„Dievų vaisiumi“ tituluojami persimonai: turtingi ir skoniu, ir maistine verte
Naudingi širdies ir žarnyno veiklai
Persimonai paplitę nuo Šiaurės Amerikos iki Japonijos, o Graikijoje jie išdidžiai vadinami „dievų vaisiais“. Lietuvoje šaltąjį sezoną didieji persimonai patenka į populiariausiųjų vaisių TOP 5-uką, sudarydami rimtą konkurenciją netgi mandarinams. Parduotuvių lentynas pasiekę spalio mėnesį, jie lietuvių graibstyte graibstomi visą šaltąjį sezoną.
Dietistė Živilė Dumbraitė akcentuoja, kad persimonuose esančios medžiagos mūsų organizmui teikia daug naudos.
„Persimonuose gausu vitamino C ir net 50 proc. rekomenduojamos vitamino A paros normos. Be gausybės gerųjų savybių, minėti vitaminai stiprina imuninę sistemą, o tai mums ypač svarbu rudenį ir žiemą. Valgydami persimonus taip pat gauname virškinimą gerinančių skaidulų ir kalio – medžiagos, naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai“, – atkreipia dėmesį Ž. Dumbraitė.
Jeigu skubate į treniruotę ar ilgą darbo dieną pristigote jėgų, galite suvalgyti persimoną – būdamas natūralus angliavandenių šaltinis, šis vaisius padės palaikyti energiją. Ryškiaspalviuose persimonuose yra ir beta karoteno, kuris vertinamas kaip veiksmingas antioksidantas, organizme naikinantis laisvuosius radikalus, pažeidžiančius ląsteles. Beje, būtent beta karotenas suteikia vaisiui ir ryškią oranžinę spalvą. Vaisiuose esančias medžiagas papildo geležis ir kalcis, kurių gyvybiškai reikia norint, kad organizmo darbas gerai funkcionuotų.
Dera su citrusiniais vaisiais
Kai švieži ir sunokę persimonai valgomi vieni – jie atstoja desertą. Tačiau prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pastebi, kad šie vaisiai gali papildyti ir salotų, pyragų, net makaronų, troškinių ar sriubų skonius. Persimonus puikiai dera valgyti ir su rūgščiais citrusiniais vaisiais.
Kai rudenį ar žiemą pasiilgsite vasaros, į dubenį pripjaustykite persimonų, obuolių, priberkite granatų sėklų, tokias salotas pagardinkite apšlakstydami citrinų sultimis, šaukštu medaus ir mėtomis – gėrėsitės spalva ir skoniu. O ar kada ragavote tirštą persimonų kokteilį? Persimonus trinkite ir vėliau plakite su kokosų pienu ir tarkuotu šviežiu imbieru. Tai bus skanus ir sveikas žiemos gėrimas.
„Lietuvoje plačiausiai paplitusios dvi persimonų rūšys – plokštieji, savo forma šiek tiek primenantys pomidorus, ir populiarieji didieji persimonai, kurie IKI parduotuvių lentynas vos nuskinti pasiekia spalio mėnesį. Būtent šios rūšies persimonus lietuviai yra labiausiai pamėgę ir noriai perka vos jų sezonui prasidėjus” , – pastebi V. Juodkazienė.
Teigiama, kad mažesni persimonai yra saldesni, dažniau valgomi tada, kai yra kietesni ir traškūs. Didesni persimonai, jeigu dar ne visiškai sunokę, yra šiek tiek kartesnio skonio dėl jų sudėtyje esančių taninų. Tad patariama šiuos vaisius visiškai sunokinti.
Naudingos gudrybės virtuvėje
Ką daryti, jei nusipirkote dar neprinokusių didžiųjų persimonų? Pasinaudokite gudrybe: sudėkite juos į popierinį maišelį kartu su obuoliais ar bananais. Pastarieji vaisiai išskiria etileno dujas, dėl kurių ir kiti vaisiai ar daržovės suminkštėja. O jei norite, kad jau sunokę persimonai kuo ilgiau būtų švieži ir išsaugotų maistines medžiagas, laikykite juos šaldytuve.
„Didžiuosius persimonus patogu valgyti pjaustytus griežinėliais, o plokščiuosius galima ir nesmulkintus. Persimonai naudingi organizmui, bet prisiminti auksinę taisyklę nepakenks – svarbiausia saikas“, – atkreipia dėmesį IKI maisto ekspertė.
Per dieną rekomenduojama suvalgyti ne daugiau kaip du persimonus. Juk saldūs jie dėl to, kad turi nemažai natūralaus vaisių cukraus, fruktozės.
Persimonų ir avokadų salotos
Reikės:
- 1 vidutiniškai sunokusio persimono;
- 1 avokado;
- 1 citrinos žievelės;
- 2 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelio garstyčių miltelių;
- žiupsnelio maltų juodųjų pipirų;
- ½ arbat. šaukšt. druskos;
- žalumynai ar salotų lapai (pasirinktinai).
