Šaltibarščių manija
Jums prireiks: Kiaušiniai, burokėliai, kepti svogūnai, krapai, keptos bulvės aliejuje, pienas, kefyras.
Gaminimo eiga: Iš pradžių išverdu kiaušinius, kol verda kiaušiniai, į dubenį dedu burokėlius, krapus, keptus svogūnus ir slaptą prieskonį (žalią kiaušinį). Tada supjaustau išvirtus kiaušinius ir visus prieskonius kurių norisi, užpilu santykiu 1:1 pieno ir kefyro. Ant viršaus uždedu bulves ir patiekiu, kaip pilną patiekalą. Tai pat patiekiu su duona.
Balsavo: 5
Gintarė
Šaltibarščiai with a twist
Jums prireiks: Kefyras
Burokėliai obuolių sultyse
Krapai
Svogūnų laiškai
Marinuotų agurkėlių marinato skystis ( trys šaukštai)
Druska
Orkaitėje keptos traškios bulvės
Gaminimo eiga: Svogūnų laiškus, krapus bei agurkėlius smulkiai supjaustyti, užpilti visu indeliu burokėlių. Sumaišyti su keryfu. Pabaigoje pagardinti marinuotų agurkėlių skysčiu bei druska pagal skonį.
Balsavo: 6
Aurinta
Užkrauti šaltibarščiai
Jums prireiks: Burokėliai ( marinuoti)
agurkas ( vienas ilgavaisis)
salotos ( gera puoštelė)
Svogūnų laiškai
grietinė
ridikėlių daigai (mikrožalumynai)
virtos bulvės
Gaminimo eiga: Agurkus, svogūnus ir salotas supjaustyti labai smulkiai, sumaišyti su kefyru, kad būtų tirščiau grietine, supilti stiklainiuką burokų. Papuošti virtu kiaušiniu, mikrožalumynais.
foto ne mano, bet atrodo tip top. Bulvės must! Aš vėliau metu į vidų ir būna tiršti tiršti šaltibarščiai.
Balsavo: 11
Diana
Šaltibarščiai kitaip, bet tobulo skonio
Jums prireiks: Kefyras 1l, 4-5 agurkėliai, 5vnt ridikėlių, krapai, svogūnų laiškai, 1 marinuotas agurkėlis, virintas vanduo, druska, bulvės patiekti šalia, virti burokėliai.
Gaminimo eiga: Pirmiausiai užvirinu vandenį, suberiu tarkuotus virtus burokėlius, papjaustau svogūnų laiškų, papjaustau šiek tiek krapų, supjaustau nuluptus 5 vienetus ridikėlių, supjaustau 4 vienetus žalių nuluptų agurkėlių, supjaustau 1 marinuotą agurkėlį, pilu 1l kefyro ir tuomet šiek tiek virinto vandens, pagal skonį ragaudama beru ir druskytės. Viską išmaišau ir patiekiu su karštomis bulvėmis. Skanaus 🙂
Balsavo: 9
Deimantė
Išskirtiniai šaltibarščiai
Jums prireiks: Burokėliai su obuolių actu, Vilkyškių kefyras, ilgavaisis agurkas, krapai, kiaušiniai, marinuoti agurkėliai, svogūnų laiškai, garstyčios, druska, citrina.
Gaminimo eiga: Sutarkuojame ingredientus (kiaušinį, agurkus ilgavaisius ir porą marinuotų agurkėlių), supjaustome krapus ir svogūnų laiškus, įdedame viską į puodą ir išmaišome su Vilkyškių kefyru. Įpilame truputėlį skysčio iš agurkėlių marinuotų ir 1/4 citrinos įspaudžiame. 1/4 supilam į blenderį kad būtų labiau kreminiai šaltibarščiai. Ant galo įdedame šaukštelį garstyčių ir išmaišome. Dėl geriausio skonio palikite šaldytuve šaltibarščius bent 15-20 minučių…ir skanaus! (Aišku ir bulves valgome prie šaltibarščių) 🙂
Balsavo: 7
Raminta
” Raudona sriuba”
Jums prireiks: Agurkas
Svogūno laiškai
Kefyras šaltibarščiams
Kefyras paprastas
Burokėliai pjaustyti is maišelio
10 kiaušinių
Krapų
Gaminimo eiga: Viską supjaustome ir sudedama į puoda. Pagrindas skonio yra pjaustyti burokėliai iš maišelio, kurių randu tik IKI parduotuvėje ir daug kiaušinių stambiai pjaustytų.
Skanaus
Balsavo: 5
Dana
Šaltibarščiai
Jums prireiks: Vienas šviežias agurkas, 3- 4 kiaušiniai, šaltibarščių kefyras 1l, 0,5 litro dvaro pieno, žiupsnelis druskos, krapų ir svogūnų laiškų. Jei nemėgstate kiaušinių, vietoj jų įdėkite ridikėlių. Burokėlių 0,5 l marinuotų.
