Vasaros skonis – žarijose keptos bulvės: visai nebrangiai jas iškepti galite dar skaniau

Recipe

Lauže ar grilyje keptos bulvės džiugina savo skoniu, tačiau jos turi ir dar du svarbius privalumus – šios daržovės ypač pigios, ir jas labai lengva paruošti įvairiais būdais. Ne be reikalo bulvės yra viena perkamiausių daržovių ištisus metus, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Šiuo metu lietuviai itin gausiai perka neseniai pasirodžiusias šviežias naujo derliaus bulves, kurios ypač tinka kepimui. Nors ir puikiai visų pažįstamos, jos vis tiek gali nustebinti savo skoniu – tereikia pasinaudoti keliomis gudrybėmis.

TOP patarimai

„Vasaros metu ant grilio dažniausiai kepami mėsos patiekalai, pavyzdžiui, kiaulienos sprandinė, šašlykai, vištienos sparneliai, dešrelės ar šonkauliukai, tačiau lietuviai noriai kepa ir spalvingas daržoves, sūrius, veganiškus gaminius ar jūros gėrybes. Iš esmės su visais jų tiks tikra klasika – bulvės, kurios anksčiau buvo privalomas kiekvieno laužo elementas. Įpusėjus vasarai paklausiausios yra šviežutėlės naujo derliaus bulvės, kurios dar birželio pradžioje pasirodė parduotuvėse, o sezonui įgavus pagreitį džiugina ir ypač patrauklia kaina“, – sako V. Budrienė.

Karštos bulvės tiesiai nuo žarijų yra skanėstas, kuris dažnam asocijuojasi su vaikyste ir ilgais atostogų vakarais. Šiltos, vis dar šiek tiek pelenuotos, jos skanios kaip niekas kitas. Tačiau tam, kad jos visuomet pavyktų tobulai, verta prisiminti kelias taisykles, kuriomis dalijasi prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

Prieš tai virti ar ne? Jei norite bulves kepti nepjaustytas, prieš kepant verta jas šiek tiek iš anksto apvirti. Ypač, jeigu ruošite didesnes bulves. Nieko neatsitiks, jeigu to nepadarysite, tačiau tuomet kepti jas reikės ilgiau, taip pat bus sunkiau jas iškepti tolygiai – kad ir vidus nebūtų žalias, ir iš išorės daržovės nebūtų pernelyg sukeptos.

„Pagrindinė taisyklė – bulvių nepervirti, palikti jas al dente. Jei bulvės bus per minkštos, jos lengvai suirs ant grotelių. Kita vertus, jei bulves kepsite griežinėliais, prieš tai jų virti išvis nereikia, nes tuomet jos gali subyrėti“, – sako J. Sabaitienė.

O kaip greičiau iškepti visas žalias bulves? Jeigu visgi nusprendėtebulviųnevirti, daržovių žinovė išduoda tris triukus, kad jos iškeptų greičiau ir tolygiau. Pirmasis – prieš kepimą bulves keliose vietose subadykite šakute. Taip užtikrinsite, kad karštis geriau pasiektų daržovių vidurį.

„Antras, kiek netradicinis, būdas – panaudoti didelę vinį. Prieš kepant, įsmeikite ją į bulvę išilgai šios vidurio. Kai vinis įkais, ji padės bulvei iškepti pastebimai greičiau. Tik būkite atsargūs išimdami vinį, nes geležis bus labai karšta. Be to, labai svarbu naudoti tik švarias ir nerūdijančias geležines vinis“, – pabrėžia J. Sabaitienė.

Dar vienas patarimas – bulves supjaustyti „armonika“, dar vadinama „Hasselback“. Bulves kuo plonesnėmis riekelėmis įpjaukite, bet neperpjaukite iki galo. Taip paruoštų daržovių kepimo laikas taip pat trumpesnis, bulvės tolygiau iškeps.

Ar reikia jas lupti? Tikrai ne.Ugnimi ir dūmais kvepianti odelė yra tai, kas net ir paprasčiausią bulvę paverčia dieviškai skania.Tačiau būtent todėl, kad odelė lieka, prieš kepant bulves būtina jas kruopščiai nuplauti – nebijokite tam panaudoti ir šepetėlį.

