„Romanesco“ žiediniai kopūstai: ne tik gražūs, bet ir naudingi
Pavasarį neretai pasitinkame nusilpę po ilgos ir šaltos žiemos, tačiau energiją galima atgauti mitybą praturtinus įvairiomis daržovėmis ir vaisiais. Ypač naudingos yra žalios spalvos daržovės, pavyzdžiui, supermaistu vadinami brokoliai ar jų pusbroliai „Romanesco“ žiediniai kopūstai. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad šie kopūstai – ne tik gražūs, bet ir naudingi sveikatai, nes juose yra gausu įvairiausių mineralinių medžiagų.
„Po šaltojo sezono gyventojai nori atgauti energiją ir valgiaraštį papildyti vitaminais, tad įvairios daržovės tampa neatsiejama raciono dalimi. Pastebime, kad mūsų vartotojai vis labiau siekia pažinti įvairiausių daržovių pasaulį, atranda ir mėgaujasi naujomis rūšimis. Mes, savo ruožtu, esame parengę plačią ne tik tradicinių, bet ir mažiau įprastų daržovių pasiūlą, o „Romanesco“ žiediniai kopūstai sulaukia vis daugiau dėmesio“, – sako V. Juodkazienė.
Maisto ekspertė pasakoja, kad „Romanesco“ kopūstai, palyginus su tradiciniais žiediniais kopūstais, yra minkštesnės tekstūros, išsiskiria subtiliu riešutus primenančiu skoniu ir dekoratyvinius augalus primenančia išvaizda – jų žiedyną sudaro tipine fraktalo forma išsišakoję žiedkočiai. Šie kopūstai puikiai dera su česnakais ar aitriaisiais pipirais.
Kaip ir brokolius ar kalafiorus, „Romanesco“ žiedinius kopūstus galima valgyti žalius, virtus garuose ar marinuotus, tačiau ypatingai skanūs jie būna kepti. Juos ruošti galima tiek keptuvėje, tiek orkaitėje – aukštesnėje temperatūroje ruošiama daržovė tampa stebėtinai saldi. Kaip tik todėl „Romanesco“ yra puikus karių ir kitų aštrių patiekalų priedas.
Buvo auginami kaip gėlės
Dėl ypatingos savo išvaizdos „Romanesco“ maistui Italijoje pradėti vartoti XVI amžiuje, o iki tol, regis, šie kopūstai buvo dažniau auginami kaip gėlės.
Tiesa, anot maisto ekspertės, ši daržovė išsiskiria ne tik išvaizda, bet ir maistinėmis savybėmis: juose daug vitamino C, K, skaidulų ir mineralinių medžiagų. Šiuose kopūstuose gausu geležies, folio rūgšties kuri skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą organizme. Taip pat ir omega-3 riebalų rūgščių, antioksidantų ir daugelio kitų medžiagų. „Romanesco“ žiediniai kopūstai – lengvai virškinamos, nekaloringos daržovės, todėl juos mėgsta sveikos gyvensenos principais besivadovaujantys žmonės.
Norint išsaugoti kuo daugiau gerųjų daržovės savybių, vienas iš „Romanesco“ paruošimų būdų – kopūstą nuplikyti karštu vandeniu. Taip bus išsaugota ne tik ryškiai žalia spalva, bet ir skonis bei vitaminai. „Supjaustytus „Romanesco“ žiedinius kopūstus nuplikykite verdančiu vandeniu, o tada iškart pamerkite į šaltą vandenį. Taip paruošta daržovė puikiai tiks dėti į įvairiausias salotas“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Dar vienas „Romanesco“ paruošimo būdas – žiedinį kopūstą pakepti kartu su smulkintais česnakais, svogūnais, alyvuogių aliejumi ir druska bei pipirais. Tokiu būdu paruošta daržovė tiks ant sumuštinių ir skrebučių. Maisto ekspertė pabrėžia, kad ruošiant kopūstus svarbiausia jų nepervirti ar perkepti ir nepaversti į košę.
V. Juodkazienė sako, kad vienas iš populiariausių „Romanesco“ panaudojimų Italijoje – patiekimas su makaronais. Maisto ekspertė siūlo paprastai pagaminamą, tačiau nepaprastai skanų makaronų su „Romanesco“ žiediniais kopūstais receptą, bent trumpam nukelsiantį į Italiją.
Makaronai su „Romanesco“
Jums reikės:
Mėgstamų makaronų
„Romanesco“ žiedinio kopūsto
Aitriųjų pipirų
Kelių skiltelių česnako
Tarkuoto parmezano
Šlakelio alyvuogių aliejaus
Žiupsnelio druskos ir pipirų
Pagaminimas:
Pirmiausiai reikėtų aliejuje apkepti susmulkintus česnakus ir aitriuosius pipirus, į keptuvę sudėti supjaustytą „Romanesco“ žiedinį kopūstą. Viską pagardinti druska bei pipirais ir maišant kelias minutes pakepti. Tuomet reikėtų išvirti makaronus: juos sudėti į verdantį, pasūdytą ir šaukšteliu alyvuogių aliejaus paskanintą vandenį ir virti tiek, kiek yra nurodyta ant pakuotės. Galiausiai išvirtus makaronus sudėti į keptuvę, kurioje yra paruoštas žiedinis kopūstas. Viską sumaišyti ir gausiai apibarstyti tarkuotu parmezanu. Skanaus!