Gaminimo eiga: Agurką sutarkuoti, smulkiai supjaustyti svogūnų laiškus ir krapus.Kiaušinius išvirti ir supjaustyti norimo dydžio. Į puodą dedame sutarkuotą agurką, burokėlius, svogūnų laiškus, krapus, kiaušinius. Pilame šaltibarščių kefyrą, pilame pieną, dedame druskos pagal skonį. Ir viska gerai išmaišome. Tiesa, kas nemėgsta kiaušinių, tai dėkite pjaustytus ridikėlius, dar galima įdėti baziliko lapelių. Skanaus! Man šis receptas tobulas su virtomis bulvėmis. Užbarstytomis krapais.
Balsavo: 5
Aušrinė
Šaltibarščiai
Jums prireiks: 1litras Dvaro kefyro, aš renkuosi 2,5%. Pieno Dvaro 250ml, ir truputį, apie 50ml, šalto virinto vandens, cukraus truputį ir druskos, 5 kiaušiniai, burokėlių savų marinuotų 0,5l, jei agurkas ilgas 1vnt, jei trumpi 5vnt, 1svogūnas, krapai, o svogūno laiškus pabarstau kai įpilu į lėkštę
Gaminimo eiga: Į puodą supilu kefyrą, pieną, virintą šaltą vandenį, tada supilu marinuotus burokėlius ir išmaišius paragauju, tada šiek tiek cukraus ir druskos palei skonį, tada sudedu agurką supjaustytą, svogūną kubeliais,ir kiaušinius supjaustytus, aš pjaustau kiaušinį stambiais kubeliais ir supilu krapus, o svogūnų laiškus apibarstau kaip įpilu į lėkštę, nes juos subėrus į puodą jie pastovėję nebebūna traškūs, patiekiu su karštomis bulvėmis
Balsavo: 7
Elena
Veganiški šaltibarščiai
Jums prireiks: 500 ml augalinis kefyras, 1–2 nedideli burokėliai, 1–2 agurkai
½ citrinos sulčių arba obuolių acto, šviežių krapų, svogūnų laiškų, druska, pipirai virtos bulvės, tofu.
Gaminimo eiga: Sutarkuoti virtus burokėlius arba pjaustyti plonais griežinėliais. Agurkus supjaustyti nedideliais kubeliais. Susmulkinti krapus ir svogūnų laiškus. Sumaišyti augalinį kefyrą arba jogurtą su trupučiu vandens (jei reikia skystinti), įspausti citrinos sulčių arba įpilti šlakelį acto. Sudėti visas daržoves, susmulkintą tofu, žoleles, pagardinti druska ir pipirais. Gerai išmaišyti ir atšaldyti. Patiekti su šilta virtų bulvių porcija.
Balsavo: 10
Karina
Po dienos darbų atsigaivini skubu!
Jums prireiks: 1l Kefyro
0.5l Naminių konservuotų burokelių
1 vnt Agurko
2vnt mažų raugintų agurkėlių
Svogūnų laiškai
Krapai
3vnt kiaušinių
Citrinos ir druskos žiupsnelis palei skonį.
Gaminimo eiga: Kefyrą supilame į indą. Suberiame konservuotus burokėlius.
Šviežią agurką pjauname pusiau. Pusę tarkuojame o pusę pjaustome plonais kubeliais.
Mažus raugintus agurkėlius sutarkuojame plonai.
Svogūnų laiškus ir krapus supjaustome.
Viską išmaišome. Kiaušinį pjauname pusiau ir gardiname šaltibarščius!
Skanaus!
Balsavo: 5
Kamilė
„Kosminiai Šaltibarščiai – Vasaros Džiaugsmas“
Jums prireiks: 500 ml jogurto (arba kefyro)
• 1 bananas
• 100 g spalvotų saldainių (pvz., M&M’s)
• 100 g kukurūzų dribsnių
• 200 g arbūzo
• 20 g džiovintų jūros dumblių (arba skrudintų nori lapelių)
• 60 g saliamio
• 1 šaukštas chia sėklų (nebūtina, bet suteikia tekstūros)
Gaminimo eiga: 1. Supilk jogurtą į didesnį dubenį.
2. Banano pusę sutrink ir įmaišyk į jogurtą, kad būtų švelniai salstelėję.
3. Įmaišyk chia sėklas ir leisk 5–10 min pastovėti, kad sutirštėtų.
4. Arbūzą, saliamį ir likusią banano dalį supjaustyk gražiais gabaliukais (trikampiais, griežinėliais).
5. Supilk šaltibarščius į dubenį ir gražiai sudėliok ant viršaus: arbūzo, banano griežinėlius, saliamį, kukurūzų dribsnius, saldainius ir jūros dumblius.
