Apklausa parodė – ko lietuviai patys Kūčių ir Kalėdų stalui gaminti nesiruošia
Kūčios – tradicijų metas, kai ant šventinio stalo atsiduria net ir karta iš kartos perduodami receptai. Tačiau šiuolaikinio gyvenimo patogumai keičia įpročius – daugelis nori išvengti bent dalies ruošos darbų ir renkasi kai kuriuos patiekalus įsigyti jau paruoštus. Atlikta lojalių „Iki“ pirkėjų apklausa atskleidė, kad tarp populiariausių laiką bei pinigus taupančių pasirinkimų – kūčiukai, pyragai ir desertai bei stalo karalienė silkė.
Įvardijo svarbiausius Kūčių ir Kalėdų patiekalus
Lapkričio mėnesį atlikta „Iki“ pirkėjų apklausa išryškino, kokie patiekalai dažniausiai atsiduria ant lietuvių Kūčių ir Kalėdų stalų.
Paklausti, be ko neįsivaizduoja Kūčių stalo, apklausos dalyviai daugiausiai minėjo aguonpienį, kisielių, karpį, grybus, baltą mišrainę, bandeles su grybais. O dažniausi patiekalai, daugeliui tiesiog privalomi be Kūčias – tai silkė, kūčiukai ir žuvis.
Tuo tarpu Kalėdų vaišėms be ir per Kūčias valgomos silkės, kūčiukų, žuvies, daugeliui svarbūs tampa ir paukštienos patiekalai: ant stalo laukiama anties, kalakuto ar vištos. Kalėdų stalo dažnas sako neįsivaizduojantis ir be mėsos patiekalų, pyragų.
Tinklo komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė pažymi, kad šventiniu laikotarpiu dauguma pirkėjų ieško būdų, kaip išsaugoti tradicijas, bet tuo pačiu įnešti ir naujų akcentų į šventinį stalą, o tokį pasirinkimą išplečia ir patrauklios kainos.
„Daugeliui svarbu ne tik patiekalų skonis, bet ir tai, kad jie atspindėtų šiuolaikinį gyvenimo būdą – būtų lengvai paruošiami ir džiugintų bent keliais naujais akcentais. Pavyzdžiui, klasikinius Kūčių ir Kalėdų patiekalus žmonės dažnai papildo modernesnėmis improvizacijomis: ruošia ne tik žuvį, bet ir jūros gėrybes, šalia tradicinių lietuviškų pyragų bei tortų įsigali ir itališkos panetonės, o Kūčių stalui ieško bemėsių patiekalų – šiemet tam esame paruošę kur kas daugiau augalinių produktų alternatyvų“, – sako G. Kitovė.
Dauguma visko gaminti patys nenori
Kaip rodo „Iki“ pirkėjų apklausos rezultatai, dauguma (53 proc.) Kūčių ir Kalėdų stalui planuoja įsigyti jau paruoštų patiekalų. 4 iš 10 ruošiasi daugiausiai gaminti patys, bet įsigys ir keletą patiekalų. O kas dešimtas žada kliautis būtent jais – daugumą vaišių sudarys jau paruošti patiekalai, ir tik mažesnė dalis bus gaminama namuose.
„Žmonės nori sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko – žiemos šventės yra metas, kai norisi daugiau dėmesio skirti artimiausiems žmonėms, šventinėms pramogoms. Apklausa patvirtino tai, ką jau ne vienerius metus matome artėjant šventėms: pirkėjai pasiruošę ant savo stalo iš prekybos tinklo dėti tuos patiekalus, kuriuos pagaminti patiems trunka ilgiau, o parduotuvėje kainuoja nebrangiai: nuo kūčiukų iki mišrainių“, – sako „Iki“ komunikacijos vadovė.
Apklausa parodė, kad jau pagamintus kūčiukus ketina įsigyti net 84 proc. pirkėjų. Beveik kas šeštas saldžiojo stalo rūpesčius taip pat planuoja patikėti profesionalams – 59 proc. ruošiasi pyragus bei desertus pirkti. Daug žmonių – arti pusės apklaustųjų – renkasi taupyti laiką ir patys negaminti silkės. Juolab, kad dažnuose namuose ant Kūčių stalo atsiduria net kelios silkės variacijos, tad tai – laikui imlus procesas.
„Kaip paaiškėjo, žmonės Kūčių stalo neįsivaizduoja be silkės, kūčiukų ir žuvies. O daugelis net 2 iš 3 svarbiausių Kūčių stalo patiekalų – silkę ir kūčiukus – planuoja įsigyti jau paruoštus. Nemažai ketina patys nedaryti ir spanguolių kisieliaus, šaltienos, įvairių mišrainių – mieliau tą laiką skirs malonesnėms veikloms ir išsirinks iš plataus tokių patiekalų asortimento parduotuvėje. Didelis privalumas ir tai, kad tuomet patiems nebereikia ieškoti receptų, taip pat jaudintis, ar viskas pavyks – galima jaustis ramiai žinant, kad išleidus visai nedaug šventiniais patiekalais vaišinsitės pagal kruopščiai sukurtus ir kulinarų patikrintus receptus“, – sako tinklo atstovė.