Th. Lauvray pasidalino receptu, ką Kalėdoms kepa prancūzai – kvapnūs, burnoje tirpstantys ir visuomet pavykstantys sausainiai „bredele“ 

Th. Lauvray pasidalino receptu, ką Kalėdoms kepa prancūzai – kvapnūs, burnoje tirpstantys ir visuomet pavykstantys sausainiai „bredele“ 

Kiekviena šalis ar regionas turi savas kalėdines tradicijas, apie kurias įdomu išgirsti, o dar geriau – ir jų paragauti. Pasak „Iki“ konditerio Thierry Lauvray, Prancūzijos Rytuose, Elzaso regione, prieš Kalėdas dažni namai pakvimpa būtent „bredele“ – sviestiniais sausainiais, kuriuos labai lengva išsikepti iš pačių paprasčiausių ir nebrangių produktų. 

Nenuostabu, kad artėjant šventėms įvairūs sausainiai ne tik kepami namuose, bet ir tiesiog graibstomi parduotuvėse. 

„Nuo pačių paprasčiausių, kurie naudojami „tinginiams“, pyragų pagrindams, iki įmantresnių, su įvairiais priedais – paklausa metų pabaigoje išauga visiems sausainiams, – pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė. – Lietuviai paprastai yra ištikimi klasikai, mėgsta avižinius, plikytus, šokoladinius sausainius. Tačiau gruodį gerokai dažniau pirkinių krepšeliuose atsiduria gurmaniškesni variantai. Pirkėjai renkasi sausainius su migdolais, pistacijomis, kitais riešutais, gardintus sėklomis ar aguonomis. O žinoma, gruodžio karalaičiai yra kūčiukai – jų pardavimus skaičiuojame dešimtimis tonų.“

Šimtmečius kepami sausainiai vos iš kelių ingredientų

Beveik dvidešimtmetį Vilniuje jau gyvenantis konditeris Th. Lauvray mėgsta lietuvius palepinti skaniausių prancūziškų tradicijų įkvėptais receptais. Įtikinti išbandyti naujovių juos nėra sunku – jis pastebi, kad lietuviai yra gerokai didesni smaližiai nei prancūzai.

„Prancūzų virtuvė laikoma bene gurmaniškiausia pasaulyje, kulinarai ir konditeriai garsėja savo išskirtiniu meistriškumu. Tačiau namuose prancūzai mėgsta elegantišką paprastumą. Svarbiausia – kokybiški produktai, iš kurių visai nesunkiai ir nebrangiai galima sukurti mini-šedevrą“, – sako Th. Lauvray.

Vienas tokių – žymieji Elzaso sausainiai „bredele“, kurių istorijos šaknys siekia dar 14 amžiaus Strasbūrą. Būtent Elzasas garsėja bene didžiausia kalėdinių sausainių gausa, sako konditeris, kuris ir šiame regione mokėsi savo amato paslapčių.

„Iš tiesų „bredele“ receptų yra tikriausiai tiek, kiek Elzase gyvena šeimų – šie sausainiai gali būti skaninami smulkintais riešutais, uogiene, šokolado gabalėliais, cinamonu ir t.t. Dažnai juos kepant naudojama citrina, kad sausainiukai būtų gaivesni, tačiau populiaru vietoj jos dėti ir vanilę. Pati tešla dėl trynių ir sviesto bus labai gardi, tad bus geras pagrindas įvairioms recepto interpretacijoms“, – patikina konditeris.

Pačiam paprasčiausiam receptui reikės tik kelių produktų, kurių prieš Kalėdas netrūksta dažnuose namuose. Miltai, sviestas, cukrus ir kiaušiniai virsta kvapniais, turtingo skonio ir tekstūros saldumynais. Be to, juos paprasta pagaminti, todėl gali būti smagus užsiėmimas visai šeimai. Sausainiai galės tapti jaukia kalėdine dovana, prieš kepimą padarius skylutes juos galima naudoti kaip eglutės dekoracijas, nors, žinoma, geriausia tiesiog skanauti.

Dar vienas Th. Lauvray patarimas – nepersistenkite maišydami tešlą. Šiems sausainiams pakanka, kad ingredientai tiesiog susijungtų į vientisą masę. Kuo daugiau maišysite, tuo kepiniai bus kietesni.

Kalėdiniai citrina kvepiantys „bredele“ sausainiai

Reikės: 250 g miltų, 125 g cukraus, 125 g sviesto, 4 kiaušinių trynių, 1 citrinos. Aptepimui: Kiaušinių plovimui: 1 kiaušinio trynio ir šaukšto pieno.

Gaminame: 

  1. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi. Sudėkite kiaušinių trynius ir gerai išmaišykite. Nuo citrinos nutarkuokite žievelę ir įdėkite jos į mišinį. 
  2. Suberkite miltus ir viską išmaišykite. Leiskite tešlai bent 2 valandas (arba pernakt) pailsėti šaldytuve.
  3. Kitą dieną įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Tešlą iškočiokite kočėlu iki 4-5 mm storio (tešla neturi būti per plona – sausainiai būna skanesni, kai yra šiek tiek storesni). Sausainių formelėmis išpjaukite įvairias formas. 
  4. Sudėkite sausainius ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir aptepkite juos kiaušinio tryniu, išplaktu su pienu. Kepkite 10-12 minučių. Stebėkite kepimą – sausainiai turi tapti gražios auksinės spalvos, bet neparuduoti.
  5. Ištraukti iš orkaitės sausainiai būna minkšti, tai visiškai normalu, atvėsę jie sukietėja. Papuošimui galite apibarstyti smulkintų riešutų ir cukraus mišiniu, spalvotais pabarstukais arba aptepti glajumi.