6. Patiek iškart, kad viskas būtų trašku ir spalvinga!
Balsavo: 37
Ernesta
Šaltibarščiai
Jums prireiks: Marinuoti burokėliai, agurkas, ridikėliai, krapai, svogūnų laiškai, kiaušiniai(virti), kefyras, grietinė, druska, vanduo virintas.
Gaminimo eiga: 1. Užviriname vandenį(maždaug 500ml), šiek tiek pasūdome(atvėsiname); 2. Pilame du pakelius kefyro(naudoju Dvaro šaltibarščių kefyrą); 3. Supjaustome ridikėlius, agurkus, krapus, svogūnų laiškus, kiaušinius; 4. Sudedame burokėlius; 5. Dedame kelis šaukštus grietinės ir viską gerai išmaišome.; 6. Dedame į šaldytuvą. 7. Patiekiame su virtom bulvytėm.
Balsavo: 6
Anastasija
Šaltibarščiukas
Jums prireiks: Marinuoti burokeliai,burokelių sultys, airanas,citrinų sultys,kefyras,grietinė, agurkas,ridikai, kiaušiniai, krapai,petražolės,druska, pipirai. Bulvės
Gaminimo eiga: Agurką, burokus, ridikus, kiaušinius sutarkuoti, svogūnus supjaustyti, peražolės labai smulkiai supjastyti, sudėti viską i dubenį. Atskiram dubenėlyje kefyrą ir grietinę labai gerai sumašyt ir įpilti burokų sulčių, įdėt druskos ir pipirų, viską vėl sumaišyt. Sutarkuotas daržoves ir kiaušinius sumaišyt su kefyro ir grietinės mase. Jei mėgstate rūgštesnį, galima citrinų sulčių truputį įpilti. Grietinės galima negailėt, sriuba nebus per tiršta, nes pabaigoj įpilkite Airano, būtent gazuoto Airano. Bulvės paprastai išvirti
Balsavo: 6
Živilė
Azijiečiai šaltibarščiai su kokosų pienu
Jums prireiks: 200 ml kokosų pieno
100 ml kefyro
1 mažas burokėlis (virtas arba keptas, sutarkuotas)
1 mažas agurkas
1 šaukštelis sojų padažo
1 šaukštelis ryžių acto
Česnako skiltelė (smulkinta)
Kapotos kalendros arba mėtų
Šiek tiek čili dribsnių (jei norisi aštrumo)
Gaminimo eiga: 1. Sumaišyk visus skysčius su pagardais.
2. Sudėk burokėlius, agurkus, žalumynus.
3. Atšaldyk ir patiek su ryžių trapučiais ar azijietiškais kiaušiniais.
Balsavo: 10
Milda
Šaltibarščiai tradiciškai
Jums prireiks: 2l kefyro (vienas šaltibarščių, kitas Vilkyškių);
2 kiaušiniai;
Svogūnų laiškų ir krapų ryšulėlis;
Marinuoti burokėliai (obuolių sultyse);
2-3 trumpavaisiai agurkai;
Druska, pipirai;
Bulvės (geriausia šviežios)
Gaminimo eiga: Kiaušinius išvirti ir palikti atvėsti. Kol vėsta kiaušiniai smulkiai supjaustyti agurkus, krapus, svogūnų laiškus.
Susmulkintus ingredientus sudėti į puodą, nuo burokėlių nupilti skystį ir sudėti į tą patį puodą. Labai labai smulkiai supjaustyti kiaušinius, sudėti į puodą. Viską užpilti kefyru, lėtai išmaišyti, pagal skonį pagardinti druska ir pipirais. Patiekti su virtomis bulvytėmis:)
Balsavo: 4
Živilė
„Vasara lekštėje”
Jums prireiks: (2 porcijoms):
300 ml kefyro
200 g natūralaus arba graikiško jogurto
1/2 šaukštelio obuolių acto arba šlakelis citrinos sulčių
1/2 šaukštelio medaus (nebūtina, bet subalansuoja rūgštelę)
1/2 ilgo agurko (smulkiai pjaustyto arba tarkuoto)
5–6 ridikėliai (tarkuoti ar plonai supjaustyti)
2 valg. š. smulkintų krapų
1 valg. š. smulkintų svogūnų laiškų
Druska, pipirai pagal skonį
Patiekimui: virto kiaušinio puselės, skrudinta duona, mikrožalumynai ar moliūgų sėklos
Gaminimo eiga: 1. Sumaišyk kefyrą su jogurtu, actu (arba citrinos sultimis), medumi, druska ir pipirais.
2. Įmaišyk tarkuotus arba smulkiai pjaustytus ridikėlius, agurkus, krapus ir svogūnų laiškus.
3. Gerai išmaišyk ir padėk į šaldytuvą bent 30 min., kad atvėstų ir skoniai susijungtų.
4. Patiekdama įdėk kiaušinio puselę, užberk šviežių žolelių, sėklų ar net šlakelį alyvuogių aliejaus.
Papildomos idėjos:
Jei nori švelnesnio skonio – naudok šlakelį kokosų pieno (jis stebėtinai dera su ridikėliais).
