Prekyboje pasirodė pirmieji lietuviški trumpavaisiai agurkai: augintojai pasakė, ko verčiau su jais dar nedaryti

2024-02-09
Prekyboje pasirodė pirmieji lietuviški trumpavaisiai agurkai: augintojai pasakė, ko verčiau su jais dar nedaryti

Už lango – vis dar žiemiški orai, bet parduotuvėse jau šeštadienį pasirodantys pirmieji lietuviški trumpavaisiai agurkai signalizuoja, kad pavasaris ne už kalnų. Augintojai atvirauja, kad naujo derliaus auginimas viduržiemį neapsieina be iššūkių, visgi pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šiemet ilgai lauktos gėrybės pirkėjus džiugins patrauklia kaina.

„Šiais laikais šviežių daržovių netrūksta ištisus metus, bet be abejonės – naujo lietuviško derliaus pirkėjai ypač laukia. Dėl to glaudžiai bendradarbiaujame su vietos augintojais, kad kasmet pačių šviežiausių gėrybių pasiūlytume vos joms užaugus. Trumpi ir traškūs lietuviški agurkai kasmet būna tikras hitas, tad jiems siekiame pasiūlyti ir patrauklią kainą. Didžiąsias tinklo parduotuves jie jau pasiekė ir šiemet kainuoja pigiau nei pirmieji trumpavaisiai mūsų šalyje užauginti agurkai pernai: šiemet jų kaina yra 6,99 Eur už kilogramą“, – sako V. Budrienė.

Užaugo per 4 savaites

Ne tik agurkus, bet ir pomidorus „Iki“ tinklui tiekiančios modernių šiltnamių komplekso įmonės UAB „Kietaviškių gausa“ valdybos pirmininkas Karolis Montvila pasakoja, kad viduržiemį užauginti šviežius trumpavaisius agurkus padeda išmaniosios technologijos. 

„Šią žiemą lietuviai skundžiasi, kad buvo labai mažai saulėtų dienų. Tuo tarpu agurkams šviesa yra gyvybiškai būtina, ir jos natūralios lietuvišką žiemą nepakanka. Savo šiltnamiuose pirmieji Lietuvoje pradėjome naudoti šviesos kultūrą. Tai yra, 17–19 valandų per parą naudojame dirbtinę šviesą iš specialių auginimo lempų. Išmani sistema pati skaičiuoja, kiek gaunama natūralios šviesos, ir jos trūkumą kompensuoja automatiškai įjungdama ir išjungdama lempas. Taip skatinama fotosintezė, ir pirmieji trumpavaisiai agurkai gali užaugti netgi viduržiemį“, – pasakoja bendrovės atstovas.

Vien dirbtinės šviesos nepakanka – šiltnamiuose veikia visa moderni kompiuterizuota mikroklimato palaikymo sistema, šilumą augančioms daržovėms užtikrina katilinės. Pasak K. Montvilos, agurkams reikia palaikyti bent 22 laipsnių temperatūrą, tad šią žiemą užslinkus didesniems šalčiams, teko skirti ir daugiau energijos šildymui.

„Užtikrinus geras sąlygas, agurkams nuo pasodinimo užaugti reikia maždaug 4 savaičių. Tai reiškia, kad dabar parduotuvėse jau pasirodę buvo pasodinti sausio viduryje. O šiemet tuose pačiuose šiltnamiuose skinsime dar 2 derlius – iš viso per metus jų galime užauginti net tris“, – sako „Kietaviškių gausa“ valdybos pirmininkas. 

Kol kas jis sako nedrįstantis prognozuoti, koks bus sezono derlius – didžioji jo dalis užauga pavasarį, su natūralia saulės šviesa. Jis tik patikina, kad nuo pirmųjų trumpavaisių agurkų pasirodymo produkcijos kiekis kas mėnesį augs geometrine progresija.

Nuskinti ryte dar tą pačią dieną pristatomi į parduotuves

K. Montvila pasakoja, kad šiltnamiuose Elektrėnų rajone auga kelių veislių agurkai – jos parinktos tokios, kad atitiktų lietuvių skonį.

„Lietuviai labai aiškiai žino, kokie agurkai jiems skaniausi, ir tai nesikeičia jau daug metų. Šaltuoju metų laiku dažniau renkasi ilgavaisius, o pavasarį ir vasarą pirmenybę labai stipriai teikia trumpavaisiams. Pas mus užauginti jie būna sodraus skonio, plonesnės žievelės nei atvežtiniai, traškūs. Šviežias derlius dar išsiskiria ir tuo, kad ant agurkų būna likę aštrūs spygliukai. 

