Parduotuvių lentynose jau raudonuoja lietuviškos braškės: kuo naudingos šios uogos?
Valgyti siūlo ir dėl skonio, ir dėl teikiamos naudos
Kur slypi braškių paslaptis? Juk šias uogas mėgsta kone visi: nuo mažų vaikų iki pačių vyriausių valgytojų. Kaip pasakoja maisto ekspertė Aida Matulevičiūtė, braškės – tai pirmosios šviežios sezono uogos, todėl atsispirti ryškiam, pavasariškam jų skoniui yra be galo sunku. „Braškių skonis unikalus – šiose uogose susipina rūgštumas ir saldumas viename. Jomis galima lengvai varijuoti įvairiuose receptuose ir derinti su kitais produktais, tačiau daug kas mielai mėgaujasi tiesiog šviežiu, neapdorotu jų skoniu“.
Beje, anot A. Matulevičiūtės, braškios žavi ne tik savo išraiškingu skoniu ir ryškia išvaizda, bet ir naudingosiomis savybėmis. „Braškės turi labai daug vitamino C ir šia savybe netgi lenkia citrusinius vaisius. Jose taip pat gausu B grupės vitaminų, magnio, kalio ir vario. Be to, šios uogos yra itin nekaloringos, tad puikiai tinka kaip užkandis. Tiesa, padauginus braškių, jautresniems žmonėms gali pasireikšti alerginė reakcija, todėl, kaip ir visais kitais maisto produktais, braškėmis patariama mėgautis su saiku“.
Išsiilgusiems šviežių braškių skonio, A. Matulevičiūtė primena, jog braškės puikiai praturtins trintų vaisių kokteilius, jas taip pat galima valgyti pasaldinus medumi, baltu ar juodu šokoladu, gaminti avižų gėrimo ir braškių šaltsriubę, derinti su įvairiais sūriais, riešutais ar net avokadais.
Braškės – tarp labiausiai laukiamų lietuviško derliaus gėrybių
Kaip teigia prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė, pirkėjai jau gali mėgautis pirmuoju Lietuvoje užaugintų braškių derliumi: „Džiugu, kad saulėtų dienų šalyje turėjome tiek, kad jau gegužės pradžioje pirkėjams galime pasiūlyti ką tik nuskintų šviežių braškių. Žmonėms tai visuomet būna didelė šventė. Pardavimų duomenys rodo, kad šios uogos turi lojalius pirkėjus visoje Lietuvoje, tad pasirodžius šviežiam derliui, braškės netrunka užsibūti lentynose“.
Pasak B. Čaikauskaitės, prekybos tinklo parduotuvėse pirkėjams siūlomos pirmos klasės lietuviškos braškės. „Tai – didelės, apvalios, ryškaus skonio uogos, atitinkančios visus keliamus kokybės reikalavimus“, – priduria IKI atstovė.
Nuo desertų iki salotų – netikėti receptai su braškėmis
Kai pirmosiomis šviežiomis braškėmis pasimėgausite iki soties, būtinai išmėginkite šiuos receptus, kurių pagrindinis akcentas – braškės ir netikėti šių uogų skonio deriniai.
Kakavinis žaliavalgiškas desertas su braškėmis
Reikės:
- 300 g riešutų mišinio (anakardžių, migdolų, lazdyno riešutų, karijų ar kt.);
- 3 valg. šaukšt. kokoso drožlių;
- 2 valg. šaukšt. kakavos miltelių;
- 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
- 3 valg. šaukšt. klevų sirupo arba medaus (jei ne vegan versija);
- 3 valg. šaukšt. skysto kokosų aliejaus;
- 3 valg. šaukšt. augalinio pieno;
- 4 valg. šaukšt. riešutų sviesto;
- šviežių braškių.
Gaminimas:
Per naktį išmirkytus riešutus, taip pat kokoso drožles, kakavą ir druską suberkite į maisto smulkintuvą bei viską sutrinkite iki smulkių trupinių. Ten pat supilkite klevų sirupą, kokosų aliejų (jei jūsų turimas kokosų aliejus sukietėjęs, pašildykite, kol išsilydys), pieną, riešutų sviestą ir darsyk pertrinkite iki vientisos masės.
Gautą masę perkelkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Masės paviršių išlyginkite ir ant viršaus dėkite braškių puseles. Skardą dėkite į šaldytuvą ir palikite atvėsti 2 val. Kai desertas sukietėja, ištraukite iš šaldytuvo ir supjaustykite gabalėliais.
Braškių salotos su riešutais
Reikės:
- mėgstamų salotų gūžė;
- sauja graikinių riešutų;
- šviežių braškių;
- 1 vnt. apelsino;
- 1 valg. šaukšt. balzaminio padažo;
- žaliųjų pipirų (pagal skonį).
Gaminimas:
Salotas nuplaukite, nusausinkite ir išdėliokite gilesnėje lėkštėje. Plautas braškes nusausinkite, supjaustykite ketvirčiais ir dėkite ant salotų. Viską apšlakstykite apelsinų sultimis ir pagardinkite šviežiais maltais žaliaisiais pipirais. Riešutus lengvai pakepinkite keptuvėje, o šiems atvėsus, dėkite ant salotų. Apšlakstykite salotas balzaminiu padažu.
Braškių ir rikotos sūrio užtepėlė
Reikės:
- 250 g rikotos sūrio;
- 250 g šviežių braškių;
- 4 valg. šaukšt. balzaminio acto;
- 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- žiupsnelis druskos;
- saujos šviežių bazilikų;
- saujos lukštentų kepintų pistacijų;
- baltos duonos skrebučių.
Gaminimas:
Balzaminį actą sumaišykite su cukrumi, pagardinkite žiupsneliu druskos, sudėkite kapotus bazilikus ir viską gerai išmaišykite. Braškes nuplaukite, supjaustykite riekelėmis ir užpilkite balzaminio acto marinatu. Palikite braškes kelioms minutėms, kad šios lengvai pasimarinuotų.
Ant baltos duonos skrebučių tepkite rikotos sūrį, o viršų papuoškite marinuotomis braškėmis su bazilikais (prieš dedant nupilkite skysčio perteklių). Gautus skrebučius pabarstykite kapotomis pistacijomis.
Skanaus!