Valgome lauke: takai su grill jautiena ir gvakamole
Nors šio tradicinio meksikietiško patiekalo variacijų gali būti daugybė, vasaros sezono pradžią siūlome paminėti ir pasigaminti takus su grill jautiena ir gvakamole. Aukštos kokybės šviežios lietuviškos mėsos galite įsigyti bet kurioje IKI parduotuvėje, o tortilijų turinį užpildyti norimais ingredientais: gvakamole, šviežiomis žolelėmis, sūriu ir kitais priedais. Dar smagiau – jei valgyti kartu pasikviesite draugus ir kiekvienas sau susikomponuosite norimą skonių derinį!
Jautienai paruošti reikės:
- 2 jautienos kepsnių | rekomenduojame jautienos nugarinę;
- 50 ml aliejaus | tinkamo kepimui aukštoje temperatūroje;
- 2 vnt. žaliųjų citrinų;
- 3 skiltelių česnako;
- saujos šviežios kalendros;
- 1 a.š. malto kumino;
- 1/2 a.š. maltos aitriosios paprikos;
- 1/2 a.š. druskos;
- 1/4 a.š. pipirų.
Takams reikės:
- 10 tortilijų | GF versijai – traškių kukurūzų takų;
- 2 didelių avokadų;
- 2 vnt. žaliųjų citrinų;
- šviežios kalendros;
- 1 skiltelės česnako;
- druskos, pipirų;
- 1 raudonojo svogūno;
- fetos sūrio.
Gaminimas:
Pirmiausiai paruošiame jautienos marinatą. Indelyje sumaišome visus marinato ingredientus: aliejų, žaliųjų citrinų sultis, trintą česnaką, smulkintą kalendrą ir prieskonius. Paruoštu marinatu apipilame jautienos kepsnius, išmaišome ir leidžiame marinuotis mažiausiai valandą, o geriausia – apie 4 valandas.
Kai jautiena pasimarinavusi, laikas kepti kepsnius. Kai malkos / anglys jau sudegusios iki reikiamos kaitros, dėkite kepsnius į kepsninės karščiausią vietą ir kepkite po 3 minutes iš abiejų pusių. Labai svarbu tas 3 minutes, kai kepa viena pusė, kepsnio nejudinti. Kai abi pusės jau apskrudusios, pastumkite kepsnius į mažiau kaitrią vietą, uždenkite kepsninės dangtį ir leiskite kepti dar keletą minučių. Taip kepant bus pasiektas vidutinis iškepimo lygis, kai vidus dar sultingas ir rožinis. Jei norite visiškai iškepusios mėsos, uždengus dangtį kepkite ilgiau. Tik nepamirškite – kuo ilgiau kepsite, tuo mėsa taps kietesnė ir mažiau sultinga. Kai kepsniai iškepa, perkelkite juos į lėkštę, uždenkite folija ir palikite pastovėti 10 minučių.
Ruošiame gvakamolę: avokadus sutriname šakute kartu su vienos žaliosios citrinos sultimis, sauja susmulkintos šviežios kalendros, smulkintu česnaku, druska ir pipirais.
Supjaustome svogūną. Pašildome tortilijas. Tai galite padaryti grilyje, orkaitėje arba tiesiog ant keptuvės.
Kepsnius supjaustome juostelėmis. Į kiekvieną tortiliją dedame po šaukštą gvakamolės, jautienos juostelių, svogūno, trupintos fetos, šviežios kalendros. Viską apšlakstome žaliosios citrinos sultimis. Skanaus!
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su maisto tinklaraščiu „Ant medinės lentelės“.