Netikėtas atradimas gurmanams – čatniai: kaip gaminti ir su kuo valgyti?
Valgo visas pasaulis
Maisto ekspertės V. Juodkazienės teigimu, čatnis (angl. chutney), visų pirma, yra neatsiejama Indijos virtuvės dalis. Būtent iš Indijos šis patiekalas išplito po visą pasaulį ir įgavo unikalumą.
„Indijoje ruošiamų čatnių įvairovė yra be galo didelė – naudojami tiek švieži vaisiai bei daržovės, tiek konservuoti ar kitaip apdoroti produktai. Indiški čatniai įprastai yra saldūs arba aštrūs ir jiems naudojami mangai, ananasai, papajos, tačiau svarbiausias vaidmuo atitenka prieskoniams – cukrui, druskai, imbierui ir daugeliui kitų. Įdomu tai, kad Indijoje čatnis be galo populiarius ir šiomis dienomis, o patiekiamas jis būna praktiškai su viskuo – pradedant ryžiais ir baigiant duona“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Pasak maisto ekspertės, visame pasaulyje galima atrasti ir paragauti skirtingo skonio čatnių. Pavyzdžiui, Prancūzijoje ypač populiarus svogūnų čatnis su skrudinta mėsa arba obuolių čatnis su sviestu ar kreminiu ožkos ar karvės sūriu.
„Čatniai taip pat labai dažnai pagardinami įvairiais džiovintais vaisiais ir uogomis – razinomis, abrikosais, persikais, slyvomis. Jie suteikia saldumo ir tuomet čatnio gamybai nereikia naudoti tiek daug cukraus. Džiovinti vaisiai ir uogos čatniui taip pat lemia įdomesnę bei tvirtesnę tekstūrą. Kai kurie tautiečiai mano, kad čatnis yra ta pati daržovių mišrainė, kuri gaminama žiemai iš sezoninių daržo gėrybių, tačiau taip tikrai nėra“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Tinkamiausias ingredientas – obuoliai
Pasak maisto ekspertės, čatnio recepto laikytis reikėtų gaminant pirmus kartus, o vėliau, perpratus gudrybes, taps itin paprasta improvizuoti patiems.
„Čatnio gamybai siūlyčiau rinktis ne visiškai prinokusius, o net šiek tiek kietokus vaisius. Ypač tinka įvairūs džiovinti vaisiai, nes jie tvirtesni, o saldumas subalansuoja prieskonių aštrumą. Vaisius ar daržoves stenkitės supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais ir pernelyg jų nesmulkinkite, nes priešingu atveju čatnis gausis lyg košė – tikrame čatnyje turi matytis vaisių ir daržovių gabaliukai“, – atskleidžia V. Juodkazienė.
IKI maisto ekspertės teigimu, įprasta, kad čatnių pagrindą kitose šalyse sudaro egzotiniai vaisiai, tačiau jų gamybai puikiai tiks lietuviški obuoliai, kurių šiuo metu gausu ir soduose, ir parduotuvių lentynose.
„Obuoliai – vieni mėgstamiausių vaisių Lietuvoje, tad nenuostabu, kad jie tampa pagrindiniu šio patiekalo ingredientu. Be to, juos drąsiai galima derinti su kitais vaisiais. Tokie čatniai puikiai tiks prie įvairių patiekalų, ypač prie mėsos ir sūrio, taip pat juos galima skanauti užsitepus ant duonos riekės ar skrebučio. Tiesa, svarbu žinoti tai, kad tik išvirto čatnio geriau neragauti, o leisti jam kelias savaites pabręsti. Jei spaudžia laikas ir norisi kuo greičiau paragauti savos gamybos čatnio, tokiu atveju, reikėtų leisti jam pastovėti bent kelias dienas. Per tą laiką visi skoniai tinkamai pasiskirstys ir atsiskleis tikrasis čatnio gardumas“, – pasakoja maisto ekspertė ir dalinasi receptais, kurie sezonines daržoves ir vaisius padės atrasti iš naujo.
Pomidorų ir obuolių čatnis
Reikės:
- 1 kg pomidorų;
- 4 vnt. obuolių;
- 1 svogūno;
- 150 ml vandens;
- 250 g cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. maltos rūkytos paprikos;
- žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų.
Gaminimas:
Pomidorus, obuolius ir svogūną nuplaukite, supjaustykite smulkiais gabalėliais ir sudėkite į puodą. Įberkite druskos, pipirų ir maltą rūkytą papriką. Supilkite vandenį, suberkite cukrų ir užvirkite. Virkite apie 10 min., retkarčiais pamaišydami. Vėliau, nugriebę putas, supilkite paruoštą čatnį į kruopščiai išplautus stiklainius ir uždarykite. Leiskite jam pastovėti bent kelias dienas ir tuomet ragaukite.
Burokėlių ir obuolių čatnis
Reikės:
- 500 g burokėlių;
- 150 g obuolių;
- 1 raudonojo svogūno;
- 1 tarkuoto česnako;
- 50 ml tamsaus balzaminio acto;
- 50 ml garstyčių;
- žiupsnelio druskos ir pipirų;
- šiek tiek aliejaus.
