„Iki“ darbuotojams – 1000 eurų premijos: tereikia padaryti vieną žingsnį

2025-06-17

Konkurencinga darbo rinka skatina įmones ieškoti kūrybiškų sprendimų darbuotojų pritraukimui. Prekybos tinklas „Iki“ žengė drąsų žingsnį – darbuotojams siūlo rekordinę 1000 eurų premiją už sėkmingai rekomenduotą kolegą dviejuose miestuose. Nors premijas už rekomendacijas tinklas dalija jau ne vienerius metus, šįkart tai – didžiausia tokio pobūdžio išmoka „Iki“ istorijoje.

Ši nauja iniciatyva taikoma visam „Iki“ gamybos padaliniui, įskaitant Panevėžio kulinarijos cechą ir tris regionines kepyklas. Solidi premija jau padėjo sparčiau užpildyti laisvas darbo vietas – šiuo metu pastiprinimo gamyboje vis dar dar ieškome tik Panevėžio kulinarijos centre ir Vilniaus regioninėje kepykloje.

„Lietuvos maisto gamybos sektorius patiria kvalifikuotų specialistų trūkumą, o tuo pat metu mūsų kulinarijos centro ir kepyklos gaminiai užima vis didesnę „Iki“ pirkėjų krepšelio dalį. Kvalifikuotų gamybos darbuotojų pritraukimas yra strateginis prioritetas, leidžiantis užtikrinti tiekimo grandinės stabilumą ir aukštą maisto kokybę, kuria garsėjame. Suprantame, kad šiuolaikinėje darbo rinkoje reikalingi išskirtiniai sprendimai – ir esame pasiruošę investuoti į tuos, kurie mums padės rasti geriausius specialistus“, – sako Nijolė Kvietkauskaitė, „IKI Lietuva“ generalinė direktorė.

Gamybos sektorius – augančių galimybių sritis

Naujoji premijų sistema skirta gamybos darbuotojų, sandėlininkų, valytojų, fasavimo linijų operatorių pozicijoms Panevėžyje. Vilniaus kepykloje ieškoma fasuotojų, pagalbinių darbuotojų, konditerių-kepėjų. 

„Mūsų kulinarijos centras ir regioninės kepyklos tapusios svarbiu konkurencinio pranašumo elementu. Čia gaminami patiekalai, konditerijos gaminiai ir kita šviežia produkcija, kuri kasdien patenka ant parduotuvių lentynų visoje šalyje ir yra pirkėjų vertinama už aukštą kokybę. Matome, kad tai stiprina ir kolegų pasididžiavimą savo darbu – juk kasdien akivaizdžiai matai savo veiklos prasmę“, – sako „Iki“ Žmonių ir kultūros departamento vadovė Monika Milė.

Papildoma premija skiriama etapais, visi pinigai darbuotojo sąskaitoje atsiranda rekomenduotam kolegai sėkmingai įsiliejus į kolektyvą ir išdirbus metus. 

Tuo tarpu naujokams siūlomas patrauklus papildomų naudų paketas: atvežimas į darbą, nemokamas maitinimas kulinarijos centre, nuolaidos „Iki“ parduotuvėse ir pas partnerius, šventinės dovanos, jie galės įsitraukti į pripažinimo žaidimą specialioje darbuotojams skirtoje MELP programėlėje ir gauti prizų. M. Milė akcentuoja – visi naujokai po bandomojo laikotarpio apdraudžiami ir papildomu sveikatos draudimu – ne visos gamybinės įmonės jį suteikia linijiniams darbuotojams.

Per metus taip įdarbinta penktadalis naujokų

„Iki“ praktiką skirti premiją už sėkmingai rekomenduotą draugą taiko jau kelerius metus – įteikia 400 eurų. M. Milė pastebi, kad darbuotojų rekomendacijos išlieka vienu produktyviausių naujų kolegų pritraukimo šaltinių.

„2024 metais prie mūsų prisijungė daugiau nei 2,3 tūkst. naujų kolegų, iš kurių daugiau nei penktadalis atėjo būtent per esamų darbuotojų rekomendacijas. Ši statistika atskleidžia ne tik programos efektyvumą, bet ir darbuotojų pasitenkinimą – žmonės rekomenduoja bičiulius tik ten, kur patys jaučiasi gerai. Matome, kad tokie kandidatai greičiau įsilieja į komandą ir rečiau keičia darbo vietą, nes jau iš anksto turi realų supratimą apie darbo specifiką ir atmosferą“, – pabrėžia M. Milė.

Pasak pašnekovės, šioje sistemoje jau apstu sėkmės istorijų. Darbuotojai rekomenduoja draugus, šeimos narius arba į kitus skyrius, arba į savo komandas. Pavyzdžiui, kulinarijos centre darbuotoja rekomendavo vyrą – ir dabar abu sėkmingai dirba. Premijos padėjo ir greičiau suburti naujai atidaromų parduotuvių komandas, kadangi tinklas intensyviai plečiasi ir atsinaujina. Yra ir tokių „Iki“ darbuotojų, kurie sėkmingai rekomendavę ne vieną draugą – ir premiją pasiėmę kelis kartus.