Balti, kokybiški ir už puikią kainą – „Iki“ šiemet parūpinti kiaušiniai tiesiog šluojami pirkėjų, dėžutė tekainuoja 1,29 Eur

2025-04-15
Balti, kokybiški ir už puikią kainą – „Iki“ šiemet parūpinti kiaušiniai tiesiog šluojami pirkėjų, dėžutė tekainuoja 1,29 Eur

Artėjant margučių šventei, lietuviai įninka į vieną smagiausių metų užsiėmimų – kiaušinių dažymą. Lojalių pirkėjų rodo, kad net du trečdaliai šioms Velykoms ketina pasitelkti natūralius, gamtos dovanotus dažus, sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. „Iki“ šieme pasiūlius baltutėlių kiaušinių už ypač gerą kainą, vos 1,29 Eur/10 vnt., jie jau graibstyte graibstomi – gera kokybė už gerą kainą masina gyventojus.

„Pirkėjai nelaukia paskutinės akimirkos ir baltus kiaušinius perka dešimtimis. Daugelis į pirkinių krepšelį deda net ne po vieną pakuotę, nes „Iki“ pasiūlėmė tai, ko gyventojai ir ieško Velykų šventei – baltų, kokybiškų ir pigių kiaušinių. 10 vnt. su „Iki“ programėle ar lojalumo kortele tekainuoja 1,29 Eur. Nuolat stengėmės dėl savo pirkėjų, kad pateiktume geros kokybės kiaušinių už kuo geresnę kainą, ne pirmus metus bendradarbiaujame ir su augintojais iš Ukrainos. To rezultatas – visiems prieinami nebrangūs, balto lukšto kiaušiniai, kurie nuspalvins gražiausią pavasario šventę“, – sako G. Kitovė.

2 iš 3 margučius dažys natūraliais dažais – balti „Iki“ kiaušiniai tam tinka idealiai

Prieš Velykas atlikta „Iki“ pirkėjų apklausa patvirtino – marginant kiaušinius, gyventojams išmonės netrūksta, sako G. Kitovė. Apklausa rodo, kad apie 12 proc. margučius dažo komerciniais dažais, dar apie dešimtadalis gražina lipdukais ir dekoracijomis. Kiti vardijo naudojantys ir dekoravimą servetėlėmis, anglies pieštukus, pasteles, nagų laką, net šilko atraižas ir siūlus. 

„Visgi, šiandienos tendencija yra akivaizdi – net 65 proc. žmonių dažniausiai Velykų margučių dažymui naudoja natūralius dažus. Tą matome ir „Iki“ parduotuvėse, nes pirkėjai į krepšelius krauna burokėlius, pirkdami svogūnus įsideda dar papildomą saują jų lukštų. Daugelis išbando net ne vieną variantą, nes kokybiški, baltos spalvos kiaušiniai „Iki“ siūlomi už gerą kainą. Naudodamiesi geru mūsų pasiūlymu, gyventojai išbando įvairias technikas. Iš močiučių paveldėtas natūralaus dažymo tradicijas papildo nauji madų vėjai – ryškią geltoną spalvą suteikianti ciberžolė jau išgyvena susidomėjimo piką, žmonės perka ir dangaus mėlynumu kiaušinius nudažančius raudonuosius kopūstus“, – kalba G. Kitovė.

Kai aplink viskas pradeda žydėti ir skleistis, natūraliai dažyti margučiai tarsi atspindi pavasario dvasią. Natūralų margučių dažymą žmonės vertina ir dėl to, kad tokiam grožiui sukurti nereikia jokių cheminių priedų ar brangių produktų, pasakoja „Iki“ atstovė. Užtenka vos kelių paprastų virtuvės ingredientų, ir šventinis stalas spindės pavasariška gaiva. 

