Metai be gyvos žuvies „Iki“ – mažiau vandens, didesni pardavimai
Prekybos tinklas „Iki“, prieš metus pirmasis Lietuvoje visiškai nutraukęs prekybą gyva žuvimi iš akvariumų, skaičiuoja augančius žuvies pardavimus ir mažesnį vandens išteklių naudojimą. Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, teigimu, akvariumų panaikinimas ne tik užtikrina gyvūnų gerovę, bet padėjo pasiekti ir kitų pamatuojamų rezultatų – per metus vandens suvartojimas prekybos tinkle sumažėjo net trečdaliu.
„Skiriame itin daug dėmesio įvairiems projektams ir iniciatyvoms, kurios padeda mažinti poveikį aplinkai ir efektyviau naudoti išteklius. Taip pat reguliariai peržiūrime ir nusistovėjusius kasdienio darbo procesus. Atsisakius akvariumų pavyko pasiekti netgi kelių tikslų vienu metu – prisidėjome prie gyvūnų gerovės didinimo ir 33 proc. sumažinome vandens sąnaudas“, – sako V. Budrienė.
Pasak V. Budrienės, atsisakius gyvos žuvies akvariumų, parduotuvėse buvo išplėstas gyvos žuvies ir jūros gėrybių pasirinkimas. Tam buvo įrengta daugiau ledo vitrinų. Tarp perkamiausių žuvų per metus įsitvirtino ne tik lašiša, bet ir dorados, upėtakiai, atšaldyti skrosti karpiai.
„Šiuo metu mūsų prekybos tinkle galima rasti įvairios skirtingos žuvies. Analizuodami duomenis matome, kad žuvies pardavimai nuosekliai didėja ir, išmontavus akvariumus, 2020 m. atvėsintos žuvies pardavėme 7,5 proc. daugiau, palyginti su 2019 m. Žuvies kategorijos pardavimai ir toliau kyla – šių metų pirmąjį ketvirtį žuvies pardavimai padidėjo dar 1,2 karto, palyginti su praėjusiais metais“, – teigia V. Budrienė.
Žuvies paklausai patenkinti prekybos tinklas nuolat bendradarbiauja su maždaug dešimtimi tiekėjų, o patikima tiekimo grandinė padeda užtikrinti nuolatinę aukščiausios kokybės žuvies pasiūlą. Pastebimas ir tam tikras žuvies pardavimų sezoniškumas – šiltuoju metų laiku lašiša nežymiai užleidžia pozicijas ant grilio tinkamai kepti žuviai.
Prekybos tinklas ir toliau prekiauja karpiais. Bendradarbiaujant su vietos augintojais, jie pristatomi švieži skrosti. Pasak V. Budrienės, karpius lietuviai tikrai mėgsta ir renkasi nepriklausomai nuo sezono. Duomenys rodo, kad ši žuvis išlieka populiari visus metus ir dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose.
Gyvos žuvies akvariumų atsisakymas – ne vienintelis žingsnis, užtikrinantis didesnę gyvūnų gerovę. Dar šį mėnesį prekybos tinklas pirmasis iš šalies prekybos tinklų kulinarijos gaminių ruošimui pradėjo naudoti tik vištieną be antibiotikų. Kiek anksčiau kulinarijos gaminių ruošime „Iki“ atsisakė ir narvuose laikomų vištų kiaušinių.