Plečiasi „Rakto skylutės“ simboliu paženklintų sveikesnių maisto produktų sąrašas

2018-09-26

Norintiems maitintis sveikiau

Maistiniu požiūriu vertingesnius produktus prekių lentynose lengviau pastebėti leidžiančiu „Rakto skylutės“ ženklu gali būti žymimi tik Sveikatos ministerijos patvirtinti produktai, kurie atitinka tam tikrus mitybos ekspertų nustatytus reikalavimus.

Taip ženklinamų produktų sudėtyje negali būti saldiklių, turi būti mažiau druskos, cukraus ir riebalų, tačiau daugiau maistinių skaidulinių medžiagų. Be to, į „Rakto skylutės“ simboliu ženklinamus produktus negalima dėti jokių pakaitalų, kurie didintų produkto kaloringumą. Šiuos kriterijus atitinkančiais pripažinti trys prekybos tinklo IKI privataus prekės ženklo duonos gaminiai – kvietinė duona su daigintais rugiais, kvietinės duonelės su daigintais rugiais ir bemielė duona su viso grūdo dalių miltais.

Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, Lietuvoje šiuo simboliu pažymėtų maisto produktų šiuo metu yra vos daugiau nei 200.

„Siekiame, kad mūsų parduotuvėse pirkėjai rastų kuo gausesnį mitybos požiūriu vertingesnių produktų pasirinkimą. Dėl šios priežasties ypač didelį dėmesį skiriame mūsų prekės ženklo bei parduotuvėse gaminamos produkcijos kokybei, šių gaminių maistinėms savybėms bei šviežumui. Duonos gaminių kategorija yra viena tų, su kuria nuosekliai dirbome pastaruosius kelerius metus – ne tik plėtėme asortimentą, bet ir siūlėme sveikesnes alternatyvas. Galimybė ženklinti konkrečius gaminius

„Rakto skylutės“ ženklu, parduotuvių lankytojams leis naudingesnius sveikatai produktus atrasti ir pasirinkti dar lengviau“, – sako B. Čaikauskaitė.

 

Lietuvių mitybos įpročius dar reikia gerinti

Anot B. Čaikauskaitės, sveikesnės, organizmui naudingesnės mitybos tendencijos šalyje tampa vis ryškesnės, todėl į jas atsižvelgiama ir formuojant parduotuvių asortimentą.

„Nuolat plečiame daržovių ir vaisių pasiūlą, siekiame užtikrint kokybiškos šviežios mėsos, žuvies, duonos pasirinkimą. Matydami sveikesnių užkandžių poreikį siūlome ir mitybos požiūriu patrauklesnius parduotuvėse paruošto greito maisto pasirinkimus – pavyzdžiui, salotas su falafeliais, tofu sūriu ir spanguolėmis, vištiena ar tunu“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Lietuvoje atlikti gyventojų faktinės mitybos tyrimai rodo, kad lietuvių mityba dažnai dar yra nesubalansuota ir nepalanki sveikatai – suvartojama ypač daug sočiųjų riebalų, angliavandenių, druskos ir per mažai daržovių. Dėl šios priežasties, Sveikatos apsaugos ministerijos vertinimu, maisto produktų gerinimas yra būtinas.

„Rakto skylutės“ ženklinimo sistema gerinant gyventojų sveikatą, mitybą bei siekiant sudaryti galimybę rinkoje atsirasti daugiau sveikatai palankesnių maisto produktų Lietuvoje buvo įvesta 2014 metais. Iš viso „Rakto skylutės“ kriterijus atitinkančių produktų sąraše šiuo metu yra 217 skirtingų maisto gaminių.