Galima įmaišyti tarkuoto obuolio ar kriaušės dėl netikėto saldumo.
Tinka veganiška versija su augaliniu kefyru ir augaliniu jogurtu.
Balsavo: 8
Renata
Sotūs šaltibarščiai
Jums prireiks: burokėliai, grietinė, sviežias agurkas, virti kiaušiniai, svogūnų laiškai, krapai, druska, citrinos sultys, cukrus
Gaminimo eiga: švarius, nuluptus, nuplautus burokėlius verdu kol bus minkšti, į tą patį burokėlių nuovirą, dedu tarkuotus burokėlius, pjaustytus agurkus, svogūnų laiškus, krapus, druskos ir citrinų sulčių, cukraus pagal skonį ir balinu su daug grietinės, prieš valgant, įpjaustau virto kiaušinio, būna sotūs, tiršti ir labai skanūs šaltibarščiai 🙂
Balsavo: 19
Greta Dmitrijeva
Saldžiai rūgštūs šaltibarščiai
Jums prireiks: Virti marinuoti burokėliai, žali agurkai, krapai, svogūnų laiškai, obuolių actas, druska, cukrus, grietinėlė, kefyras.
Gaminimo eiga: Supjaustyti smulkiais griežinėliais agurką, krapus ir svogūnų laiškus, įpilti obuolių acto, druskos šiek tiek ir negailėti cukraus. Viską sumaišyti ir palikti pastovėti 10-15min. Tada sudėti burokėlius, supilti kefyrą bei grietinėlę, viską išmaišyti. Paragauti, turi jaustis ir rūgštumas ir saldumas vienu metu, jei nesijaučia, pilti dar acto ir įdėti cukraus.
Balsavo: 5
Gytė
Super duper šaltibarščiai
Jums prireiks: • Kefyras – apie 1 litras
• Virti burokėliai – 2–3 vnt. (arba apie 300–400 g)
• Švieži agurkai – 2–3 vnt.
• Virtas kiaušinis – 2–4 vnt.
• Krapai – pagal skonį (dažnai sauja)
• Svogūnų laiškai – nebūtina, bet tinka
• Druska – pagal skonį
• Juodieji pipirai – nebūtina
• Vanduo – jei reikia praskiesti kefyrą
• Virtos bulvės (patiekiamos atskirai)
Gaminimo eiga: Štai tradicinių šaltibarščių paruošimo instrukcija:
Paruošimas:
1. Paruošk burokėlius
Jei naudoji žalius – išvirk, atvėsink, nulupk ir sutarkuok (grotelėmis arba stambiai). Jei naudoji jau virtus – tiesiog sutarkuok.
2. Supjaustyk daržoves
• Agurkus – smulkiais kubeliais.
• Svogūnų laiškus – smulkiai.
• Krapus – susmulkink.
• Virtus kiaušinius – smulkiai arba griežinėliais.
3. Sumaišyk viską su kefyru
Į didelį dubenį sudėk visus ingredientus ir užpilk kefyru. Jei reikia – įpilk šiek tiek šalto virinto vandens, kad būtų skystesnė konsistencija.
4. Pagardink
Įdėk druskos pagal skonį, gali įberti ir šiek tiek pipirų. Gerai išmaišyk.
5. Atvėsink
Laikyk šaldytuve bent valandą, kad skoniai susijungtų. Galima gaminti iš vakaro.
6. Patiek su virtomis bulvėmis
Tradiciškai šaltibarščiai valgomi su karštomis virtomis bulvėmis, apibarstytomis krapais.
Balsavo: 7
Orinta
Rožinė bomba
Jums prireiks: Agurko
100 g svogūnų laiškų
20 g džiovintų krapų
20 g šviežių krapų
Šaltibarščių kūno ir sielos – 1 l kefyro
300 g virtų burokėlių
2 šaukštai acto
Pusės citrinos sulčių – gaivai
Druskos pagal skonį – bet nepaversk į mini jūrą
1 kiaušinis vienai porcijai
Bulvių tiek, kiek širdis geidžia
Bulvių prieskonių pagal nuotaiką
200 g natūralaus jogurto – švelniam apkabinimui
Gaminimo eiga: Pirmiausia pasirūpiname bulvėmis. Jas pabarstome mėgstamais prieskoniais ir paliekame pasimarinuoti apie 20 minučių. Tada kepame karšto oro gruzdintuvėje. Jei tokios neturi – keptuvė irgi puikiai tiks.
Kol marinuojasi bulvytės pereiname prie rožinio stebuklo – agurką ir burokėlius sutarkuojame burokine tarka. Smulkiname krapus ir svogūnų laiškus, suberiame džiovintus krapus. Dedame druską, pilame citrinos sultis ir actą. Viską sumaišome su jogurtu. Galiausiai užpilame kefyrą – tiek, kad būtų gaivu, bet ne per skysta.
