Mažindamas maisto švaistymą, „Iki“ perduoda „Maisto bankui“ tūkstančius tonų produktų

2022-01-31
Mažindamas maisto švaistymą, „Iki“ perduoda „Maisto bankui“ tūkstančius tonų produktų

Kasdien pasaulyje išmetami didžiuliai kiekiai maisto ir kova su jo švaistymu išlieka itin aktuali. Maisto atliekos yra susijusios ir su kitų žaliavų, pavyzdžiui, energijos ir vandens, vartojimu. Tuo tarpu daugybė žmonių jaučia nepriteklių ir maisto stokoja. Prekybos tinklas „Iki“ daugiau kaip 10 metų yra tvirtai įsipareigojęs mažinti maisto atliekų kiekį ir nespėtus parduoti produktus perduoda „Maisto bankui“. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, vien 2021 m. organizacijai atiduota 3353 tūkst. kilogramų produktų.

„Kova su maisto švaistymu yra vienas iš mūsų prekybos tinklo socialinių ir aplinkosauginių įsipareigojimų. Tam pasitelkiame įvairias priemones: diegiame sprendimus pirkėjų elgsenai prognozuoti, o nespėjamus parduoti produktus perduodame „Maisto bankui“. Esame pirmasis ir didžiausias šios organizacijos rėmėjas maistu Lietuvoje. „Maisto bankui“ atiduodame visą nespėjamą parduoti maistą, paliekant laiko iki pasibaigiant jo galiojimo terminams, kad jį būtų paskirstyti sunkiau besiverčiantiems žmonėms. Perduodame ne tik vaisius, daržoves, duonos bei mėsos gaminius, bet ir ne maisto produktus“, – sako V. Budrienė.

Partnerystė su „Maisto banku“ ir maisto perdavimas stokojantiesiems yra kasdienė prekybos tinklo  veikla. Kiekvieną dieną iš 231 „Iki“ parduotuvės organizacijos savanoriai surenka maisto produktus ir dar tą pačią dieną perduoda tiesiogiai žmonėms ar labdaros organizacijoms. Vien 2021 m. „Iki“ perdavė maždaug 3 353 000 kg įvairaus maisto už daugiau kaip 5,76 mln. Eur.

Daugiausia – apie 34 proc. – surenkamo maisto sudaro vaisiai ir daržovės. Duonos gaminių surenkama apie 22 proc., pieno produktų – 16 proc. Tuo tarpu įvairių aliejų ar riebalų surenkama mažiausiai – apie 1 proc.

Svarbus kiekvienas indėlis

Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės, siekiant užtikrinti tinkamą produktų kiekį lentynose ir tvariai planuoti išteklius, pasitelkiami ir technologiniai sprendimai. Kruopščiai planuojami visų kategorijų produktų pardavimai. Vis dėlto net ir pasitelkus technologijas, ne visada pavyksta išvengti prekių pertekliaus.

Taip pat dalis produktų lieka neparduoti, nes turi kokių nors išvaizdos trūkumų. Nuostatos tokius produktus parduoti už specialią kainą taip pat padeda spręsti maisto atliekų problemą. Be to, dalį tokių produktų prekybos tinklas perduoda perdirbti.

Mažinti maisto švaistymą raginami ir pirkėjai. Jiems primenama apie tvarų vartojimą ir pirkinių krepšelio bei valgiaraščio planavimą.

„Stengiamės edukuoti savo pirkėjus, nes kiekvienas galime prisidėti prie maisto atliekų mažinimo. „Rewe“ grupės, kuriai priklauso ir „Iki“, patirtis rodo, kad daugiausia maisto iššvaistoma namų ūkiuose. Todėl raginame pirkėjus planuoti kasdienių pirkinių krepšelį, peržiūrėti namuose turimus produktus ir pagalvoti apie receptus, kurie juos padėtų sunaudoti. Tai ilgai netrunka ir papildomai nekainuoja, o tik padeda atrasti naujų receptų ir sutaupyti pinigų“, – sako V. Budrienė.

Prekybos tinklas „Iki“ jau 13 metų „Maisto bankui“ perduoda besibaigiančio galiojimo produktus ir yra didžiausias šios organizacijos rėmėjas maistu.