Minint Pasaulinę veganų dieną maisto ekspertai pataria, ko galima pasimokyti iš augalinės mitybos

2019-11-01
Minint Pasaulinę veganų dieną maisto ekspertai pataria, ko galima pasimokyti iš augalinės mitybos

2019-ieji dėl didėjančios augalinės kilmės maisto patiekalų ir produktų paklausos ekonomistų netgi vadinami veganų metais – maisto gamintojai vis dažniau siūlo išbandyti veganiškus „mėsainius“, pyragus ir kitus patiekalus, kuriuose nėra gyvulinės kilmės produktų. Praėjusiais metais Jungtinės Amerikos Valstijos skaičiavo rekordiškai spartų veganiškų produktų pardavimų augimą, bet neatsilieka ir Europa – pernai Jungtinė Karalystė tapo šalimi, išleidusia daugiausia veganiškų produktų į rinką. Jau 25-ius metus visame pasaulyje lapkričio1-ąją plačiai minima ir Pasaulinė veganų diena.

Veganiškos produkcijos paklausa Lietuvoje auga

Lietuvoje taip pat vis daugėja alternatyvų mėsai, pieno produktams, keičiasi ir mitybos įpročiai. Pasak prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Indrės Baltrušaitienės, pastaraisiais metais pastebima gana sparčiai didėjanti veganiškos produkcijos paklausa, kurią pirkėjai vis drąsiau atranda ir noriai valgo.

„Atsižvelgdami į vyraujančias mitybos tendencijas, nuolat plečiame veganiškų produktų asortimentą ir jį papildome naujais, kuo įvairesniais produktais. Šiandien parduotuvėse galima rasti veganiškų dešrelių, daržovių kepsnelių, augalinės kilmės desertų, majonezo, įvairių augalinės kilmės – migdolų, sojų, avižų – gėrimų“, – pasakoja I. Baltrušaitienė. Pasak jos, populiariausių veganiškų prekių gretose šiuo metu yra sojų dešrelės ir augalinės kilmės gėrimai.

Subalansuota veganams, bet renkasi ir visavalgiai

„Lietuvoje vis daugiau dėmesio skiriama sveikai mitybai, todėl ir tokie augalinės kilmės produktai kaip vaisiai, daržovės, riešutai, sėklos, ankštiniai, kurie ir sudaro veganinės mitybos pagrindą, sulaukia vis didesnio mūsų pirkėjų, besirūpinančių savo mityba, susidomėjimo“, – sako IKI komunikacijos vadovė.

Pasak jos, vegetariškas, veganiškas alternatyvas mielai renkasi ir visavalgiai. „Šiandien parduotuvėse tokių produktų pasirinkimas yra didesnis nei bet kada anksčiau, jie yra lengvai prieinami, todėl įvairios daržovių, sėklų, grybų užtepėlės, humusai yra populiarūs tiek vegetarų, veganų, tiek visavalgių gretose“, – pastebi I. Baltrušaitienė.

Gali praturtinti racioną

Tuo tarpu IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė primena, kad mityboje labai svarbi įvairovė, tad net ir nepropaguojantiems veganinės mitybos, tokių patiekalų integravimas į savo virtuvę gali padėti praturtinti ir paįvairinti kasdienį meniu.

„Kiekvienas renkamės tokią mitybą, kuri mums yra priimtiniausia, tačiau šiandien, kai mūsų parduotuvėse produktų pasirinkimas yra toks gausus bei atitinkantis net ir išrankiausiųjų poreikius, verta bent retkarčiais paįvairinti savo racioną augalinės kilmės patiekalais, kuriuos visai nesunku pasigaminti namuose“, – pataria V. Juodkazienė.

Anot jos, veganiški patiekalai gali būti puikus pasirinkimas norintiems išbandyti kažką naujo, atrasti kitokius tradicinių patiekalų skonius. Augalinės kilmės produktus ir patiekalus besirenkantiems sveikesnės mitybos sumetimais ji pataria atkreipti dėmesį į maistinę produktų vertę.

„Visos mitybos rūšys turi ir sveikesnių ir mažiau sveikatai palankių produktų ir patiekalų. Kad ir kokia mityba propaguojama, norint maitintis sveikai, reikėtų rinktis kuo daugiau aukšta maistine verte pasižyminčių produktų. Gruzdintos bulvytės su daug druskos ir cukraus turinčio kečupo yra veganinis patiekalas, tačiau jo nepriskirtume sveikam pasirinkimui. Tuo tarpu ankštinių troškinys su daržovėmis bus vertingi pietūs ar vakarienė“, – atkreipia dėmesį V. Juodkazienė ir dalijasi nesudėtingais bei maistingais veganiškų patiekalų receptais.