Serviruojant dedame po vieną kietai virtą kiaušinį tiesiai ant šalto dubenėlio šaltibarščių. Šalia – karštos, traškios bulvytės. Skonio sprogimas garantuotas.
Balsavo: 8
Viktorija
Šaltibarščiai su charakteriu
Jums prireiks: 2l kefyro
2 agurkai
1 stiklainis marinuotų burokėlių
30g citrinos sulčių
100g marinuotų agurkėlių
100ml marinuotų agurkėlių skysčio
15 g krienų
Druskos pagal skonį
Fetos sūrio patrupinimui
Virti kiaušiniai ir virtos bulvės
Gaminimo eiga: 1.Virtuvės trintuvu iki vientisos masės sutrinkite citrinos sultis, marinuotus agurkėlius, jų skystį, krienus ir garstyčias.
2. Į puodą supilkite gautą skystį, kefyrą, burokėlius, sudėkite agurkus, pagardinkite druska ir gerai išmaišykite.
3. Patiekdami ant viršaus pabarstykite patrupintu fetos sūriu bei pridėkite virtų kiaušinių ir bulvių.
Skanaus ! Puikiai tinka norintiems įvairovės😀
Balsavo: 9
Eglė
Kavenski šaltekai
Jums prireiks: *Kėdainių marinuoti burokėliai obuolių sultyse 1 slojnikėlis
*Kėdainių marinuoti agurkėliai miniukai 1 slojnikėlis
*3 virti kiaušai
*DVARO kefyras 3,5proc. 1 didelis pokas
*Krapai ir svogūnų laiškai po 1 puokštelę
*šaukštas obuolių acto
Gaminimo eiga: Supilam į bliūdą burokus su visu skysčiu. Smulkiai kubikais supjaustom agurkėlius ir beriam į bliūdą. Sukapojam laiškus ir krapus ir beriam į bliūdą. Viską užpilam kefyru ir įpilam šaukštą acto macnumui. Gerai išmaišome! Dar neragaujam! 30 min. dedam į šaldytuvą, kad geriau atvėstų ir labiau gaivintų. Tada supjaustom kiaušinius į 4 dalis, dedam į centrą ant viršaus ir papuošiam krapų puokštele. Nepamirštam bulvikių pasičirškint!
Skanaus!
Balsavo: 7
Andrius
Šaltibarščiai kaip sirpsta vyšnios
Jums prireiks: Kefyras 2 l
Burokėliai obuolių sultyse
Trumpavaisiai agurkai 2vnt.
Svogūnų laiškai
Virti kiaušiniai
Krapai
80 ml vyšnių sirupo.
Druska
Juodieni pipirai
Gaminimo eiga: Viską pilame į vieną puodą.
Gerai išmaišome ir ant pačio galo pilame vyšnių sirupą.
Tada šaltibarščių spalva ir skonis yra nenugalimas.
Balsavo: 6
Karolina
Skaniausi šaltibarščiai
Jums prireiks: 📌 Mėgiamas kefyras ar rūgpienis
📌 Žali agurkai
📌Marinuoti agurkai
📌 Burokėliai
📌Krapai
📌 Svogūnų laiškai
📌 Česnakas
📌Fetos sūris
📌Druska, pipirai
📌Kiaušiniai – jei mėgstate, bet nebūtina
Gaminimo eiga: Viskas kaip įprastai, tik prisideda:
📍Fetos sūris ( dėti pagal norus)
📍Marinuoti agurkai ( ir šiek tiek jų skysčio įpilti į bendrą masę)
📍Česnakai ( pagal skonį įspausti kelias/keletą česnako skiltelių )
Skanaus! 🩷
Balsavo: 7
Sandra
Šaltibarščiai
Jums prireiks: 1 litras šaltibarščių kefyro,
obuolių acte marinuoti burokėliai 400g,
~ 0,50gr svogūnų laiškų,
~ 0,20gr krapų,
2 trumpavaisiai agurkai,
2vnt virti kiaušiniai,
druska pagal skonį ir būtinai nepamirštame žiupsnelį cukraus !
Gaminimo eiga: Supjaustome smulkiai agurkus, taip pat krapus , svogūnu laiškus, kiaušinius
Supilame kefyrą, burokėlius ir viską, ką susmulkinome prieš tai.
Įdedamse druskos pagal skonį ir žiupsnelį cukraus.
Palaukiame kol viskas nusistovės (šaldytuve) ~40min ir ragaujame !
