Gavėnios metu beveik du trečdaliai gyventojų keičia savo mitybos įpročius

2016-03-23
Gavėnios metu beveik du trečdaliai gyventojų keičia savo mitybos įpročius

Prekybos tinklas IKI, norėdamas išsiaiškinti, ar pirkėjai laikosi gavėnios tradicijų, atliko apklausą internetu. Daugelis atsakiusiųjų nurodė, kad tai rimties, susikaupimo, o svarbiausia – apsivalymo ir susitaikymo metas prieš šv. Velykas. Nemaža dalis gavėnią supranta tik kaip kūno apsivalymą ir akcentuoja pasninką. Tiesa, yra ir nežinančiųjų šio žodžio reikšmės, tačiau tokių – vos 3 proc.

 

Pasak Troškūnų Švč. Trejybės parapijos klebono Sauliaus Filipavičiaus, gavėnia krikščionių tradicijoje ir tikėjime yra laikas prieš Velykas, kai tikintys žmonės mini Kristaus 40 dienų pasninką, jo kančią ir mirtį: „Šis laikotarpis įpareigoja tikinčiuosius pasninkauti penktadieniais, ypač didįjį penktadienį ir pirmąją gavėnios dieną, kitaip dar vadinamą Pelenų diena. Tikrasis pasninkas yra tada, kai žmogus vieną kartą per dieną valgo įprastai, o kitus du – vos užkanda ir nuolat jaučia fizinį alkį. Norintieji pasninkauti gali rinktis grūdinės kilmės produktus, daržoves, vaisius ir žuvį.“

 

Apklausa parodė, kad daugiau kaip dešimtadalis gyventojų kasmet atsakingai pasninkauja visą gavėnios laikotarpį. Maždaug trečdalis nurodė tai darantys tik penktadieniais, o kas dešimtas – tik didįjį penktadienį prieš pat šv. Velykas. Visiškai nesilaikantys gavėnios tradicijų nurodė vos 13 proc. apklaustųjų, 3 procentai teigė prieš Velykas kasmet planuojantys pasninkauti, tačiau tai jiems nepavyksta.

 

Pasak prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės, gavėnios laikotarpis jaučiamas ir prekybininkams: „Kasmet prieš Velykas pastebime išaugusius žuvies, vaisių ir daržovių pardavimus. Žinoma, galbūt šių produktų pardavimus lemia ir besikeičiantys pirkėjų įpročiai atėjus pavasariui, kai daugelis labiau rūpinasi savo mityba, renkasi lengvesnius produktus.“

 

Apklausoje buvo teiraujamasi ir to, kas dažniausiai gavėnios metu atsiduria ant mūsų tautiečių stalo. Paaiškėjo, kad stengiamasi atsisakyti mėsos, penktadalis respondentų į savo racioną įtraukia daugiau žuvies, o 5 proc. nurodė ir taip kasmet pavasarį besilaikantys dietos ir dažniausiai valgantys vaisius bei daržoves. Kiti nurodė per gavėnią gaminantys patiekalus iš įvairių kruopų, silkės, grybų. 7 proc. respondentų teigė gavėnios tradicijų besilaikantys labai griežtai ir nevalgantys ne tik mėsos, bet ir kiaušinių bei pieno produktų.

 

Apklausa internetu buvo atlikta kovo 7–21 dienomis. Joje dalyvavo 349 respondentai, kurių amžius – 18–65 m.