Beje, odelės valgyti visgi nerekomenduojama. Net ir ant nuplautų bulvių gali likti nešvarumų, be to, odelėje yra ir glikoalkaloidų – junginių, kurie gali pakenkti organizmui.

Ar būtina naudoti aliuminio foliją? Vaikystėje dažniausiai tereikėdavo bulves suvynioti į foliją ir įmesti į laužą. Aliuminio folija nelaikoma pavojinga, tačiau ji gali labai nežymiai padidinti aliuminio kiekį jūsų maiste. Jei dėl to nerimaujate arba norite jos naudoti mažiau dėl aplinkosauginių priežasčių, naudokite alternatyvas, pavyzdžiui, daugkartinio naudojimo metalinį padėklą. Pasak J. Sabaitienės, puikių pakaitalų folijai rasite ir tame pačiame daržovių skyriuje – bulves galima įvynioti į kopūstų arba rabarbarų lapus.

„Tokiu atveju daržovių lapus nuplaukite vandeniu ir kruopščiai nusausinkite. Išskleiskite juos, įtrinkite alyvuogių aliejumi ir dėkite po bulvę į vieną lapą. Suvynioti lapai gali ne taip gerai laikytis kaip folija, tad juos sutvirtinkite prieš tai vandenyje pamirkytais dantų krapštukais“, – pataria daržovių žinovė.

2 keptų bulvių variacijos

Iškepti skanias bulves tereikės kelių ingredientų. Prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė, tereikia jas apšlakstyti trupučiu alyvuogių aliejaus ir gausiai pabarstyti žolelėmis bei prieskoniais.

„Kokiais – jūsų fantazijos ir skonio reikalas. Absoliuti klasika – vien tik druska ir pipirai, tačiau su bulvėmis puikiai dera rozmarinas, čiobreliai, bazilikai, žolelių mišiniai, aitriųjų paprikų, svogūnų ar česnakų milteliai. Bulvę taip pat galite uždengti gabalėliu sviesto arba ant viršaus uždėti nesmulkintą žolelės šakelę, pavyzdžiui, rozmarino“, – pasakoja kulinarijos žinovė.

Ieškantiems įdomesnių skonių, V. Juodkazienė siūlo išbandyti variantus su silke arba su varške.

Reikės: 5 didelių bulvių, 3 šaukštų miltų, 1 šaukšto druskos

Įdarui su silke: 5 šaukštų grietinės, silkės gabaliukų (po kelis vienai bulvei), pusės raudonojo svogūno, šviežių smulkintų svogūnų laiškų ir krapų.

Įdarui su varške: 200 g varškės, 3 šaukštų jogurto, kelių česnako skiltelių, pipirų, šviežių smulkintų svogūnų laiškų ir krapų.

Gaminame: Bulves kruopščiai nušveiskite. Gilioje lėkštėje sumaišykite miltus ir druską. Taip pat paruoškite 5 aliuminio folijos lakštus, geriausia – šiek tiek storesnius. Dar drėgnas bulves apvoliokite miltuose su druska ir kiekvieną bulvę suvyniokite į aliuminio foliją. Paruoštas daržoves dėkite ant grotelių. Geriausia jas kepti ant labai žemai virš ugnies pastatytų grotelių arba dėti tiesiai ant įkaitusių briketų ar žarijų. Kepkite bulves 40–60 minučių, priklausomai nuo bulvių dydžio. Jeigu prieš tai jas pavirėte, kepimo laikas sutrumpės perpus.

Jeigu ruošiate jas su varške, pasigaminkite įdarą – varškę sutrinkite su jogurtu, įspauskite kelias česnako skilteles, pagardinkite pipirais. Bulvėms iškepus, perpjaukite jas išilgai pusiau, bet iki galo neperpjaukite – tik tiek, kad būtų galima jas įdaryti. Į vidų dėkite 3–4 ar daugiau silkės gabaliukų, šaukštą grietinės, šiek tiek smulkinto svogūno. Arba – paruoštą varškės įdarą. Viską pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais, krapais ir vėl dėkite ant grotelių. Šiek tiek pašildykite ir patiekite.