Lietuvos parduotuvėse atsirado „supermaistu“ vadinamų lokvų – kokie tai vaisiai ir kaip juos valgyti?

2023-05-03
Lietuvos parduotuvėse atsirado „supermaistu“ vadinamų lokvų – kokie tai vaisiai ir kaip juos valgyti?

Šalia bananų, mangų ir ananasų parduotuvių lentynose jau sodria geltona spalva vilioja lokvos. Ar esate girdėję, kokie tai vaisiai? Skoniu abrikosus, kriaušes arba slyvas primenančios lokvos ne be reikalo taip mylimos Azijoje – jas galima valgyti tiek šviežias, tiek gardinti pyragus ar grilio patiekalus, o dėl naudingų savybių jos yra vadinamos „supermaistu“ ir ypač vertinamos tradicinėje kinų medicinoje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tendencija akivaizdi – vitaminų šaltinių ieškantys Lietuvos pirkėjai nuolat drąsėja, o jų krepšeliuose šalia tradicinių vaisių vis dažniau nugula egzotiniai.

„Kinkanus, papajas, tamarindus ar pasiflorus dar esame įpratę vadinti egzotiniais, tačiau lietuviams jie jau nėra didelė egzotika – pirkėjai noriai renkasi ir ragauja istoriškai mūsų šalyje neįprastus vaisius. Matydami augantį susidomėjimą mažiau pažintais skoniais, vaisių asortimentą nuolat peržiūrime ir plečiame. Tad gegužę pradedame su naujiena – Ispanijoje užaugintais saldžiarūgščiais vaisiais lokvomis, kurios maloniai džiugina ne tik skoniu, bet ir nauda sveikatai“, – teigia V. Budrienė.

Tradicinės kinų medicinos lobis

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus ekspertė, pažymi, kad populiariausia šių vaisių rūšis – japoninė lokva, kuri gausiai auginama ir Ispanijoje, Kosta Blankos pakrantėje prie Viduržemio jūros. Kartu su braškėmis ir ankstyvaisiais melionais jos Ispanijoje žymi nekantriai laukiamo vaisių sezono pradžią.

„Lokvos atrodo panašios į abrikosus, tačiau yra pailgesnės formos. Vaisiaus viduje paprastai būna keturi kieti kauliukai, kurių negalima valgyti. Patys vaisiai yra labai sultingi, gaivūs ir lengvai rūgštelėjantys“, – sodrios spalvos vaisius apibūdina J. Sabaitienė.

Lokvos – tikros vitaminų ir naudingų mineralų bombos: juose yra vitaminų A, B6, C, kalcio, fosforo, mangano ir beta karoteno. Be to, gausu magnio ir kalio, kurie būtini tinkamam nervų sistemos funkcionavimui ir raumenų sistemos veiklai.

Lokvų vertė nuo seno žinoma Azijoje, tad šie vaisiai plačiai naudojami tradicinėje kinų medicinoje. Teigiama, kad lokvos gali gelbėti turintiems aukštą cholesterolį, stiprinti imuninę sistemą ir lengvinti skrandžio problemas. Vaisiai taip pat pasižymi diuretiniu poveikiu, tad juos į savo mitybą įtraukti verta ir dažnai kovojantiems su šlapimo pūslės infekcijoms. Be to, vienoje lokvoje yra vos 25 kcal, tad tinka ir diabetikams, ir besilaikantiems dietos.

Ar valgyti žievelę?

Šie vaisiai ypač universalūs, tinkantys tiek saldiems, tiek pikantiškiems patiekalams. Iš jų galima sudaryti visą meniu – nuo aperityvo iki deserto, nuo salotų iki puikių pagardų grilio vakarėliui. Lokvas galima kepti, iš jų gaminti padažus, džemus, kompotus, vaisiai puikiai tinka skaninti pyragams ar nauju skoniu praturtinti glotnučius, kokteilius.

Lokvomis gardu pasimėgauti ir šviežiomis. Nors žievelę galima valgyti, tačiau ne visiems patinka jos tekstūra.