Makaronai su avokadų, žirnelių ir mėtų padažu

Reikės:

  • 200 g penne arba fusilli makaronų;
  • 1 didelio prinokusio avokado;
  • 1 česnako skiltelės;
  • 100 g šaldytų žirnelių;
  • 5 mėtų lapelių;
  • 4 valg. šaukšt. vandens;
  • 2 arbat. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 2 valg. šaukšt. kokosų aliejaus;
  • Druskos, pipirų.

Gaminimas:

Išvirkite makaronus pagal nurodytą virimo laiką ant pakuotės. Avokadą, česnaką, mėtas, kokosų aliejų, vandenį, citrinos sultis sutrinkite maisto trintuvu, įdėkite druskos, pipirų. Jei masę sunku išsukti, ji per tiršta – įpilkite dar šiek tiek vandens. Žirnelius perliekite karštu vandeniu, kad šie atitirptų ir sumaišykite su likusiu padažu. Išvirusius makaronus gerai sumaišykite su žaliuoju padažu ir patiekite.

Lęšių troškinys su špinatais ir kokosų pienu

Reikės:

  • 1 puodelio raudonųjų lęšių;
  • 1 puodelio vandens;
  • 1 svogūno;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 200 ml kokosų pieno;
  • 70 g špinatų;
  • 1 skardinės konservuotų pomidorų;
  • 1 valg. šaukšt. tarkuotos imbiero šaknies;
  • 1 arbat. šaukšt. trinto česnako;
  • 1 arbat. šaukšt. kumino;
  • Druskos, pipirų.

Gaminimas:

Gilioje keptuvėje arba puode pakepinkite svogūną, įdėkite kuminą, imbierą, česnaką, druską, pipirus ir viską pakaitinkite dar apie minutę. Supilkite vandenį, kokosų pieną, konservuotus pomidorus, viską sumaišykite ir leiskite pasitroškinti kelias minutes. Tuomet supilkite lęšius, sumažinkite ugnį ir virkite tol, kol lęšiai išvirs, apie 15-20 minučių. Išjunkite ugnį, sudėkite špinatus ir išmaišykite. Troškinį galite valgyti vieną arba patiekti su ryžiais, avokadu, kitu jūsų mėgstamu garnyru.

Grikių miltų blyneliai su bananais

Reikės:

  • 150 g grikių miltų;
  • 2 gerai prinokusių bananų;
  • 170 ml migdolų ar kito mėgstamo augalinio gėrimo;
  • 1 valg. šaukšt maltų linų sėmenų (arba 1 kiaušinio);
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 1 valg. šaukšt. tirpinto kokosų aliejaus.

Gaminimas:

Jei naudojame linų sėmenis, juos užpilkite 1 valgomuoju šaukštu vandens, išmaišykite. Bananus sutrinkite šakute, sumaišykite su linų sėmenimis arba kiaušiniu. Visus likusius ingredientus gerai sumaišykite su bananų mase. Šauktu formuokite nedidelius blynelius ir kepkite įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu kokosų aliejaus. Iškepusius blynelius skanaukite su mėgstamais priedais – riešutų sviestu, klevų sirupu, šviežiomis ar šaldytomis uogomis ar tiesiog vienus.

Datulių brownie su riešutais

Reikės:

  • 20 – 25 vnt. minkštų datulių;
  • 2 valg. šaukšt. tirpinto kokosų aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. vandens;
  • 60 g pekaninių karijų;
  • 50 g kakavos;
  • 50 g juodojo šokolado;
  • Žiupsnelio jūros druskos.

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Datules, kakavą, vandenį, kokosų aliejų sudėkite į maisto trintuvą ir sutrinkite iki vientisos, kreminės masės. Pekanines karijas pakepinkite ant keptuvės, kol gražiai apskrus. Šokoladą pasmulkinkite peiliu ir drauge su pakepintais riešutais dėkite į jau išsuktą masę, dar kartą viską sutrinkite. Šiek tiek šokolado ir riešutų atsidėkite pyrago papuošimui. Gautą masę tolygiai paskirstykite kepimo popieriumi išklotame kepimo inde ir kepkite apie 10 min. Ant iškepusio braunio pabarstykite šokolado, riešutų gabalėlių ir užberkite žiupsnelį jūros druskos. Prieš pjaustant leiskite pyragui atvėsti apie 15 min., vėliau laikykite šaldytuve.

Skanaus!