Šviežumas, kokybė ir įvairios nuolaidos – kaip „Iki“ pelnė žuvies gerbėjų simpatijas visoje Lietuvoje

Sultinga lašiša, gardžiai paruoštos krevetės ar ant grotelių pačirškinta šamo filė vis dažniau puikuojasi ant lietuvių stalų. Valgyti daugiau tokių produktų – vienas paprasčiausių būdų maitintis sveikiau be drastiškų mitybos pokyčių ir neapsunkinant kišenės. Todėl „Iki“ net kelis kartus per savaitę ledo vitrinas pildo gausiu šviežutėlės žuvies, jūros gėrybių asortimentu už geras kainas. O tarp pirkėjų jau įsigali ir posakis „trečiadienis – žuvadienis“, mat didžiausias papildymas į „Iki“ parduotuves atkeliauja būtent tądien.
Lietuviams ir „Iki“ tinklui prioritetas – šviežumas
Lietuva toli gražu nėra ta šalis, kuri suvalgo daugiausiai žuvies ir jūros gėrybių, tačiau naujausia Eurobarometro apklausa apie žuvį parodė – tikrai garsėjame aukšta kartele kokybei. Paklausti, kurie aspektai yra svarbiausi perkant šviežią žuvį, lietuviai dažniausiai tarp visų apklaustųjų minėjo produkto išvaizdą ir šviežumą (Lietuvoje šį variantą pasirinko 76 proc., ES vidurkis – 52 proc.).
„Tokie rezultatai iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti netikėti, bet mes seniai žinome – mus su „Iki“ tinklo pirkėjais vienija labai aukšti reikalavimai kokybei ir šviežumui. Todėl ledo vitrinas savo parduotuvėse pildome net kelias kartus per savaitę, kad žuvis ir jūros gėrybės visuomet būtų šviežios, pirkėjai galėtų rinktis iš gausaus asortimento. O didžiausias papildymas atkeliauja trečiadieniais, tad vis daugiau pirkėjų pamėgę jau tą dieną apsirūpinti žuvimi. Šviežumas ir kokybė pirkėjams užtikrinami visomis dienomis, bet savaitės viduryje pasirinkimas plačiausias – žuvis vis populiarėja, tad ilgai ant ledo ji neužsiguli“, – sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Šviežumu rūpinamasi ir kalbant apie rūkytą žuvį. Net keliose dešimtyse „Iki“ parduotuvių yra rūkyklos, kuriose darbuotojai patys rūko žuvį, pavyzdžiui, skumbrę, ešerį.
Nuolaidos „Iki“ lentynose – paskata dažniau mėgautis žuvimi
Antras pagal svarbą kriterijus, pagal kurį lietuviai renkasi žuvį ar jūros gėrybes – kaina, rodo apklausa. Tai žengia koja kojon su „Iki“ siekiu – siūlyti klientams ne tik platų šviežių ir kokybiškų produktų pasirinkimą, bet ir gausias nuolaidas.
„Garsėjame didelėmis ir plačiomis nuolaidomis, kurios neršia ir šviežios žuvies skyriuje. Kas savaitę savo lojaliems pirkėjams siūlome vis naujas akcijas, kad jie sutaupydami galėtų ragauti visą plačią žuvies ir jūros gėrybių įvairovę. Pavyzdžiui, šią savaitę paskelbėme 30 proc. nuolaidą* ledo vitrinoje siūlomoms lašišoms ir jų gaminiams. Pabodo lašiša? Tuomet pigiau įsigykite jūrinės lydekos, madingosios tilapijos ar vaivorykštinį upėtakį, krevečių. Mums svarbu, kad pirkėjai galėtų rasti puikios kokybės prekes už kuo geresnę ir turėtų pasirinkimą tarp skirtingos kainos žuvų“, – pažymi „Iki“ atstovė.
Visas šviežias karpis „Iki“ lentynose – lietuviškas
Eurobarometro apklausa patvirtinto ir tai, kad lietuviams labai rūpi produktų kilmė – 1 iš 4 apklaustųjų pažymėjo šį variantą. „Iki“ yra pasirinkęs pirmenybę teikti šviežiems lietuviškiems produktams, nes tai leidžia pasirūpinti aukščiausiu mėsos šviežumu, kontrole ir kokybe.
„Net 95 proc. šviežios mėsos „Iki“ parduotuvėse – lietuviška. Žuvies skyriuje dėl objektyvių gamtinių priežasčių tokio rodiklio pasiekti neįmanoma, norint užtikrinti produkcijos įvairovę. Tačiau viena populiariausių žuvies rūšių – karpis – „Iki“ yra tik lietuviškas. Bendradarbiaujant su vietos augintojais, jie pristatomi švieži skrosti ir per trumpiausią įmanomą laiką pasiekia pirkėjus“, – pasakoja G. Kitovė.
