Rudens meniu: ką gaminti, kad užderėjusių gėrybių netektų išmesti?
Obuoliai – ne tik pyragams
V. Juodkazienė įsitikinusi, jog obuoliai – vieni populiariausių bei universaliausių lietuviškų sodo vaisų. Jais mėgautis galima ištisus metus, tačiau būtent rudenį, anot maisto ekspertės, jų derlius būna gausiausias.
„Rudenį dažna šeimininkė griebiasi už galvos nežinodama, ką daryti su gausiu obuolių derliumi. Raudoni, žali, geltoni – vien jų spalvų pasirinkimas mūsų parduotuvių lentynose yra didžiulis, o ką jau kalbėti apie veislių rūšis. Obuolių pritaikymas kulinarijoje toks platus, kad, matyt, sunkiai sektųsi sugalvoti, ko iš jų pagaminti negalima. Obuoliai gali būti valgomi žali, kepami, verdami, konservuojami ar džiovinami. Visgi rudenį geriausia iš jų gaminti įvairius pagardus žiemai, konservuoti ir kepti kvapnius pyragus jaukiems vakarams“, – sako V. Juodkazienė.
Gamybos procese obuoliai dažniausiai yra nulupami, o jų žievelė – išmetama, tačiau V. Juodkazienės teigimu, tai nėra gera praktika. Anot maisto ekspertės, obuolių žievelė gali pasitarnauti daugybėje kitų patiekalų, pavyzdžiui, gaminant tirštąjį kokteilį.
„Obuolių žievelėse yra daug skaidulų, todėl labai nerekomenduočiau jų išmesti, jei kepate pyragą ar gaminate kitą patiekalą. Vienas iš geriausių būdų panaudoti obuolių žieveles – jas dėti į tirštuosius kokteilius. Užšaldykite žieveles mažomis porcijomis ir kas kartą gamindami kokteilį, įmeskite jį į kokteilių trintuvą. Taip pat jas panaudoti galite kartu su košėmis – jos puikiai paskanins avižinių dribsnių košę“, – pataria maisto ekspertė.
Nuo paprastos mišrainės iki gurmaniško pagardo
V. Juodkazienė pastebi, kad ne tik obuoliai, bet ir kiti vaisiai bei daržovės gali būti puikiai panaudojami rudens meniu.
„Kopūstai, bulvės, morkos – taip pat dažnai rudenį sutinkamos daržovės, kurios yra ypač perkamos ir mėgstamos mūsų pirkėjų. Iš jų, kaip ir iš obuolių, galima pasigaminti daugybę patiekalų, tereikia įjungti fantaziją ir leisti sau šiek tiek paeksperimentuoti. Įprasta žiemai gaminti įvairias daržovių mišraines ir salotas, kurias paskui galima derinti su mėsos patiekalais, tačiau taip pat galima pasigaminti ir ką nors originaliau, pavyzdžiui, lietuviams dar mažai girdėtą kišą – pikantišką prancūzišką patiekalą, kurį įprastai sudaro pyrago pluta, dažniausiai įdaryta kiaušiniais, pienu, sūriu ir daržovėmis. Tiesa, niekuomet nereikėtų bijoti eksperimentuoti, keisti receptūrą pagal savo skonį ir taip atrasti savo patiekalo versiją“, – atskleidžia IKI maisto ekspertė ir siūlo išbandyti rudeniškus receptus.
Daržovių ir sūrio kišas be tešlos
Reikės:
- 2 skiltelių česnako;
- 200 g špinatų;
- 6 vnt. kiaušinių;
- 150 ml. pieno;
- 150 ml. grietinėlės;
- 200 g. tarkuoto fermentinio sūrio;
- 50 g. tarkuoto kietojo sūrio;
- 1 cukinijos;
- 100 g. feta sūrio;
- druskos ir pipirų (pagal skonį).
Gaminimas:
Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, įtarkuokite česnaką ir jį šiek tiek apkepinkite. Tuomet suberkite špinatus ir dar šiek tiek pakepinkite. Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius, pieną, grietinėlę, druską ir pipirus. Į kiaušinių masę sudėkite apkepintus špinatus su česnakais, pusę kiekio fermentinio ir kietojo sūrio. Viską gerai išmaišykite. Tuomet ištepkite kepimo skardą sviestu ir į ją supilkite kiaušinių masę. Ant viršaus išdėliokite plonai pjaustytus cukinijos griežinėlius ir užtrupinkite fetos sūrį. Viską šiek tiek prispauskite ir tuomet pabarstykite likusia puse fermentinio sūrio. Kišą kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Išėmus iš orkaitės, kišui leiskite atvėsti ir šiek tiek pastovėti.