Gaminimas:
Obuolius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Taip pat supjaustykite ir raudonąjį svogūną. Burokėlius virkite truputį pasūdytame vandenyje apie 45 minutes. Išvirę nuplaukite šaltu vandeniu, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Į gilią keptuvę sudėkite obuolių ir svogūno gabaliukus bei truputį apkepkite. Tuomet sudėkite visus produktus, išskyrus burokėlius ir garstyčias, į vieną keptuvę ir kepkite ant nedidelės ugnies apie 5 min. Galiausiai sudėkite burokėlius, garstyčias ir troškinkite iki virimo. Užvirus išjunkite keptuvę ir leiskite čatniui šiek tiek atvėsti. Paskirstykite jį į indelius ir leiskite pastovėti.
Moliūgų čatnis su imbierais
Reikės:
- 1 kg moliūgo;
- 3 vnt. obuolių;
- 4 čili pipirų;
- 80 g razinų;
- 2 vnt. svogūnų;
- 4 skiltelių česnako;
- 80 g imbiero;
- šviežio imbiero gabaliuko;
- 500 ml obuolių acto;
- 400 g cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- 3 valg. šaukšt. druskos.
Gaminimas:
Iš pradžių paruoškite moliūgą – jį nulupkite ir išskobkite. Tuomet supjaustykite maždaug 1 cm ilgio kubeliais. Apibarstykite druska, išmaišykite, uždenkite dubenį rankšluosčiu ir palikite kelioms valandoms – druska iš moliūgo ištrauks skysčio perteklių ir taip paruoš jį virimui. Tuomet razinas užpilkite 200 ml verdančio vandens ir palikite mirkti apie 10 min. Grįžkite prie moliūgo – jo kubelius suberkite į puodą, ten pat dėkite ir tokio pat dydžio kubeliais pjaustytus obuolius, svogūnus, imbierus, smulkiai sukapotus česnakus, čili pipirus, smulkiai sutarkuotą šviežią imbierą, visus prieskonius bei razinas. Galiausiai pilkite actą. Viską užvirkite, sumažinkite ugnį ir atvirame puode virkite apie 1 valandą iki tol, kol moliūgo kubeliai suminkštės. Tuomet suberkite cukrų ir ant mažos ugnies maišydami virkite iki kol cukrus ištirps. Ugnį padidinkite ir virkite atvirame puode apie 50 min. iki kol sutirštės. Išvirtą čatnį pagal skonį pagardinkite prieskoniais.
Slyvų čatnis
Reikės:
- 1 kg slyvų;
- 3 svogūnų;
- 100 g džiovintų spanguolių;
- 1 valg. šaukšt. tarkuoto imbiero;
- 1 valg. šaukšt. juodųjų garstyčių sėklų;
- 1 valg. šaukšt. maltos saldžiosios paprikos;
- 1 arbat. šaukšt. aitriųjų paprikų dribsnių;
- 400 ml raudonojo vyno acto;
- 400 g rudojo cukraus
- druskos ir pipirų (pagal skonį).
Gaminimas:
Pirmiausia išimkite slyvų kauliukus, o pačias slyvas supjaustykite. Taip pat smulkiau supjaustykite svogūnus ir džiovintas spanguoles. Visus ingredientus, išskyrus cukrų, sudėkite į puodą ir gerai išmaišykite. Užvirinkite ant mažos ugnies ir kaitinkite 10 min., kol slyvos suminkštės. Tuomet įmaišykite cukrų, pagardinkite druska ir pavirkite, kol cukrus ištirps. Virkite čatnį maišydami apie 20–30 minučių. Dar karštą sudėkite į sterilius indus ir palaikykite.
Raudonųjų svogūnų čatnis
Reikės:
- 200 g pomidorų pastos;
- 400 g raudonųjų svogūnų;
- 1 česnako skiltelės;
- 0,5 arbat. šaukšt. cukraus;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 2 arbat. šaukšt. paprikos miltelių;
- 2 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 arbat. šaukšt. kumino.
Gaminimas:
Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir sudėkite smulkintus svogūnus, pomidorų pastą ir visus likusius prieskonius. Prieš tai nepamirškite susmulkinti česnako. Čatnį virkite ant silpnos ugnies apie 40 minučių. Išvirtą palikite, kad atvėstų ir patiekite.
Cukinijų ir svogūnų čatnis
Reikės:
- 2 vnt. svogūnų;
- 500 g pomidorų;
- 500 g cukinijos;
- 300 ml vyno acto
- 2 vnt. obuolių;
- 250 g rudojo cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. garstyčių sėklų;
- 1 imbiero;
- 4 skiltelės česnako;
- druskos ir pipirų (pagal skonį).
Gaminimas:
Susmulkinkite daržoves ir viską dėkite ant keptuvės storu dugnu. Kaitinkite pamaišant tol, kol sutirštėja. Tada čatnį supilkite į sterilizuotus indelius ir palikite atvėsti. Papildomai cukinijų ir svogūnų čatnį galite pagardinti žiupsneliu cinamono, maltais gvazdikėliais ar džiovintomis datulėmis. Skanaus!