Pirkėjai mėgaujasi patogumu – ši kategorija populiarėja žaibiškai
Šalia šviežumo, kokybės ir geros kainos, vartotojai vis labiau vertina ir patogumą bei laiko taupymą. Tai, pasak G. Kitovės, lemia ir labai ryškiai augantį jau sufasuotos šviežios žuvies populiarumą.
„Apskritai ši tendencija labai ryški – pirkėjai nori taupyti ne tik pinigus, bet ir laiką, vietą šaldytuve. Todėl kuo toliau, tuo labiau gyventojai atranda savitarnos šaldytuvuose siūlomos šviežios žuvies privalumus. Tokia žuvis jau patogiai supakuota, šaldytuve gali išstovėti ilgiau, ją taip pat paprasčiau transportuoti. O šią savaitę įvairiai fasuotai šviežiai žuvų filė ir pjausniams taikoma 20 proc. nuolaida*. Populiariausia žuvis ir savitarnoje išlieka lašiša, po to seka šamas, jūros lydeka, pirkėjams patinka ir ešerys, karpių kepsneliai“, – atskleidžia „Iki“ komunikacijos vadovė.
Lengvai paruošiama labai skani lašiša arba karpis – skubantiems
Iškalbinga apklausoje ir tai, kad lietuviams renkantis žuvį ne ką mažiau rūpi ir tai, kaip lengvai ir greitai ją galima paruošti. Pasak „Iki“ kulinarijos šefės Elvyros Semaškos, žuvis – puikus pasirinkimas skubantiems, nes jos filė ar kepsnius paruošti gali pakakti 10-15 minučių, o net ir visa žuvis iškepama labai paprastai ir be didelių pastangų. Ji dalijasi dviem tai įrodančiais receptais.
Lašišai su žolelėmis reikės: 4 vnt. lašišų filė gabaliukų, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 vnt. citrinos, 1 šaukštelio druskos, ½ šaukštelio pipirų, ½ kambario temperatūros sviesto, 2 šaukštelių malto česnako, 1 šaukšto šviežių smulkintų petražolių.
Gaminame: Lašišų filė sudėkite į didelę lėkštę ir užspauskite citrinos sulčių, pagardinkite druska ir pipirais, prieskonius gerai įtrinkite iš abiejų pusių. Leiskite lašišai marinuotis bent pusvalandį. Įkaitinkite kepsninę ir jos groteles ištepkite alyvuogių aliejumi, kad lašiša kepdama nepriliptų. Prieš kepant lašišą, aptepkite ją alyvuogių aliejumi ir uždėkite ant grotelių. Kepkite apie 14-20 minučių. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite sviestą, maltą česnaką, smulkintas petražoles, jei norisi pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Iškepusią lašišą įdėkite į lėkštę ir patepkite padažu. Mėgaukitės su rudaisiais ryžiais, brokoliais, smidrais ar kitomis mėgstamomis šviežio derliaus daržovėmis.
Šamui medaus padaže reikės: 4 vnt. šamų filė gabalėlių, ½ puodelio išlydyto sviesto, ½ Cajun prieskonių mišinio, 2 šaukštų paprikos miltelių, 1 šaukšto česnakų miltelių, 1 šaukšto čiobrelių, 1 šaukšto susmulkintų raudonėlių, 1 šaukštelio druskos, ¾ kajeno pipirų miltelių.
Glazūrai reikės: ½ puodelio medaus, 3 šaukštų rudojo cukraus, 1½ šaukšto citrinų sulčių, 2 šaukštelių malto česnako.
Gaminame:
Dubenėlyje sumaišykite Cajun prieskonių mišinį, paprikos, česnakų miltelius, čiobrelius, raudonėlius, druską ir pipirus. Į kitą dubenį įpilkite medaus, rudojo cukraus, citrinų sulčių ir malto česnako, viską gerai išmaišykite. Paruoškite dar vieną negilų indą ir į jį sudėkite ištirpintą sviestą. Šamų filė panardinkite į ištirpintą sviestą, o tada pamerkite į su prieskoniais sumaišytą indą ir dėkite ant jau įkaitintos kepsninės. Kiekvieną pusę kepkite apie 6 minutes. Kai žuvis iškeps, perkelkite į lėkštę ir apliekite glajumi. Patiekite su šviežiomis arba ant grilio keptomis daržovėmis. Skanaus!
G. Kitovė primena, kad geriausiais „Iki“ pasiūlymais pasinaudoti paprasta – naudingos akcijos, įvairios nuolaidos ir ypatingi pasiūlymai skelbiami leidiniuose „Iki“ parduotuvėse, interneto puslapyje www.iki.lt ir mobiliojoje programėlėje. Joje pirkėjai ras ir asmeninių pasiūlymų bei dalyvaudami lojalumo programoje rinks taškus, kuriuos galės išmainyti į vertingus prizus ar nuolaidas.
*nuolaida galioja su IKI programėle arba lojalumo kortele.