Balsavo: 7
Gabija
Šaltibarščiai be laktozės
Jums prireiks: Pienas be laktozės – tiek kiek norisi skystumo
Grietinė be laktozės – 1 didesnis indelis
Graikiškas jogurtas – 1 mažesnis indelis
Citrinų sultys – apie 4-5 šaukštus
Druskos pagal skonį
Konservuoti švelniai rūgštūs burokėliai
Svogūnų laiškai
Krapai
Agurkas
Šalia keptos bulvytės
Fantazija
Gaminimo eiga: Grietinę su graikišku jogurtu sumaišyti kartu iki vientisos masės.
Po truputį įmaišyti pieną, bet ne visą iš karto, nepadauginti, nes dar atskies burokėliai.
Supilti citrinos sultis, išmaišyti ir palikti pastovėti bent 10min.
O tada jau druskytė ir visi likę ingredientai. Valgom su keptom bulvytėm. Skanaus!
Balsavo: 4
Emilija Lukšytė
Šaltibarščiai su raugintais agurkėliais
Jums prireiks: 1 litras kefyro,
300 mililitrų graikiško jogurto,
4 virtų nedidelių burokų,
3 raugintų agurkų (nedidelių),
Kiek norite druskos, krapų ir svogūnų laiškų.
6 virtus kiaušinius (arba kiek norite),
Ir kiek norite papildomai turėti virtų bulvių.
Gaminimo eiga: Agurkus sutarkuoti burokine tarka ( arba plonai supjaustyti). Dėti į puodą. Tada supjaustyti svogūnų laiškus, krapus, sutarkuoti burokėlius, sudėti į puodą su agurkais, pilti graikišką jogurtą, kefyrą, įdėti druskos ir supjaustytus kietai virtus kiaušinius ir viską išmaišyti. Patiekti su virtomis bulvėmis.
Skanaus!;)
Balsavo: 4
Urtė
Šaltekai
Jums prireiks: 4 vidutiniai virti burokėliai
3–4 marinuoti arba švieži agurkai
3–4 virti kiaušiniai
1 nedidelis ryšelis krapų
Druska ir pipirai pagal skonį
Virtos bulvės patiekimui (nebūtina, bet labai tradiciška)
Gaminimo eiga:
1. Burokėlius nulupk ir sutarkuok stambia tarka.
2. Agurkus supjaustyk mažais kubeliais.
3. Kiaušinius išvirk kietai, atvėsink, nulupk ir supjaustyk.
4. Krapus smulkiai sukapok.
5. Į dubenį sudėk burokėlius, agurkus, kiaušinius, krapus, įpilk kefyro ir (jei nori) jogurto arba pasukų.
6. Viską gerai išmaišyk, pagardink druska ir pipirais.
7. Palaikyk šaldytuve bent 30 minučių, kad skoniai „susidraugautų“.
8. Patiek su karštomis virtomis bulvėmis
Balsavo: 4
Agnė
Agnitos šatibarščiai
Jums prireiks: Ingredientai:
• Burokėliai obuolių sultyse
• Šviežių agurkų
• Keli marinuoti agurkėliai ir šlakelis jų skysčio
• Cukraus (pagal skonį)
• Druskos (pagal skonį)
• Krapų
• Svogūnų laiškų
• 1 pakelis kefyro
• Šiek tiek pieno (stiklinė)
• Feta sūrio
• Ridikėlių
• 1 kiaušinis (vištos arba putpelės)
Garnyras:
• Naminės bulvytės fri
• Kastinys
Gaminimo eiga: 1. Į dubenį supilame burokėlius.
2. Smulkiai supjaustome šviežius agurkus bei kelis marinuotus agurkėlius. Sudedame į dubenį.
3. Įpilame šlakelį marinuotų agurkėlių skysčio, įberiame šiek tiek cukraus ir druskos.
4. Kruopščiai išmaišome.
5. Supilame kefyrą ir šiek tiek pieno. Vėl viską gerai išmaišome.
6. Tuomet dedame smulkintus krapus bei svogūnų laiškus ir dar kartą viską išmaišome.
7. Paragaujame – jei trūksta prieskonių, pakoreguojame pagal savo skonį.
8. Supilame į lėkštes, pabarstome trupinta feta ir griežinėliais pjaustytais ridikėliais.
9. Ant viršaus dedame perpjautą virtą putpelės arba vištos kiaušinį.
Garnyrui patiekiame namines bulvytes fri su kastiniu arba be 😀
Skanaus!
Balsavo: 7
Simona
Prabangūs šaltibarščiai „Rožinis debesėlis‘’
Jums prireiks: Ingredientai (2 porcijoms):
• 500 ml kefyro (riebaus, 3,5%)
• 100 ml natūralaus graikiško jogurto
• 1 mažas virintas burokėlis (sutarkuotas burokėlis + šlakelis burokėlių sulčių)
• 2 vidutinės virtos bulvės (keptos su lupenomis orkaitėje su šlakeliu aliejaus ir žiupsneliu rozmarino)
• 2 virtai kiaušiniai
• 4 nedidelės šviežios agurkėlės
• Sauja šviežių krapų
• Šviežių mėtos lapelių (paslaptis – vos keli!)