Žaliai spalvai – ingredientai, kuriuos ir taip daugelis naudoja

Daugelis jau moka naudoti svogūnų lukštus, burokėlius, tačiau ne visi žino, kad iš kasdienių, nebrangių ingredientų galima išgauti ir netikėtai ryškią žalią spalvą. „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška pastebi, kad ne vienas, kuris jau yra sukęs natūralaus kiaušinių dažymo keliu, yra išbandęs išgauti ir šį atspalvį. Dažniausiai tam naudojami špinatai, šviežios petražolės, tačiau spalva pavyksta veikiau pastelinė nei sodri. 

„Žalia spalva nudažyti kiaušinius yra sunkiau nei geltona ar mėlyna. Tačiau tereikia prisiminti pirmąsias dailės pamokas ir spalvų maišymą – iš geltonos ir mėlynos juk galima gauti žalią. Todėl kiaušinius visų pirma nudažykite ryškia geltona palikę juos ciberžolės tirpale, tuomet tuos pačius margučius sudėkite į raudonojo kopūsto nuovirą. Kuo abiejuose skysčiuose kiaušinius laikysite ilgiau, tuo ryškesnė spalva pavyks. Neskubėkite ir kiaušinių valyti po išėmimo – leiskite jiems natūraliai nudžiūti ir sugerti spalvas“, – pataria E. Semaška.

Šis metodas patiks ir norintiems sutaupyti. Pavyzdžiui, tuzinui kiaušinių nudažyti užteks pusės galvos raudonojo kopūsto ir kelių šaukštų tarkuotos ciberžolės šaknies ar jos miltelių. O perkant kiaušinius iš „Iki“, neišleisite daug.

Jeigu norite, galite sukurti ir spalvų kontrastą. „Iki“ kulinarijos šefė pasakoja, kad tokius atveju prieš nardinant geltonus margučius į raudonojo kopūsto nuovirą, reikia juos tampriai apvynioti gumele arba siūlais. Tose vietose, kur kopūsto dažai nepasieks lukšto, kiaušinis liks geltonas.

Spalvų paletė iš gamtos ir jūsų virtuvės

Jei norite praplėsti savo velykinių kiaušinių gamą, E. Semaška iš „Iki“ primena natūralių dažų receptus, kurie padės sukurti tikrą spalvų simfoniją. Šiuos produktus sumaišykite su vandeniu, įpilkite šiek tiek acto, įberkite druskos ir palikite šaldytuve kuo ilgiau. 

„Visoms spalvoms išgauti galioja tos pačios taisyklės. Kuo mažiau vandens pilsite ir kuo daugiau naudosite dažančių produktų, tuo spalva bus intensyvesnė. Taip pat – ilgesnis mirkymas suteiks sodresnę spalvą, todėl palikite skystyje kiaušinius bent porai valandų, o geriausia – pernakt šaldytuve“, – pataria „Iki“ kulinarijos šefė.

  • Rožinė/raudona: burokėliai arba spanguolių sultys suteiks įvairaus intensyvumo raudonų atspalvių. 
  • Geltona: ciberžolė – neginčijama ryškiai geltonos spalvos karalienė. Galite naudoti arba sutarkuota šaknį, arba prieskoninius miltelius.
  • Rusva/Ruda: kavos tirščiai arba stipri arbata suteiks elegantiškus žemės spalvos atspalvius.
  • Dangaus mėlynumo: raudonasis kopūstas, sutarkuotas ir pavirtas apie pusvalandį, stebuklingai virsta mėlynu dažu.
  • Violetinė: juodųjų serbentų sultys arba raudonasis vynas sukurs paslaptingą violetinę spalvą. Jeigu naudosite saldų vyną, kiaušiniai ir užburiančiai blizgės nuo cukraus.
  • Žalia: kaip jau minėta, raudonojo kopūsto ir ciberžolės derinys sukuria nuostabią žalią. Švelnesnei galite išbandyti špinatus, žaliąją arbatą ir šviežias petražoles.
  • Sidabrinė: tokį atspalvį pasieksite panaudoję šaldytas mėlynes ir vandenį.