„Ispanijoje jos paprastai valgomos kaip bananai: įgnybkite odelę vaisiaus viršuje, nulupkite ją nuo viršaus iki apačios ir mėgaukitės sultingu minkštimu. Žievelės rekomenduojama nenulupti iki galo – verčiau laikykite už jos vaisių, nes jis gali kiek padažyti rankas“, – pataria prekybos tinklo daržovių ir vaisių skyriaus ekspertė.

Išbandykite salotas, džemą ar pagardą grilio vakarėliui

„Viena iš lokvų populiarumo svetur priežasčių – jų pačių skonis savaime yra išraiškingas, tad ką nors skanaus pasigaminti pakaks vos kelių ingredientų. Pavyzdžiui, išradingoms ir patrauklioms salotos tereikia 5 produktų. Perpjaukite vaisių per pusę ir išimkite kauliukus. Ant viršaus uždėkite ožkos sūrio, pabarstykite smulkintais graikiniais riešutais ir apšlakstykite trupučiu medaus. Šaukite į orkaitę, o iškepus – patiekite su gražgarstėmis“, – paprastu receptu dalijasi J. Sabaitienė.

Jeigu norite ko nors saldaus, perpjautos ir išskobtos lokvos taps puikiu „krepšeliu“ ledams ar medumi pasaldintam jogurtui. Pagardinkite uogomis, smulkintais riešutais – ir per kelias minutes turėsite sveiką desertą.

Tuo tarpu Japonijoje tikras numylėtinas yra kvapnus ir gardus džemas. Reikės 8 puodelių lokvų, 4 puodelių cukraus, 1 šaukšto citrinos sulčių ir pusės arbatinio šaukštelio kardamono. Kruopščiai nuplaukite lokvas, jeigu norite – nulupkite (su žievele džemas bus tirštesnis). Supjaustykite ketvirčiais ir išimkite sėklas, pašalinkite luobelę prie jų. Apšlakstykite citrinos sultimis ir suberkite cukrų, palikite 30 minučių pastovėti. Suberkite kardamoną ir lėtai užvirinkite. Jeigu mėgstate – galite įmesti ir kelis gvazdikėlius. Virkite ant mažos arba vidutinės ugnies dažnai maišydami apie 30–40 minučių. Džemas iš geltonos spalvos taps tamsiai gintarinės, sutirštės. Leiskite pravėsti, tuomet sutrinkite bulvių grūstuve ar trintuvu iki norimos konsistencijos. Supilstykite į sterilizuotus stiklainius ir sandariai uždarykite dangtelius (palikite bent 1,5 cm erdvės).

J. Sabaitienė kviečia su lokvomis nustebinti ir per grilio vakarėlį – lengvai pasigaminti gardų barbekiu padažą. Maždaug 1 litrui padažo reikės:

900 g lokvų

1 puodelio rudojo cukraus

3 puodelių obuolių sidro arba baltojo vyno acto

1 svogūno, susmulkinto

2 skiltelių česnako

1/2 šaukštelio druskos

1/2 šaukštelio juodųjų pipirų

1/4 šaukštelio kajeno pipirų

6 sveikų gvazdikėliai arba 1/2 arb. š. maltų gvazdikėlių

(jeigu norite daugiau aštrumo – papildykite sąrašą pora šauktų mėgstamo aštraus padažo)

Gaminame: Nuplaukite lokvas, perpjaukite ir išimkite kauliukus. Į didelį puodą suberkite vaisius ir likusius ingredientus. Lėtai užvirkite ir virkite ant silpnos ugnies apie valandą, retkarčiais pamaišydami. Skysčio kiekis gerokai sumažės, o vaisiai bus sutrūkinėję ir labai minkšti. Leiskite padažui šiek tiek atvėsti, tada sutrinkite jį trintuvu arba virtuviniu kombainu. Būkite atsargūs, jeigu padažas dar karštas! Supilkite į sterilizuotus stiklainius ir uždarykite. Šis padažas puikiai tiks prie mėsos, paukštienos ar daržovių patiekalų.