Tuo tarpu iš užsienio atvežtos veislės turi storesnę žievelę, mažiau išraiškingą skonį, būna stambesni. Tai natūralu – jie tiesiog pritaikyti ilgoms kelionėms. Mes agurkus skiname ryte ir jau popiet jie atsiduria parduotuvėse. Dėl trumpos logistikos grandinės pirkėjai gali būti tikri, kad sulaukia pačių šviežiausių gėrybių“, – teigia šiltnamių komplekso įmonės atstovas.

Pirmieji trumpavaisiai – proga jau pradėti ir šaltibarščių sezoną

Pašnekovas atskleidžia, kad agurkų suvartojimo pikas stebimas gegužės, birželio mėnesiais, nors stipriai augti pradeda dar pavasario viduryje. Lyginant balandį-gegužę ir spalį-lapkritį, agurkų pardavimai skiriasi net 10 kartų.

„Vasarą trumpus agurkus lietuviai labai mėgsta ir lengvai paraugti, tačiau dabar, sakyčiau, tam dar ne laikas. Pirmieji traškūs agurkėliai nelabai tinka rauginimui – tai būtų per didelė prabanga. Juos norisi valgyti šviežius, gamintis salotas, skanauti kaip gaivų desertą su medumi. Žinau, kad kai kurie su jais jau net gaminasi ir šaltibarščių – tai irgi geras būdas pasimėgauti jų gaiva ir traškumu“, – sako K. Montvila.

Jeigu racioną norite paįvairinti naujomis, dar neragautomis salotomis su naujo derliaus lietuviškai agurkais, „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo išbandyti tris naujas variacijas, kurias paruošite per kelias minutes. 

Šviežutėles daržoves ji kviečia derinti su sūriu, sukurti ypač traškias Azijos skonių įkvėptas salotas su aštriu padažu ar pasigaminti sveikatos užtaisą iš agurkų ir avokadų.

3 naujos idėjos salotoms su šviežiais agurkais

Su fetos sūriu

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: 3 šviežių agurkų, 1 raudonojo svogūno, 150 g fetos sūrio, itališkų žolelių mišinio, 3 šaukštų aliejaus, šiek tiek cukraus, šviežių krapų.

Gaminame:

  1. Nuplaukite agurkus ir nupjaukite jų galiukus. Skustuku išilgai supjaustykite juos į ilgas ir plačias juosteles, įberkite žiupsnelį cukraus. Atidėkite kuriam laikui į šalį, kad skoniai susijungtų.
  2. Nulupkite svogūną, supjaustykite griežinėliais ir pridėkite prie agurkų.
  3. Sumaišykite itališkas žoleles su alyvuogių aliejumi ir apliekite padažu salotas. Pritrupinkite fetos sūrio ir apibarstykite šviežiais smulkintais krapais.

Su aštriu padažu ir sezamais 

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: 300 g agurkų, druskos, pipirų, svogūnų laiškų, 1 šaukšto sezamo sėklų (šviesių arba juodų), 3 šaukštų ryžių acto (arba obuolių sidro acto), 1 šaukštas sezamų aliejaus (arba alyvuogių), 1 šaukštelis rudojo cukraus, 1 šaukštelis aštraus „Sriracha“ padažo, 1 raudonos aitriosios paprikos.

Gaminame:

  1. Paruoškite padažą dubenyje sumaišydami actą, aliejų, cukrų, aštrų padažą labai plonomis riekelėmis pjaustytą aitriąją papriką. Kiek aštrių ingredientų naudoti, vertinkite pagal savo skonio receptorius – galbūt pakaks tik pusės paprikos. Sausoje keptuvėje lengvai paskrudinkite sezamo sėklas.
  2. Nuplaukite, nusausinkite agurkus ir supjaustykite juos plonais griežinėliais. Sumaišykite su smulkintais svogūnų laiškais, padažu ir pabarstykite sezamo sėklomis.

Su avokadu

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: 3 agurkų, 1 avokado, svogūnų laiškų, 1 laimo, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Dubenyje sumaišykite griežinėliais pjaustytus nuplautus agurkus, nuluptą ir kvadratėliais supjaustytą avokadą bei smulkintus svogūnų laiškus.
  2. Iš žaliosios citrinos išspauskite sultis (turėtų išeiti maždaug 2 šaukštai) ir jomis bei aliejumi apšlakstykite daržoves. Pagardinkite druska ir pipirais, išmaišykite ir patiekite.