Ūkininkas Kęstutis Macijauskas džiaugiasi beveik 30 metų trunkančia partneryste su „Iki“
Prekybos tinklo „Iki“ bendradarbiavimas su vietos ūkininkais leidžia pirkėjams pasiūlyti aukščiausios kokybė vaisius ir daržoves. Be to, dėl trumpos tiekimo grandinės jos itin greitai pasiekia parduotuvių lentynas. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, lietuviai itin vertina šalies ūkininkų užaugintus vaisius bei daržoves ir šios prekės visada paklausios.
„Dedame visas pastangas, kad „Iki“ pirkėjai turėtų platų šviežių vaisių ir daržovių pasirinkimą nuo pat pirmojo derliaus iki kito sezono. Taip pat siekiame užtikrinti ir geriausias kainas. Dėl šios priežasties bendradarbiaujame su ūkininkais ir smulkiaisiais gamintojais iš visų Lietuvos regionų, nuolat pildome savo asortimentą. Yra nemažai ūkininkų, su kuriais bendradarbiaujame nuo pat pirmųjų „Iki“ parduotuvių atidarymo Lietuvoje, labai vertiname partnerystę su jais“, – sako V. Budrienė.
Kelis dešimtmečius bulves auginantis ūkininkas Kęstutis Macijauskas iš Šilutės rajono, Pašyšių kaimo, sako, kad partnerystė su vienu didžiausių šalyje prekybos tinklų „Iki“ padėjo išplėtoti ūkį.
„Prekybos tinklas „Iki“ šiemet švenčia 30 metų gimtadienį, tad ir mūsų ūkio amžius panašus, nes su „Iki“ bendradarbiaujame nuo pirmųjų dienų. Pirmiausia mūsų bulvės keliaudavo į Klaipėdą, o vėliau ir po visus kitus Lietuvos miestus. Patys bulves auginame, fasuojame ir tiekiame. Visada stengiamės užtikrinti aukščiausią kokybę, juk tai – mūsų vardas“, – sako K. Macijauskas.
Bulvės mėgsta komfortą
K. Macijauskui bulvių auginimas – iš kartos į kartą perduodama šeimos veikla.
„Tėvai gyveno kaime, augino bulves, tad nuo mažens žinojau, kaip jas auginti, prižiūrėti. Dabar bulves auginame maždaug 40 hektarų plote. Per metus užauginame ir į „Iki“ tiekiame nuo 800 iki 1000 tonų bulvių. Turime atsirinkę geriausių skoninių savybių bulvių veisles, kurios gerai auga mūsų ūkyje. Jas mėgsta ir pirkėjai“, – pasakoja ūkininkas.
Jis juokauja, kad bulvė – kaip žmogus, mėgsta komfortą, todėl, kad ji augtų, reikalingos ir tam tikros oro sąlygos. Norint sodinti bulves – reikia, kad žemė įšiltų ne mažiau kaip iki 5–6, o geriausia iki 7 laipsnių. Į kuo šiltesnę žemę bulvės sodinamos, tuo geriau. Tada jos greičiau dygsta, vystosi, auga. Bulviasodžio laikas priklauso tik nuo oro.
K. Macijauskas atskleidžia, kad tiek derliaus, tiek bulvių kokybė priklauso nuo gamtos: ne tik nuo bulvių sodinimo laiko, bet ir nuo to, koks oras būna vasarą. Jeigu vasara pasitaiko itin karšta ir oro temperatūra pakyla virš 25 laipsnių – dirvoje bulvės sustoja augti, o tai nulemia ir kuklesnį derlių. Optimalus oras bulvėms – ne per karšta, su saikingu lietumi. Tuomet derliaus galima tikėtis gausesnio.
Ūkininkas mato ir šaltos žiemos pranašumų, nes dėl minusinės temperatūros sušąla žemėje gyvenantys kenkėjai vabalai ir parazitai. „Didelis sniego kiekis dirvai taip pat pasitarnauja į naudą, nes suteikia daug drėgmės. Pastaraisiais metais drėgmės lygis dirvoje buvo labai nukritęs, o tai irgi tam tikras iššūkis“, – sako K. Macijauskas.
Populiariausios lietuviškos daržovės
Ūkininkas juokauja, kad bulvė – geriausiai atspindi Lietuvos klimatinę zoną ir yra tikra, lietuviška daržovė: „Sniegas ar šaltis visai nebaisus bulvėms. Ir po šaltesnių žiemų turėdavome puikų derlių. Tikrasis klimato iššūkis – jei būna žvarbesnis, šaltesnis ir drėgnesnis pavasaris. Vis dėlto norint užauginti gerą bulvių derlių, svarbu atkreipti dėmesį į kelis veiksnius. Svarbu suderinti tinkamą žemę, gerą orą, drėgmės ir šilumos balansą. Taip pat – svarbi bulvių veislė. Vienos derlingesnės, kitos – skanesnės, trečios – vizualiai gražesnės. Visgi, tai lietuviškiausia daržovė, kuri lengvai ir palankiai pas mus auga“, – sako ūkininkas.
„Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad bulvės yra perkamiausios daržovės.
„Mūsų tinklo pirkėjų meilė bulvėms nesikeičia. Jos daržovių kategorijoje yra numeris vienas. Ši tendencija nekinta jau daugybę metų, ir panašu, kad greitai nekis, tuo mes išsiskiriame visoje Europoje“, – sako V. Budrienė.