Tampame vis reiklesni saldumynams: ieškome išskirtinio skonio ir sveikesnės sudėties
Pastaraisiais metais smarkiai populiarėjant sveikos gyvensenos idėjoms, keičiasi ir žmonių mitybos įpročiai. Į savo kasdienį meniu vis dažniau stengiamės įtraukti natūralių produktų, išbandome naujas mitybos praktikas ir kaip niekada anksčiau rūpinamės savo sveikata – renkamės gaminius be cukraus, glitimo ar laktozės.
Nors sveikesnis, tačiau kartu ir išrankesnis vartotojų požiūris gali atrodyti kaip nemenkas iššūkis konditeriams, tačiau prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič teigimu, svarbiausia – gebėjimas prisitaikyti prie pirkėjų poreikių.
„Pastebime, jog sveikos mitybos vėjai neaplenkė ir Lietuvos. Pirkėjai aktyviai domisi maisto naujovėmis, jų nebedomina gausiai dekoruoti ir kaloringi tortai bei pyragaičiai. Žmonės ieško įdomesnių formų, tačiau natūralių ir sveikesnių konditerijos gaminių. Dėl to nuolat sekame maisto tendencijas, kad pirkėjams galėtume pasiūlyti kuo daugiau sveikesnių, bet ne ką mažiau gardesnių alternatyvų“ – sako N. Juchnevič.
Mėgautis galima visiems
Įvairios mitybos praktikos ar alergijos diktuoja savotiškas taisykles – tai, kas galima visiems – negalima man. Tad norint gyventi sveikai, žmonėms neretai tenka atsisakyti vieno ar kito mėgstamo produkto, o kai kuriais atvejais ir konkrečiai – saldumynų. Tiesa, šiuolaikinės technologijos, platus produktų asortimentas leidžia konditeriams nesunkiai sukurti alternatyvas, kuriomis gali mėgautis visi.
N. Juchnevič sako, kad šiandien kepinių pasirinkimas yra kaip niekada platus, todėl neverta riboti savęs dėl pasirinktos mitybos.
„Konditerijos gaminiais tikrai gali lepintis kiekvienas, tereikia atrasti sau tinkamą produktą. Siekiame, kad kuo daugiau mūsų pirkėjų galėtų gardžiuotis saldumynais, todėl vis papildome išskirtinių konditerijos gaminių asortimentą. Šiuo metu turime dvi naujoves – veganiška šokoladinė tartaletė su kokosų tyre ir juodaisiais serbentais bei medaus tortas su šaltalankių želė be laktozės.“ – pasirinkimus vardija moteris.
Natūrali konditerija – tai nauja juoda
Sveiki kepiniai šiandien jau nebe mada, o sėkmingai įsitvirtinusi norma. Natūralių konditerijos gaminių receptai skinasi kelią į cukruotus populiariausių maisto žurnalų ir knygų puslapius, jais vis dažniau dalinasi ir kulinarijos madų šaukliais vadinami maisto tinklaraštininkai. Nuo jų neatsilieka ir savo lentynose gardžius konditerijos šedevrus patiekiančios parduotuvės.
„Pirkėjai didelę reikšmę teikia gaminių šviežumui, vis dažniau renkasi skanėstus be pridėtinio cukraus ir dirbtinių saldiklių. Tad norėdami užtikrinti aukščiausią kokybę, į savo receptus stengiamės įtraukti kuo daugiau natūralių ingredientų. Kepiniams naudojame tik šviežią grietinėlę ir grietinę, o saldumą gaminiuose išgauname naudodami natūralius gamtos sukurtus saldiklius – medų, įvairių vaisių ir uogų tyres. Taip gimė ir viena iš „Pagaminta IKI“ naujovių – tartaletė su bananų tyre, pagaminta nenaudojant pridėtinių cukrų“ – pasakoja kepyklų tinklo vadovė.
Nostalgija mamos kepiniams
Kaip pastebi N. Juchnevič, pirkėjai natūralumo ieško ne tik gaminių sudėtyje, bet ir skonyje. Vadovės teigimu, žmonės iš parduotuvės nori parsinešti tokį pyragą, kurio skonis primintų namus ir rankų darbą.
„Tikriausiai kiekvienam konditeriui frazė „skonis, kaip pagaminto namie“ yra didžiausias komplimentas. Pirkėjai yra pasiilgę paprastų ir natūralių gomuriui skonių, jie ieško tokių gaminių, kurie primintų mamos ar močiutės kadaise keptus sausainius ar pyragaičius. Jausdami šį poreikį, savo kepinių biskvitus kepame kaip namie – iš miltų, kiaušinių ir cukraus, pagardindami tikru šokoladu, natūraliu medumi arba maltais migdolais – kad kiekvienas pyragas sukurtų dalelę namų jaukumo“ – sako N. Juchnevič.