Prisirpo pirmosios lietuviškos braškės – šiemet jų indelis kainuos pigiau
Ypač lauktos pirmosios lietuviško derliaus braškės jau atkeliavo į parduotuves. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, pirmųjų vietos ūkininkų užaugintų braškių pirkėjai laukia su dideliu nekantrumu. Kasmet jas lydi didelis pirkėjų entuziazmas, o šiemet susidomėjimą turėtų skatinti ir mažesnė pirmojo derliaus kaina.
„Parduotuvių lentynose pasirodančios pirmosios lietuviškos braškės tampa maloniu priminimu, kad oficiali šiltojo metų sezono pradžia jau visai netoli. Vos joms atkeliavus į parduotuves, pirkėjai skuba jų paragauti. Džiaugiamės, kad glaudžiai bendradarbiaudami su vietos ūkininkais jau gegužės pradžioje galime pasiūlyti išsiilgtų kokybiškų ir ką tik nuskabytų lietuviškų uogų“, – sako V. Budrienė.
Pašnekovė pažymi, kad Lietuvoje augintos braškės pirkėjams bus siūlomos 200 g indeliuose. Vieno jų kaina – 2,49 Eur. Pasak prekybos tinklo atstovės, šiemet pirmojo braškių derliaus indelis kainuoja 50 centų pigiau nei pernai.
Nyderlanduose išmoktas metodas atneša du derlius per metus
Ankstyvas braškių derlius – unikalios ir vienintelės tokios Lietuvoje auginimo technologijos rezultatas. Prekybos tinklui „Iki“ pirmąsias lietuviškas braškes užauginusios bendrovės „Anykščių daržovės“ vadovas Valdemaras Juška šiuo metodu susižavėjo Nyderlanduose.
„Esame pirmieji ir vis dar vieninteliai šalyje, kurie šiltnamyje braškes augina ypatingu būdu – jos sirpsta smulkintuose kokoso kevaluose, specialiuose loveliuose. Naudojant šį olandų agronomo mums perduotą technologiją, braškės pavasarį sunoksta anksčiau, o per metus sulaukiame net dviejų derlių“, – sako ūkininkas.
Braškių daigai kokosų kevaluose sodinami rugpjūčio pradžioje, o pirmuosius vaisius dovanoja spalį. Gruodžio pabaigoje nuskynus paskutines uogas, braškės „užmigdamos“, o po peržiemojimo pavasarį pažadinamos su atitinkama temperatūra.
Laukia neblogas sezonas
V. Juškos šiltnamių ūkyje auginamos olandiškos veislės braškės „Elsanta“. Pasak pašnekovo, jos jautresnės transportavimui, tačiau pasižymi puikiu saldžiu skoniu ir kokybe. Visas Anykščių rajone užaugintas derlius bus skirtas Lietuvai – pas pirkėjus uogos kasdien keliaus vos nuskintos.
„Jau atlikome antrą skynimą šį pavasarį ir galvojame, kad derlius bus neblogas. Jo dydį lemia orai – braškei reikia, kad būtų apie +8 laipsniai temperatūros naktį, o dieną apie +20. Jeigu naktys būna labai šiltos, o dienos ypač saulėtos – šiltnamis prikaista, ir tuomet uogos gali augti prasčiau. Šis pavasaris braškėms buvo visai sėkmingas, joms patiko temperatūra“, – pažymi bendrovės „Anykščių daržovės“ vadovas.
Neprastas derlius reiškia, kad braškėmis bus galima mėgautis ne tik gegužę – saldžios uogos pirkėjus džiugins ir birželio mėnesį.