Ragaujame pavasarį: morkų pyragas su anakardžių kremu
Dabar pats tinkamiausias metas išbandyti šį receptą, kadangi visose IKI parduotuvėse galima rasti šviežutėlių pavasarinio derliaus morkų. Jos pyrago skoniui suteiks dar daugiau ryškumo, sodrumo, o dėl savo malonios tekstūros kiekvienas gabalėlis tiesiog ištirps burnoje.
Morkų pyragui reikės:
- 2 flax eggs (2 v.š. maltų linų sėmenų + 5 v.š. vandens) | Arba 2 kiaušinių;
- 4 v.š. skysto kokosų aliejaus;
- 6 v.š. klevų sirupo;
- 200 ml obuolių tyrės;
- 200 ml migdolų pieno | Tinka ir bet kuris kitas augalinis gėrimas;
- 2 vidutinio dydžio morkų;
- 1/2 a.š. druskos;
- 2 a.š. kepimo miltelių | GF versijai – GF kepimo miltelių;
- 1 a.š. cinamono;
- 1 stiklinės (250 ml) migdolų miltų;
- 1 stiklinės (250 ml) universalaus miltų mišinio be gliuteno;
- saujos graikinių riešutų.
Anakardžių kremui reikės:
- 1 stiklinės (250 ml) anakardžių;
- 100 ml riebaus kokosų pieno;
- 3 v.š. klevų sirupo;
- 3 v.š. skysto kokosų aliejaus;
- 2 v.š. citrinos sulčių.
Gaminimas:
Kremas pyragui nėra būtinas – jo skonis bus toks pat puikus, tačiau jei norite pyragą kilstelėti iki torto lygmens, tuomet pirmiausia imkitės ruošti kremą. Ir tikrai nepasigailėsite!
Anakardžių kremas:
Anakardžių riešutus užpilame šaltu vandeniu ir paliekame išmirkti per naktį. Išmirkusius riešutus praskalaujame, suberiame į maisto smulkintuvą kartu su visais kitais ingredientais. Viską sutriname iki vientisos masės. Geriausiai tam naudoti galingą kokteilinę, tačiau jei tokios neturite, puikiai šį darbą atliks maisto smulkintuvas su S formos antgaliu, o po to papildomai dar pertrinkite blenderiu.
Kad ir kuo trinsite, svarbiausia, jog neliktų jokių gumulėlių, masė būtų kuo tolygesnė ir švelnesnė.
Gautą kremą perkeliame į indą, uždengiame maistine plėvele ir palaikome šaldytuve kelias valandas – šaldytuve kremas sustings ir taps tvirtesnės tekstūros.
Pyragas:
Indelyje paruošiame flax eggs – sumaišome maltus linų sėmenis su vandeniu. Jei naudosite kiaušinius, juos išplakite.
Prie flax eggs / išplaktų kiaušinių pilame skystą kokosų aliejų, klevų sirupą ir obuolių tyrę. Viską gerai išmaišome. Supilame pieną ir darkart pamaišome.
Saldumą įsivertinkite pagal savo skonį, kadangi jis gali skirtis priklausomai nuo naudojamos obuolių tyrės. Jeigu renkatės nesaldintą tyrę, bet norite išgauti saldesnį pyrago skonį, papildomai įpilkite klevų sirupo.
Morką sutarkuojame ir suberiame prie skystų produktų, gerai išmaišome. Prie skystų produktų masės beriame druską, kepimo miltelius, cinamoną, abejus miltus ir viską gerai išmaišome.
Į tešlą beriame smulkintų graikiškų riešutų, išmaišome. Tešla turi būti gana tiršta.
Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi, pilame tešlą ir kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 50 minučių. Mediniu pagaliuku patikriname pyrago vidurį – ištraukus, pagaliukas turi likti sausas.
Palaukiame, kol pyragas visiškai atvės, ir tik tuomet tepame kremą. Ant viršaus taip pat galite užberti riešutų, uogų.
Kambario temperatūroje pyragas puikiai išsilaikys dvi dienas, o šaldytuve (jei tik pavyks nesuvalgyti visko iš pirmo karto) – keturias.
Skanaus!