• Šaukštelis citrinos sulčių
• Žiupsnelis druskos ir šviežiai maltų baltųjų pipirų
• Puošimui: valgomi gėlių žiedlapiai (pvz., nasturtos ar rugiagėlės), mikrožalumynai
• Patiekimui: traškūs ruginių duonos skrebučiai su česnaku
Gaminimo eiga: Paruošimas:
1. Burokėlis:
Sutarkuok virtą burokėlį. Įmaišyk šaukštą burokėlių sulčių – dėl ryškesnės rožinės spalvos.
2. Pagrindas:
Kefyrą sumaišyk su graikišku jogurtu, įpilk šlakelį citrinos sulčių, įberk druskos, baltųjų pipirų.
3. Daržovės ir žalumynai:
Supjaustyk agurkus kubeliais, smulkiai sukapok krapus ir vos 2–3 mėtos lapelius (nedaug – tik gaivumui!).
4. Sujunk viską:
Į kefyro-jogurto mišinį sudėk burokėlius, agurkus, krapus ir mėtas. Gerai išmaišyk.
5. Puošimas ir patiekimas:
Į lėkštę pilk sriubą, dėk ketvirčiais pjaustytą kiaušinį, šalia – skiltelėmis keptas bulves.
Papuošk valgomomis gėlėmis ir mikrožalumynais. Patiek su ruginių duonos česnakiniu skrebučiu.
Balsavo: 19
Ugnė
Egzotiški šaltibarščiai su avokadu ir laimo sultimis
Jums prireiks: • 500 ml kefyro
• 1 mažas avokadas
• 2 vidutinio dydžio virti burokėliai
• 1 mažas agurkas
• 1 kietai virtas kiaušinis
• Saujelė šviežių krapų
• 1 valg. š. laimo sulčių
• Žiupsnelis druskos ir pipirų
• Mineralinis vanduo (nebūtina – jei norisi skystesnių)
• Sezamo sėklos (papuošimui)
Gaminimo eiga: Gaminimas:
1. Burokėlius sutarkuoti, agurką supjaustyti smulkiais šiaudeliais.
2. Avokadą sutrinti su laimo sultimis iki vientisos masės.
3. Sumaišyti visas daržoves, suberti smulkintus krapus, pagardinti druska, pipirais.
4. Supilti kefyrą, gerai išmaišyti. Jei reikia – įpilti šlakelį mineralinio.
5. Patiekti su kiaušinio puselėmis ir pabarstyti sezamo sėklomis.
Balsavo: 5
Rasa
Patys skaniausi šaltibarščiai
Jums prireiks: 1. Kefyras
2. Šviežias agurkas
3. Krapai
4. Svogūnų laiškai
5. Marinuoti agurkėliai ir jų skystis
6. Virti marinuoti burokėliai
7. Svogūnas
8. Kiaušiniai
9. Druska, pipirai, cukrus , actas
Gaminimo eiga: Pirmiausiai sudedame visus produktus , tik kefyrą pilame pabaigoje. Kiaušiniai, gerai virti, supjaustomi smulkiai. Pusę svogūno sutarkuojama smulkia tarka, smulkiai supjaustome agurkus, nuo marinuotu įpilame šlakeli marinato. Kuo smulkiau bus supjaustyta tuo bus skaniau.
Viską pagardiname druska, šviežiai maltais pipirais , šaukšteliu cukraus ir tik tada užpilame kefyru. Pasaka! 🌸
Balsavo: 5
Kęstutis
Aštrūs šaltekai
Jums prireiks: Kefyras, burokėliai, agurkai, svogūno laiškai, krapai, kajeno milteliai pagal skonį.
Gaminimo eiga: Viską darom kaip įprastai, tik kajeną įsiberia kas kiek nori atskirai.
Balsavo: 7
Živilė
Rožinė Svajonė
Jums prireiks: Reikės:
1 litras kefyro (geriausia riebumo ~2.5–3.5%)
2 vidutiniai virti burokėliai (tarkuoti arba smulkiai pjaustyti)
3–4 virti kiaušiniai
3–4 švieži agurkai
Keli šaukštai grietinės (nebūtina, bet daro šaltibarščius švelnesnius)
Krapų (gausiai!)
Druskos ir pipirų pagal skonį
Svogūnų laiškų (nebūtina, bet labai tinka)
Šlakelis citrinos sulčių arba acto (jei norisi ryškesnio skonio)
Virtų bulvių patiekimui šalia.
Gaminimo eiga: Gaminimas:
1. Paruošk daržoves: burokėlius sutarkuok ar supjaustyk, agurkus – smulkiais šiaudeliais ar kubeliais.
2. Supjaustyk kiaušinius – kubeliais ar griežinėliais.
3. Į dubenį dėk visus ingredientus: burokėlius, agurkus, kiaušinius, krapus, svogūnų laiškus, šaukštą ar du grietinės.