Pikantiškas pomidorų džemas žiemai
Reikės:
- 1,5 kg pomidorų;
- 500 g cukraus;
- 6 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono
- 1 arbat. džiovintų bazilikų;
- 1 arbat. šaukšt. šviežiai tarkuoto imbiero;
- ½ arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių;
- druskos ir pipirų (pagal skonį).
Gaminimas:
Pomidorus nuplikykite karštu vandeniu ir nulupkite jų odelę. Tuomet išimkite kietus viduriukus ir pomidorus susmulkinkite. Susmulkintus pomidorus ir likusius ingredientus sudėkite į puodą ir virkite ant didesnės ugnies iki kol pradės burbuliuoti. Tuomet sumažinkite ugnį ir vis pamaišydami virkite apie valandą iki kol sutirštės. Paruoštą džemą supilkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite karštu vandeniu nuplikytais dangteliais. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn, šiltai apklokite ir palikite visiškai atvėsti. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Cukinijų mišrainė su ananasais
Reikės:
- 2 kg cukinijų;
- 500 g morkų;
- 500 g saldžiųjų paprikų;
- 500 ml konservuotų ananasų;
- 0,5 l pomidorų padažo;
- 150 ml aliejaus;
- 150 ml acto;
- 100 g cukraus;
- druskos (pagal skonį).
Gaminimas:
Nulupkite cukinijų žievelę. Jei ji nėra stora – galite jos ir nelupti. Tuomet cukinijas ir paprikas supjaustykite kubeliais, o morkas sutarkuokite stambia tarka. Daržoves sudėkite į puodą, užpilkite cukrumi, druska ir aliejumi, suverskite konservuotus ananasus su visu skysčiu. Viską užvirinkite ir ant nedidelės ugnies pavirkite apie pusvalandį. Tuomet sudėkite pomidorų padažą, supilkite actą ir virkite dar apie 15 min. Karštą mišrainę supilstykite į sterilius stiklainius, sandariai užsukite, apverskite ir palikite atvėsti.
Obuolių čatnis žiemai
Reikės:
- 600 g obuolių;
- 400 g rudojo cukraus;
- 300 ml obuolių acto;
- 300 g razinų;
- 3 vnt. mėlynųjų svogūnų;
- 2 valg. šaukšt. cinamono;
- 2 vnt. lauro lapų;
- druskos ir pipirų (pagal skonį).
Gaminimas:
Į puodą suberkite nuluptus ir kubeliais supjaustytus obuolius, kubeliais supjaustytus svogūnus, nuplautas razinas, cukrų, lauro lapus, pipirus ir maltą cinamoną. Galiausiai pilkite obuolių actą. Viską išmaišykite ir virkite apie pusvalandį ant silpnos ugnies vis pamaišydami, kol padažas sutirštės. Paragaukite, ar patinka skonis ir ar netrūksta rūgštelės. Jeigu norite kažko daugiau – pridėkite savo nuožiūra. Baigdami virti pridėkite lauro lapus ir pipiro grūdelius. Gautą pagardą supilstykite į iškaitintus stiklainius ir užsukite karštu vandeniu nuplikytais dangteliais. Apverskite stiklainius dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.
Morkų marmeladas su imbieru
Reikės:
- 1 kg morkų;
- 800 g cukraus;
- 500 g rūgščių obuolių;
- 2 vnt. citrinų;
- 2 vnt. apelsinų;
- 50 g imbiero šaknies.
Gaminimas:
Nuvalytas morkas ir obuolius smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite. Imbiero šaknį nulupkite ir smulkiai sukapokite. Išspauskite citrinų ir apelsinų sultis, o jų žieveles sutarkuokite. Visus paruoštus ingredientus sumaišykite, suberkite cukrų ir virkite tol, kol sutirštės. Tada paruoštą marmeladą sukrėskite į švarius ir iškaitinus stiklainius ir palikite pastovėti.
Skanaus!