Gaminimas:
Nulupkite ir supjaustykite avokadą kąsnio dydžio kubeliais. Apšlakstykite arbatiniu šaukšteliu citrinų sulčių. Nulupkite persimonus ir supjaustykite tokio paties dydžio kaip avokadas kubeliais. Plonai nuskuskite keletą citrinos žievelės juostelių.
Į dubenį kartu sumaišykite likusias citrinų sultis, alyvuogių aliejų, garstyčių miltelius ir druską. Gautu padažu apšlakstykite avokado ir persimono kubelius.
Pasiruoškite salotų dubenį, į jį pridėkite mėgstamų salotų lapų, ant viršaus suberkite persimonų ir avokadų kubelius. Ant salotų berkite maltus juoduosius pipirus, gardinkite citrinos žievele ir trupučiu petražolių. Prieš patiekdami, nesusigėrusį salotų padažą nupilkite.
Makaronai su persimonais ir gražgarstėmis
Reikės:
- 250 g rigatoni ar kitos rūšies makaronų;
- 2 puodelių tvirtų persimonų, nuluptų ir supjaustytų kubeliais;
- 1 arbatinis šaukštelis žviežių čiobrelių;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. sviesto;
- 1 svogūnas;
- 3 didelės saujos gražgarsčių lapų;
- 1 puodelis susmulkinto čederio sūrio (geriau aštresnio);
- pusė puodelio makaronų nuoviro;
- druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Į dubenį pilkite alyvuogių aliejų, apvartykite jame persimonų kubelius. Pagardinkite druska, pipirais ir čiobreliais. Dėkite į skardą, pašaukite į orkaitę ir skrudinkite tol, kol persimonai visiškai suminkštės ir juos lenvai galėsite gnybti šakute. Iškepusius atidėkite į šalį, kad atvėstų.
Užvirkite didelį puodą vandens, pasūdikite ir išvirkite makaronus. Išvirus, nupilkite vandenį, bet pusę puodelio makaronų nuoviro pasilikite ir atidėkite į šalį. Kitame puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą, suberkite griežinėliais pjaustytus svogūnus ir apkepinkite, kol suminkštės. Per du kartus dėkite gražgarsčių lapus. Pakepinkite, kol gražgarstės suvys.
Nuimkite puodą nuo ugnies, dėkite ¾ puodelio čederio sūrio ir 3 valgomuosius šaukštus parmezano sūrio. Sudėkite paskrudintus persimonus ir išvirtus makaronus. Pamaišykite, kad visi ingredientai susimaišytų, o sūris pasilydytų. Įpilkite mažiau nei pusę puodelio atsidėto makaronų nuoviro, kad makaronus sudrėkintumėte. Pagardinkite druska ir pipirais. Po šaukštą pilkite likusį nuovirą, išgausite sūrio padažą, juo turi pasidengti visi makaronai.
Patiekite makaronus šiltus. Užtarkuokite parmezano sūrio ir apibarstykite likusiu čederio sūriu.
Pikantiški persimonų keksiukai
Reikės:
- 3 puodelių miltų;
- 2 arbatinių šaukštelių cinamono;
- pusės arbatinio šaukštelio imbiero;
- ¼ arbat. šaukšt. o gvazdikėlių;
- ¼ arbat. šaukšt. muskato riešutų;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo sodos;
- pusės arbat. šaukšt. druskos;
- 1 puodelio rapsų aliejaus;
- 2 puodelių cukraus;
- 3 kiaušinių;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 2–3 didžiųjų persimonų (priklausomai nuo dydžio);
- pusė puodelio kviečių gemalų.
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Keksiukų formą ištepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi. Į dubenį išsijokite miltus, cinamoną, imbierą, gvazdikėlius, muskato riešutą, kepimo sodą ir druską.
Supilkite aliejų, cukrų, kiaušinius ir vanilę, plaktuvu plakite maždaug 4–5 minutes. Į gautą plakinį pilkite išsijotus birius produktus. Lengvai sumaišykite visus produktus.
Nulupkite ir sutarkuokite persimonus. Juos berkite į tešlą. Galiausiai berkite kviečių gemalus, viską lėtai ir kruopščiai išmaišykite. Tešlą tolygiai paskirstykite į formeles. Kepkite apie 25 min., vis įkišdami medinį pagaliuką ir tikrindami, kada bus sausas. Išimtus iš orkaitės keksiukus palikite 5 min. atvėsti, tada išimkite iš formos ir palaukite kol visai atvės.
Tirštas ir kvapnus persimonų kokteilis
Reikės:
- 1 gerai sunokusio persimono;
- 1 puodelio migdolų gėrimo;
- ½ banano;
- 4 besėklių datulių (jei mėgstate saldžiau);
- ¼ arbat. šaukšt. vanilės miltelių;
- ¼ arbat. šaukšt. cinamono;
- ¼ arbat. šaukšt. muskato riešuto miltelių.
Gaminimas:
Visus ingredientus sudėkite kartu ir suplakite iki vientisos konsistencijos.