Parduotuvių pieno lentynose – vis daugiau vietos augaliniams gėrimams

2018-09-25

Didžiausias dėmesys – migdolų gėrimams

Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, keičiasi ir alternatyvių pieno gėrimų vartojimo įpročiai. Jei dar neseniai populiariausi iš tokių gaminių buvo ryžių ir sojų pieno gėrimai, tai šiuo metu jie užleido pozicijas pirkėjų vis labiau vertinamiems migdolų gėrimams.

„Migdolų gėrimas šiuo metu yra pati populiariausia pieno alternatyva. Taip pat pastebime, kad pirkėjai vis dažniau renkasi avižų ir kokosų pieno gėrimus, nemažai nuperkama ir sojų pieno. Iš viso savo tinklo parduotuvėse pirkėjams siūlome daugiau nei 15 rūšių augalinės kilmės alternatyvų pienui“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Mitybos poveikio sveikatai tyrėja Aida Matulevičiūtė sako, kad rinktis augalines pieno alternatyvas daugeliu atvejų – tikrai verta. Maistinėmis savybėmis tokie gėrimai ne tik niekuo nenusileidžia įprastam karvių pienui, bet dažnu atveju organizmui yra netgi naudingesni.

„Kokį konkrečiai pieno gėrimą rinktis priklauso nuo žmogaus skonio. Tiesa, visuomet reikėtų žiūrėti tokių produktų sudėtis ir ieškoti kuo natūralesnių gaminių, be pridėtinio cukraus ar konservantų. Be to, svarbu žinoti ir priežastis, dėl kurios renkamasi vartoti augalinės kilmės alternatyvas pieniui. Pavyzdžiui, jei siekiama vartoti liesesnį, mažiau kaloringą maistą tinkamiausias, turbūt, būtų migdolų pieno gėrimas, nes jis pasižymi mažiausiu kalorijų kiekiu. Tuo metu, kokoso pieno gėrimai dažniausiai jau yra riebesni“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.

Kitoks pienas – sveikesnis

Įprastas įvairaus riebumo karvių pienas, pasak B. Čaikauskaitės, vis dar išlieka populiariausias pirkėjų pasirinkimas, tačiau susidomėjimas augalinės kilmės pieno gėrimais per keletą pastarųjų metų stipriai išaugo.

„Tai, matyt, lemia didėjantis gyventojų dėmesys savo mitybai, populiarėjančios dietos be gyvūninės kilmės maisto ir ekologijos idėjos. Be to, dalis gyventojų įprasto pieno vartoti paprasčiausiai negali dėl alergijos ar laktozės netoleravimo, todėl renkasi jo alternatyvas. Atsižvelgiant į tai, per pastaruosius kelerius metus augalinių pieno gėrimų pasiūla mūsų tinklo parduotuvėse išaugo maždaug trečdaliu“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Rinktis augalines pieno alternatyvas, pasak A. Matulevičiūtės daugeliu atvejų – tikrai verta. Maistinėmis savybėmis tokie gėrimai ne tik niekuo nenusileidžia įprastam karvių pienui, bet dažnu atveju organizmui yra naudingesni.

„Kokį konkrečiai pieno gėrimą rinktis priklauso nuo žmogaus skonio. Tiesa, visuomet reikėtų žiūrėti tokių produktų sudėtis ir ieškoti kuo natūralesnių gaminių, be pridėtinio cukraus ar konservantų. Be to, svarbu ir priežastis, dėl kurios renkamasi vartoti augalinės kilmės alternatyvas pieniui. Pavyzdžiui, jei siekiama vartoti liesesnį, mažiau kaloringą maistą tinkamiausias, turbūt, būtų migdolų pieno gėrimas, nes jis pasižymi mažiausiu kalorijų kiekiu“, – sako A. Matulevičiūtė.

Mitybos poveikio sveikatai tyrėja taip pat pažymi, kad negalintys apsieiti be pieno, tačiau jame esančios laktozės netoleruojantys gyventojai, kurių Lietuvoje yra iki 50 proc., paprasčiausiai neturi kito pasirinkimo kaip tik rinktis augalines alternatyvas. Svarbu ir tai, kad vis daug tyrimų įrodo, jog pieno vartojimas nedaro didelės įtakos kalcio jonų kiekiui kauluose bei kitų organizmui būtinų, dažnai su pienu siejamų, medžiagų įsisavinimui.