Sveikesnė mityba šaltuoju metu neišleidžiant daug – ką mano ekspertai?

2018-11-07

Geresnė alternatyva – grūdai ir šakniavaisiai

Mitybos poveikio sveikatai tyrėja ir virtuvės šefė Aida Matulevičiūtė sako, kad niūrūs ir šaltesni orai už lango neturėtų tapti priežastimi rinktis nesveiką maistą. Priešingai – sveikatai palankus maistas, anot jos, padeda šaltuoju ir tamsiuoju metų laiku jaustis gerai ir nepritrūkti gyvybingumo.

„Be abejo, žiemą ir rudenį organizmui reikia daugiau energijos, todėl dažnai atsiranda sotesnio ar sunkesnio maisto poreikis. Tikrai nereikėtų tokio maisto visai atsisakyti, tačiau jį derėtų stengtis ruošti kuo sveikiau. Manau, kad dažnai žiemą žmonės maitintis sveikiau sutrukdo tiesiog fantazijos trūkumas. Dėl to neretai būna valgomi, pavyzdžiui, vien tik bulvių patiekalai“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.

Mitybos poveikio sveikatai tyrėja, norintiems ir žiemos metu maitintis sveikai, pataria daugiau patiekalų gaminti ne keptuvėje, bet orkaitėje, o prieskonius ir aliejų naudoti ne kepimo metu, bet po jo. Be to, A. Matulevičiūtė rekomenduoja rinktis daugiau sezoninių gėrybių – šakninių daržovių, ir gumbavaisių.

„Kaliaropės, burokėliai, pastarnokai, griežčiai, kopūstai, morkos, svogūnai – šaltuoju metų laiku gali tapti tikru išsigelbėjimu siekiantiems racione nepritrūkti daržovių. Be to, norint padidinti patiekalų maistinę vertę visuomet verta rinktis sveikatai palankesnes grūdines kultūras – paprastus baltuosius ryžius keisti rudaisiais, perlinėmis kruopomis, lęšiais, o manų kruopas – pilno grūdo kuskusu, bulguru ar kitomis pilno grūdo kultūromis. Tą daryti verta visais metų laikais“, – sako A. Matulevičiūtė.

Daržovių paklausa nemažėja

Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, kad net ir šaltuoju metų laiku pirkėjai daržovių skyrių parduotuvėse neaplenkia, o pačius pirkinius planuoja dar atidžiau.

„Pastebime, kad lietuviai stengiasi prisitaikyti prie šaltojo sezono ir perka daugiau jam būdingų daržovių – bulvių, svogūnų, morkų ir kopūstų. Vis tik paklausios išlieka ir vasariškos daržovės, tokios kaip pomidorai ir agurkai, kurių parduotuvėse galima įsigyti ištisus metus. Matome, kad vaisius ir daržoves į savo prekių krepšelius žmonės tikrai gausiai deda ir vėlyvą rudenį, ir žiemą. Tam, kad savo apsipirkimus šaltuoju metų laiku gyventojai galėtų planuoti dar paprasčiau ir produktus pagal savo poreikius susidėliotų lengviau, netgi sudarėme specialius rekomenduojamų prekių krepšelius pagal skirtingus poreikius“, – sako B. Čaikauskaitė.

B. Čaikauskaitės teigimu, remdamiesi šiais rekomenduojamais prekių krepšeliais, gyventojai jų poreikius atitinkančias prekes gali įsigyti išleisdami mažiau ir sutaupydami pinigų. Vienas iš šių tokių prekių krepšelių – „Sveikutis“, yra skirtas būtent ieškantiems sveikesnių produktų. Krepšelio pagrindą sudaro persimonai, citrinos, baltieji greipfrutai, kriaušės, ananasai, obuoliai, avokadai, brokoliai, agurkai bei svogūnai, o krepšelio kaina siekia 9,52 euro.

Šaltuoju metu praverčiančios daržovės ir vaisiai

A. Matulevičiūtė taip pat yra linkusi išsklaidyti mitą, kad norint maitintis sveikai reikia išleisti daug pinigų.

„Apsipirkdama parduotuvėse pati visuomet stengiuosi rinktis tuos sveikatai palankius produktus, kurie tuo metu yra pigesni. Svarbiausia yra lankstumas ir neprisirišimas prie konkrečių produktų. Juk visuomet galima atrasti pigesnių alternatyvų bei improvizuoti. Manau, kad biudžetas sveikam maistui tikrai neturi būti didelis. Be to, pirkinius reikėtų susiplanuoti taip, kad produktai nesugestų ir jų nereikėtų išmesti. Dažniausiai pinigai iššvaistomi būtent dėl šios priežasties“, – sako A. Matulevičiūtė.

Mitybos poveikio sveikatai tyrėja taip pat pateikia savo poziciją apie prekybos tinklo „Iki“ „Sveikučio“ krepšelyje esančius vaisius ir daržoves, kuriais savo racioną verta papildyti šaltuoju metų laiku:

Svogūnai – naudinga, priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių turinti daržovė, galinti suteikti ryškesnio skonio beveik kiekvienam patiekalui. Svogūnus A. Matulevičiūtė rekomenduoja kepinti ne aliejuje, o vandenyje arba marinuoti, virti ir naudoti neapdorotus.

Persimonai – puikus pasirinkimas norint saldesnio užkandžio. A. Matulevičiūtė pataria persimonus džiovinti, prieš tai nulupus odelę ir juos naudoti košėse ar duoti vaikams vietoj saldainių.

Citrinos ir greipfrutai – gali padėti papildyti vitaminų atsargas, tačiau šiuos vaisius reikėtų vartoti su saiku ir stebėti, ar nuo jų neberia odos. Gaminant maistą citrinas A. Matulevičiūtė pataria naudoti su žievelėmis, prieš tai jas gerai nuplovus.

Obuoliai ir kriaušės – itin geras užkandis, kuriuo galima numalšinti alkį ir suteikti organizmui energijos. Juos kaip užkandį A. Matulevičiūtė rekomenduoja rinktis vietoje įvairių bandelių ir šokoladinių batonėlių.

Ananasai – puikiai tinka salotoms, troškiniams, mėsos patiekalams pagardinti. A. Matulevičiūtė pataria vartoti gerai sunokusius ananasus. Nusipirktus vaisius galima šiek tiek panokinti laikant sausai kambario temperatūroje.

Brokoliai – itin vertinga daržovė, turinti gausybę maistinių medžiagų. Mitybos poveikio sveikatai tyrėjos teigimu, šiek tiek apvirtus brokolius galima kaip užkandį naudoti su įvairiais padažais, humusu, alyvuogių aliejumi.