Tyrimas atskleidė: daugiau nei pusė šalies gyventojų Kalėdoms patiekalus gamina patys

2017-12-11

Prekybininkai pažymi, kad daugelyje šeimų Lietuvoje patiems ruošti maistą šventėms yra tapę tradicija, tačiau vis dažniau perkami ir jau paruošti gaminiai, kurie tampa išsigelbėjimu turintiems mažiau laiko ar norintiems papildyti šventinį stalą įvairesniais patiekalais.

Atliktos apklausos duomenimis, dažniausiai jau pagamintus lietuviai perka konditerijos gaminius – tortus, pyragus, vyniotinius ir pyragaičius. Daugiau nei trečdalis (34 proc.) lietuvių jų nesiryžta, nemoka ar neturi laiko pasigaminti patys. 18 proc. šalies gyventojų švenčių stalui perka paruoštus mėsos gaminius – įdarytą paukštieną, žuvį, mėsos vyniotinius, šaltieną, o daugiau nei dešimtadalis (11 proc.) tokiu būdu švenčių stalą papildo parduotuvėse pagamintomis mišrainėmis ar silkių patiekalais.

„Dažna šeimininkė turi savus, dažnai netgi iš kartos į kartą perduodamus įvairių šventinių patiekalų receptus, todėl nelaužo tradicijos ir daugelį švenčių stalo skanėstų gamina namuose. Tam paprastai ruošiamasi iš anksto – sudaromas sąrašas reikalingų produktų, planuojami didesni apsipirkimai parduotuvėse“, – sako prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė B. Čaikauskaitė.

Vis tik, anot prekybos tinklo atstovės, šventėms vis labiau artėjant išauga ir jau paruoštų gaminių pardavimai. B. Čaikauskaitės teigimu, tai lemia, jog daugelis Kalėdų laikotarpiu turi įvairiausių šventinių reikalų ir rūpesčių, todėl ne visus norimus patiekalus spėja ar turi galimybes pasigaminti namuose patys.

Prekybos tinklo „Iki“ atstovė sako, kad ypač paklausūs tam tikri paruošti gaminiai tampa prieš pat šventes. Tai pasakytina visų pirma apie konditeriją, tačiau taip ir apie mėsos ar žuvies gaminius, salotas ir mišraines.

„Bendra tendencija yra tokia, kad lietuviai ant savo švenčių stalo apskritai nori įvairesnio maisto, todėl vis dažniau šalia tradicijų laikymosi nebijo ir paeksperimentuoti, naujai interpretuoti įprastus patiekalus. Dėl to galimybė įsigyti jau paruoštus gaminius daugeliui yra patogi, nes leidžia paruošti gausesnį švenčių stalą, net ir paskutinę minutę papildyti jį mėgiamais gaminiais. Stengiamės pirkėjams sudaryti tokią galimybę“, – sako B. Čaikauskaitė.

Įdomu, kad labiausiai visus šventinius patiekalus namuose pasigaminti patys yra linkę Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio gyventojai. Net 68 proc. jų atskleidė nusiperkantys visus reikalingus produktus ir iš jų pasigaminantys maistą šventėms. Taip elgiasi ir 54 proc. kaimo, 51 proc. Vilniaus bei 46 proc. likusių miestų gyventojų.

Be to, apklausos duomenimis, vyresni gyventojai labiau nei jaunimas yra linkę maistą šventėms gamintis patys. Tik 44 proc. 18-29 metų amžiaus lietuvių visus šventinius patiekalus pasigamina namuose. Palyginimui, tai daro pusė 30-39 metų amžiaus lietuvių ir 54 proc. 40-49 metų amžiaus tautiečių. Ši dalis dar didesnė tarp 50-59 (55 proc.) ir 60-69 (63 proc.) metų amžiaus lietuvių. Taip elgiasi ir 60 proc. vyriausių (70-74 metų amžiaus) Lietuvos gyventojų.

Visuomenės nuomonės apklausą prekybos tinklo „Iki“ užsakymu šių metų lapkričio mėnesį atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“. Tyrimo metu apklausta 1000 visos Lietuvos gyventojų, kurių amžius nuo 18 iki 74 metų.