Žuvies mėgėjų dėmesiui – kada pirkti žuvį apsimoka?

Žuvis – vienas svarbiausių sveikos mitybos produktų, tačiau jos kainos nuolat svyruoja. Sezoniškumas, tiekėjų laimikiai ir parduotuvių nuolaidos žuviai lemia, kada šį produktą pirkti apsimoka labiausiai. Specialistai paaiškina, kaip pasirinkti tinkamą laiką ir išsirinkti kokybišką žuvį už gerą kainą.
Stintų sezonui sutrukdė šaltis
Kaip aiškina prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė, žuvies kaina priklauso nuo įvairių veiksnių – sezoniškumo, tais metais vyraujančių gamtinių ir klimato sąlygų, tiekėjų pagaunamo laimikio.
Konkrečios rūšies šviežios žuvies kainai ir pasiūlai didelę įtaką visų pirma turi tai, ar tuo metu yra jos sezonas. Be to, ją gali keisti ir parduotuvių siūlomos nuolaidos žuviai.“, – sako B. Čaikauskaitė.
Kitas faktorius, lemiantis konkrečios rūšies žuvies kainas, yra sugaunami jos kiekiai. Jie gali ženkliai skirtis kiekvienais metais ir net mėnesiais.
Didžiausia pasiūla – žiemą, mažiausia – vasarą
Vis tik kai kurios rūšies žuvis sezoniškumu nepasižymi, o ir pagaunamais jos kiekiais tiekėjai pastaraisiais metais nesiskundžia. Tokia yra lietuvių pamėgta lašiša. Anot B. Čaikauskaitės, šios žuvies pasiūla stabili išlieka visus metus. Tiesa, jos kaina svyravimų neišvengia.
Žuvies mėgėjai didžiausia šios produkcijos pasiūla gali džiaugtis šaltuoju metų laiku, pavasarį ir rudenį. Vasarą ji kiek sumažėja. Tiesa, užtat žiemą žuvies kaina yra jautresnė įvairiems gamtos veiksniams, nepalankioms oro sąlygoms. Be to, auganti žuvies paklausa daugiau įtakos turi importuojamos žuvies kainoms. Tuo metu vietinės produkcijos kainos išlieka pakankamai stabilios.
Populiariausios žuvys Lietuvoje
„Iš viso mūsų parduotuvėse pirkėjai gali rasti maždaug 40 rūšių žuvies, o populiariausia iš jų yra lašiša, stinta, menkė, karpis, skumbrė ir lydeka. Šios žuvys lietuvių mėgstamiausiomis išlieka visus metus – priklausomai nuo metų laikoir kartais siūlomų nuolaidų, keičiasi tik jų tarpusavio pozicijos populiariausiųjų sąraše“, – sako B. Čaikauskaitė.
Žuvies kilmė
Anot B. Čaikauskaitės, Didžioji dalis prekybos tinklo parduotuvėse parduodamos šviežios žuvies yra importuojama iš Norvegijos, Olandijos, Turkijos ir kitų šalių, o maždaug 15 proc. asortimento sudaro lietuviška produkcija.