4. Užpilk kefyru, išmaišyk. Pagardink druska, pipirais, citrinos sultimis.
5. Leisk pastovėti šaldytuve bent 30 min., kad visi skoniai „susidraugautų“.
6. Patiek su karštomis virtomis bulvėmis.
Balsavo: 9
Danutė
Netradiciniai šaltibarščiai
Jums prireiks: 1 l šalto kefyro, 1 l pomidorų sulčių( jei naminės- 0,7l), 1 kiaušinio, 1 agurko, krapų ir svogūno laiškų pagal skonį.
Gaminimo eiga: Kefyrą sumaišyti su sultimis, kiaušinį, agurką, krapus ir svogūno laiškus susmulkinam, sudedam į kefyrą su sultimis. Jei reikia, pasūdykite. Patiekite su karštomis bulvėmis.
Balsavo: 29
Gabrielė
Sakyk ką nori, baba, skysti šaltibai geriausi
Jums prireiks: Kefyras – 0,9 l (arba 900 g)
Pienas – 0,5–0,6 l (pagal pageidaujamą tirštumą)
Konservuoti burokėliai – 570 g (su sultimis)
4 trumpavaisiai agurkai
Švieži krapai – pagal skonį (apie 1/2 ryšelio)
Svogūnų laiškai – nepagailint, bent 1 ryšelis (ar daugiau)
Druska – pagal skonį
Gaminimo eiga: 1.Agurkai:
Nuplauk agurkus ir smulkiai supjaustyk.
2.Krapai ir svogūnų laiškai:
Nuplauk ir smulkiai sukapok tiek krapus, tiek didelį kiekį svogūnų laiškų – jie svarbus skoniui, tad negailėk.
3.Burokėliai:
Supilk konservuotus burokėlius su jų sultimis (nebent labai saldžios – tuomet dalį nupilk). Jei reikia – pasmulkink.
4.Maišymas:
Į dubenį sudėk visus daržovių ingredientus, žalumynus. Gerai išmaišyk.
5.Skystis:
Supilk kefyrą, tada pieną – pagal norimą tirštumą. Viską maišyk, kol taps vientisa sriuba.
6.Pagardinimas:
Įberk druskos pagal skonį. Išmaišyk ir paragauk – jei trūksta ryškumo, dėk dar druskos.
7.Patiekimas:
Patiekiama su karštomis bulvėmis – tinka tiek su lupenom, tiek be jų, pagardintomis sviestu ir, jei nori – papildomai krapais.
Balsavo: 6
Lina
Babos pavasariniai
Jums prireiks: 480 g. konservuotų burokėlių
900 g kefyro (2,5 proc. riebumo)
3 vnt. šviežių trumpavaisių agurkų
3 vnt. kietai virtų kiaušinių
Saujelės smulkintų šviežių arba šaldytų krapų
Žiupsnelio druskos, pipirų
10–12 vnt. bulvių
Gaminimo eiga: Dubenyje sugrūskite smulkintus krapus ir svogūnų laiškus su druska bei pipirais ir porai minučių atidėkite į šalį. Tuo metu gabalėliais supjaustykite agurkus ir kietai išvirtus kiaušinius, juos sudėkite į puodą. Čia supilkite gerai atšaldytą kefyrą, konservuotus burokėlius, suberkite su prieskoniais anksčiau sugrūstas žoleles. Viską išmaišykite, paragaukite. Jei reikia, sriubą papildomai pasūdykite, atskieskite arba patirštinkite. Puodą pastatykite į šaldytuvą. Po poros valandų gerai atšalusią sriubą tiekite su išvirtomis arba keptomis šviežiomis bulvėmis.
Balsavo: 6
Kęstutis
Latviški šaltekai
Jums prireiks: 0,5 l marinuotų burokėlių
0,5 l kefyro
300 g dešros
pusės ilgavaisio agurko
2 virtų kiaušinių
100 g ridikėlių
svogūnų laiškų
krapų
2 šaukštų grietinės
1 šaukštelio krienų
0,5 šaukštelio garstyčių
druska, cukrus, malti pipirai
Gaminimo eiga: Agurkus sutarkuokite lazdelėmis, ridikėlius supjaustykite plonais griežinėliais, svogūnus ir krapus susmulkinkite, o dešrą supjaustykite kvadratėliais. Burokėlius su visu marinatu sumaišykite su krienais, garstyčiomis, kefyru ir grietine. Sudėkite supjaustytas daržoves, mėsą ir žoleles. Jeigu sriuba per tiršta, latviai įpila šiek tiek vandens. Paragaukite ir pagal skonį įberkite druskos, cukraus ir maltų pipirų. Patiekite su virtu kiaušiniu, rieke duonos ir, jei reikia, dar grietinės
Balsavo: 8